Kan det skyldes kreft i pankreas?

Spørsmål

Mann 77 år. Fikk hjerneslag i Tyrkia før nyttår.På sykehuset der ble det konstatert lav hemoglobin, helt nede på 9-tallet ( For meg er rundt 12,5 normalt), Det viser seg at synkende blodprosent hadde begynt på slutten av november.Den var visst 10,8 slutt desember.For ca. 10 dager siden : 11,7, nå sist torsdag : 11,2. Da jeg kom hjem til Norge 9. januar fant jeg ut at vekten hadde gått ned fra ca. 95 til 80 kg. Dette hadde antagelig begynt kanske i november ?Vekten har holdt seg stabil siden,men ikke gått opp. Fikk tatt gastroscopi i Tyrkia og coloscopi i Norge. Det eneste min fastlege gjorde ved hjemkomst var å ta blodprøver ( hematologi ) for å fastslå at det ikke var leukemi.P-amylase av pankreas er ikke blitt tatt , før jeg ba om det i dag., pluss andre blodprøver. Dette synes jeg er uprofesjonelt !Jeg måtte selv be om CT av abdomen. P.g.a. uhyggelig mange stikk og blodprøver i Tyrkia var det umulig å få gitt kontrast da det var umulig å finne en åre som ga blod . Det ble ikke nevnt noe galt om pankreas eller forstørrede lymfekuter, men undersøkelsen var ikke optimal p.g.a.manglende kontrast.Kan man se om det er kreft uten kontrast ?Jeg er selvfølgelig svært urolig av vektnedgangen og den lave blodprosenten.Hva bør P-amylase ligge på hvis det ikke er kreft. Sterke ryggsmerter begynte også på sykehuset i Tyrkia. jeg merket det gjorde ulidelig vondt når jeg ble lagt ned på ryggen i senga ( korsryggen ).. Har hatt i mange år muskel- og senesmerter.men det var ingenting i Tyrkia før jeg kom på sykehuset. Merker også mye smerter fra muskler, sener i flankene , skulderblad mm. Min lege sier alle smertene skyldes min muskel/sene-sykdom, men jeg har mine tvil.Jeg synes min lege er langdryg, og ikke har gjort nok,, raskt nok.Det er jeg selv som må stå på. Kan dette være kreft i pankreas ? Eller noe annet farlig ? Jeg føler at min lege er noe likegyldig .Hva bør jeg gjøre ? Det er jo umulig å gå til annen fastlege for å få "second opinion" !(

Svar

Hei.

Jeg skal svare på dine spørsmål fortløpende:

Kan man se om det er kreft uten kontrast ? 


Dette har jeg diskutert med en røntgenlege, som forteller følgende:

"Det er avgjørende viktig med kontrast for å se små kreftsvulster i pankreas. Men CT uten kontrast kan gi sikkert svar dersom det er mye fett i pankreas og der er en god fremstilling av konturene. Men uten kontrast kan en ikke være helt sikker. Men en kan ikke være helt sikker selv om en faktisk bruker kontrast på CT-bildet, og da må en kanskje ta MR i tillegg, DERSOM en har mistanke om pankreaskreft."


Det hele koker ned til at en må ha en reell medisinsk grunn til å se etter pankreaskreft, ikke bare pasientens eventuelle bekymringer for om han/hun kan ha det, ellers blir dette en feil undersøkelse å gjøre.

Jeg ser at din lege ikke tenker at det er noen mistanke om pankreaskreft i ditt tilfelle, og det gjør ikke jeg heller. Jeg vet egentlig ikke hva som gjør at du tenker på akkurat den sykdommen, av alle mulige diagnoser og årsaker.  Men på den annen side er et ufrivillig vekttap på 15 kg noe som virkelig skal oppfattes som "mulig alvorlig sykdom", -inntil det motsatte er bevist. Spesielt hos en person som har hatt kreft (du har jo hatt prostatakreft). En voksen pasient med så stort vekttap skal utredes grundig, inntil årsaken til vekttapet er konstatert. Men da skal legen tenke og utrede bredt, og ikke "smalt", slik en gjør ved å se etter pankreaskreft av alle andre mulige årsaker. Omtrent enhver annen alvorlig sykdom kan også gi slikt vekttap. 


" Hva bør P-amylase ligge på hvis det ikke er kreft?"

Normalverdien av amylase er mellom 25 og 120. Men mange med pankreaskreft har ikke forhøyet amylase, så et normalt prøvesvar er ikke noe som kan brukes til å utelukke diagnosen.


"Min lege sier alle smertene skyldes min muskel/sene-sykdom, men jeg har mine tvil. Jeg synes min lege er langdryg, og ikke har gjort nok,, raskt nok. Det er jeg selv som må stå på. Kan dette være kreft i pankreas ?"

Eller noe annet farlig ? Jeg føler at min lege er noe likegyldig .Hva bør jeg gjøre ? Det er jo umulig å gå til annen fastlege for å få "second opinion" ! 


Se over. Ufrivillig vekttap er noe som alle leger vet kan skyldes alvorlig sykdom, og som skal oppfattes som dette, inntil det motsatte er bevist. Derfor bør du gå tilbake til legen din igjen for videre oppfølging. Dine muskelplager kan selvfølgelig forklare dine "vondter", men under ingen omstendighet det store vekttapet. Det samme gjelder din lave blodprosent. Det er også et tegn på mulig bakenforliggende alvorlig sykdom, og derfor SKAL lav blodprosent utredes til man har funnet årsaken, ellers kan en risikere å overse alvorlig sykdom.


Når det gjelder second opinion, så er dette helt klart mulig, og det er ofte en god løsning. Du er på ingen måte nødt til å kun gå til din fastlege, du kan oppsøke en hvilken som helst almenlege du måtte ønske. Forpliktelsen går den andre veien, dvs at fastlegen er forpliktet til å gi timer til sine listepasienter.  Du kan bestille second opinion hos enhver lege som vil ta deg imot, ikke minst på helprivate klinikker i de større byer i landet. Og du kan få din fastlege til å organisere en second opinion for deg hos en kollega, for dette er en god og anerkjent arbeidsmetode som sikkert din lege også synes er en god ide.


Håper at det var svar på dine spørsmål, og du finner ut av dette. Lykke til og god bedring.