Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Infeksjoner og betennelser

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med hyppige betennelser. Har hatt halsbetennelse, ørebetennelse, nyrebekkenbetennelse, betennelse i tarmen, magekatarr og veldig mange urinveisinfeksjoner. Flere av dem flere ganger per år, og noen ganger flere samtidig. Jeg er sjelden syk med influensa, omgangssyke eller forkjølelse. Hva er galt med meg, har jeg dårlig immunforsvar? Jeg har i tillegg nettopp fått påvist endometriose.

Kvinne 21
Svar

Hei.


Her er det viktig å først forklare litt om ord og begreper: Infeksjoner skyldes bakterier eller virus, og en blir kvitt dem vha immunsystemet og /eller antibiotika. (virker kun på bakterier, ikke virus) 

Betennelser er et større og mer uspesifikt begrep. Det heter også inflammasjon, og vil ofte ikke skyldes bakterier / virus, men f.eks. mekanisk irritasjon (betennelser i ledd som skuldre, albuer osv), evt autoimmune mekanismer (kroppens immunapparat angriper kroppen selv) , evt magesyre (jfr din magekatarr) 

Betennelser gir generelt smerter, hevelse, rødhet, varme.

Infeksjoner gir en lokal betennelsesreaksjon, som f.eks. hovne mandler ved halsinfeksjon.


Når jeg forklarer forskjellen på betennelse / inflammasjon og infeksjon, så er det som en innledning og forklaring på at det er ikke tenkbare sammenhenger mellom de infeksjonene du har gjennomgått (halsbetennelse, ørebetennelse, nyrebekkenbetennelse/ urinveisinfeksjoner), for de skyldes bakterier eller virus, altså noe utenfra, mens betennelse i tarmen og magekatarr IKKE skyldes bakterier / virus, vanligvis.


Når det gjelder de infeksjonene du har hatt, så er slike infeksjoner noe de fleste av oss får fra tid til annen, og det skyldes tilnærmet alltid kun uflaks og tilfeldigheter, og at man har vært utsatt for smitte. Det er liten hensikt i å tenke i retning av bakenforliggende forklaringer som nedsatt immunforsvar osv. Du kan saktens ta en blodprøve hos legen din for å se om du har normale nivåer av hvite blodlegemer, som er en del av immunapparatet, men det er enhver grunn til å tro at dette kun har vært tilfeldigheter som uten årsak har kommet litt tett etter hverandre i en periode. Når det er sagt, er det også slik at hvis en er sliten, stresset osv så ser det ut som at det også kan gjøre oss mer disponible for slike "hverdagsinfeksjoner".


De infeksjonene som du har hatt, kan en ganske effektivt forebygge og redusere antallet av, ved enkle tiltak i hverdagen som å intensivere håndhygiene, vaske og /eller sprite hendene før spising osv, og urinveisinfeksjoner kan forebygges ved f.eks. å urinere etter sex, ikke gå med vått badetøy, ikke fryse på beina. 


Jeg ser ingenting i det du skriver, som taler i retning av sammenhenger eller bakenforliggende forklaringer her, og tenker at dette er kun uflaks og at du akkurat nå har hatt litt mange infeksjoner, uten spesiell årsak.

Og som forklart, så er det ikke noen tenkbare sammenhenger mellom tarmbetennelse og magekatarr, og dine infeksjoner, siden det handler om forskjellige sykdomsmekanismer (bakterier / virus for infeksjoner) og ikke bakterier / virus for tarmbetennelse og magekatarr.


Håper det var greie forklaringer, ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-