Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg er slapp, energiløs, svimmel, ør i hodet, tiltaksløs, sover dårlig og legger på meg lett. Legen mener det er depresjon.

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 32 år, frisk og rask, ingen sykdommer eller plager bortsett fra det jeg kommer med nå. Trener 3-5 ganger i uken, gla i friluftsliv. For et par år siden begynte jeg å slite med søvnen, mistet energi, ble mer og mer tiltaksløs. I dag er det en del verre. Sliter med å finne energi i løpet av dagen. Våkner flere ganger om natten, og sliter veldig med innsåving. Og nesten aldri uthvilt. Jeg har begynt å slite med hukommelse, samt at jeg tuller litt med ord når jeg prater. Hodet klarer ikke helt å følge med. Er ofte ør i hodet. Snur jeg fort på hodet får jeg en følelse av svimmelhet. Fryser mye mer enn før, spesielt på føtter og hender. Mistet litt hår, og det har blitt striere. Vondt i enkelte muskler. Litt engstelig har jeg også blitt. Og veldig lett for å legge på meg, til tross for trening. Vet ikke om disse symptomene har sammenheng. Har vært hos lege, men fikk bare beskjed at det var depresjon, men føler ikke helt at det stemmer helt. Noen gode råd og veiledning ? Takk så mye for svar.

Mann 32
Svar

Hei.


Du er altså en hittil helt frisk mann på 32 år, som nå i et par år har vært plaget med søvnproblemer, energiløshet og tiltaksløshet, dårlig hukommelse, ør i hodet, svimmelhet, du fryser lett og har hårtap og lett for å legge på deg. Du forteller at du har vært hos lege som mente at det skyldtes depresjon, noe du føler "stemmer helt". 


Til det kan følgende sies:

Depresjon kan helt klart gi slike symptomer, og det kan derfor ikke utelukkes. Men det er ikke "lov" å gi slike forklaringer på fysiske symptomer som det du har, før en har utelukket enhver tenkelig fysisk årsak. For der er nok av teoretisk mulige sykdommer som kan gi slike symptomer. Symptomene du beskriver, er det som kalles uspesifikke, hvilket betyr at de ikke er typiske for en enkelt sykdom, men noe som kan forekomme ved flere sykdommer og tilstander. Faktisk er det slik at listen over sykdommer som kan gi din type plager, er særdeles lang. Som et eksempel kan vel omtrent enhver eksisterende sykdom gi følelse av "lite energi".

Derfor er det ikke mulig å antyde noen konkret diagnose her over nett basert kun på din symptombeskrivelse, for det ville bare bli tilfeldig gjetning, noe du ikke har noen nytte av naturligvis. 

Kun systematisk utredninger vil kunne avsløre evt korrekt diagnose, -om du der er noen. Og uansett er en grundigst mulig utreding for dette nødvendig, for uten at det er gjort, er det feil å konkludere med depresjon som årsak.

Jeg vet her ikke hva slags undersøkelser, blodprøver m.v. som fastlegen foretok. Men det første som slår meg er nå ihvertfall at du bør sjekke om du kan ha lavt stoffskifte, for det ville ha kunne forklart omtrent alt du beskriver, og det er i tillegg en ikke sjelden tilstand. Det undersøkes vha blodprøver. Hør med fastlegen din om det er gjort. Og kanskje du skal undersøke det påny, om det er noen tid siden. 

Videre bør du sjekke blodprosent, vitamin- og mineralnivåer, blodsukker, samt testoteron/SHBG, for å se om du kan ha lavere verdier av dette enn hva alderen din skulle tilsi, for det vil også kunne gi akkurat slike symptomer som du forteller om. 

I det hele tatt bør du uansett tilbake til fastlege for å drøfte saken videre, for å se om det finnes mulige fastlegen ikke undersøkte deg for sist, og ikke minst fordi det ofte er slik at man må gå mer enn en gang til lege, for å komme til bunns i mer sammensatte og diffuse helseproblemer, som det du beskriver her. Det er fremfor alt ikke slik at ett-1-stk legeundersøkelse alltid er nok til å kunne trekke endelige konklusjoner.


Bestill følgelig ny time hos fastlegen for å få utredet dette videre, og ta konkret opp de tingene jeg nevner her. Og dersom legen din mener at symptomene dine skyldes depresjon, så bør du også foreta div standard utredninger for depresjon, f.eks. et skjema som heter MADRS som legen din også har. Der får en mer objektive mål på om en faktisk kan ha en depresjon eller ikke.


Jeg håper svaret er til nytte og ønsker deg lykke til.