Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg klør voldsomt om natten, hva kan årsaken være?

Spørsmål

Hei, jeg er en 28 år gammel jente som plages med ekstrem kløe når jeg skal legge meg for å sove. Har vært hos legen min for noen måneder siden og han ga meg zyrtec/cetirizin. Jeg bruker mellom 2-3 pr dag, hvor alle tas på kvelden før jeg skal sove. Men likevel klør det intenst til disse fungerer. Pr dags dato kan jeg ikke sove uten disse, for da klør jeg meg til blods. Kløen oppstår etter kort tid etter at jeg har lagt meg i sengen. Ellers merker jeg ikke til kløen , kun når jeg skal legge meg i sengen. Jeg er selvsagt redd for at det kan være veggdyr og slikt i sengen min, men har sjekket den og finner ingenting. Jeg har heller ingen bitt som indikerer veggdyr. Men kan være litt rød av og til, men jeg har sensitiv hud. Kan zyrtec dempe disse eventuelle bitt? Kan det likevel være det? Alt dette startet i høst og har ikke hatt disse problemene tidligere. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne 28
Svar

Hei.


Kløe kan ha en svært lang rekke mulige årsaker. Det vanligste er tørr hud. Derfor bør du i det minste sørge for følge følgende råd mot tørr hud: Max 1 dusj pr dag. Kun babysåpe eller svært mild såpe, og kun såpe i armhuler / lyske / tær, resten av kroppen trenger ikke såpe. Og alltid fuktighetskrem rett etter dusj.


Videre bør du utredes for årsaken til kløen, hos fastlegen din.

Jeg kan ikke si noe som helst konkret om årsaken og evt diagnoser uten å undersøke og utrede deg, men her er en generell liste om fastlegen kan utrede deg for:


Diabetes, stoffskiftesykdom, leversykdom (inkl hepatitt) galleveissykdom, nyresykdom, innvollsorm og parasitter, spesielt giardia, visse blod- og lymfekrefttyper, skabb, jernmangel, medisinbivirkninger, inklusiv p-piller, reaksjoner på kroppspleieprodukter og vaskemidler.


Jeg tror ikke det skyldes bitt, slik du er inne på, for da hadde du nok hatt synlige bitt, selv om du bruker Cetirizin.


Håper informasjonen og rådene er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-