Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ikke mistanke om MS

Spørsmål

Hei I en måned nå har jeg opplevd diverse symptomer som kommer og går og varierende grad (altså hvor "kraftig" de føles. Kortfattet så har jeg opplevd muskelsvakhet (følelse av en armene og beina (noen ganger bare en arm og en bein. Kan føle meg svak i en tommel eller begge samtidig), har vært hos lege og det er testet normal kraft. Tretthet/sliten, prikking i begge hender og føtter og plutselig kløe (overalt). Nylig har jeg opplevd at en følelse av at hende/armene skjelver, men de gjør ikke det. Det er bare en følelse av at de kommer til å gjøre det. Har lest om MS og er utrolig redd for å få det ettersom symptomene passer og jeg er i den "rette" aldere for MS, men legen mener at jeg ikke viser tegn til MS etter å ha testet kraft, refleks, syn, altså standard nevrologisk undersøkelse. Man må jo ta MR og ryggveskeprøve for sjekke MS ordentlig, så jeg føler med fornøyd med svare fra legen. Tenker ofte på MS og er derfor veldig deprimert.. Nylig (11.04) fikk jeg beskjed fra legen at jeg hadde Vitamin D mangel. Verdien var på 17. Legen sa ikke noe om symptomene jeg føler kommer av vitamin D mangel. Fikk resept på Divisun 4000 IE som jeg tar 1 gang daglig. Jeg tviler veldig på D vitamin mangel er årsaken til symptomene ettersom de kommer og går. Nå som det er sagt så er symptomene mildere (føles ikke like mye) etter at jeg har begynt med Vitamin D tilskudd og jeg føler meg bedre, men jeg har lest at Vitamin D gjør MS symptomere mildere, derfor har jeg ikke troa på at Vitamin D mangel er årsak til min symptomer, men at jeg at vitamin D mangel parallelt med MS. Jeg vet at du ikke kan svare på om jeg har MS eller ikke, men 1)hva tror du, 2) Er det MS? Er Vitamin D mangel grunnen til mine symptomer? 3) Er 17 i verdi lavt, slik at jeg føler meg svak og sliten i muskulaturen? 4) Hvis det er vitamin D mangel, hvor langt tid tar det før jeg merker bedring? Ingen i familien har hatt MS og jeg er en mann, hvis dette taler imot MS. Er heller ikke hvit i huden, om det har noe å si

Mann 24
Svar

Hei.


Innledningsvis vil jeg si at her er absolutt ingenting i det du skriver, som gir noen som helst mistanke om MS. Det er kun dine egne tanker om MS som gjør deg bekymret her, og de tankene trenger du ikke å ha.


Så til dine spørsmål:


 1)hva tror du?


Jeg tror absolutt ikke at du har MS. Det du har kjent, er så lite og ukarakteristisk, at det hverken er "fugl eller fisk". Det er ikke noen mistanke om sykdom i det hele tatt, ut fra det du forteller om her. Det er nemlig slik at det er veldig mye vi kan kjenne fra kroppen av og til, som ikke har noe som helst med sykdom å gjøre, og da skal vi heller ikke kjenne etter på det, eller prøve å finne årsaker. Jo mer vi kjenner etter på slik "støy fra kroppen", som det også kalles, jo mer begynner vi naturligvis å spekulere og lure, og da er veien til bekymringer og mistanker om diagnoser som ikke er der, meget kort. Jeg tror du er frisk.


2) Er det MS? Er Vitamin D mangel grunnen til mine symptomer? 


Der er null-0-mistanke om MS her. D-vitaminmangel er noe svært mange mennesker har nå på slutten av vinteren pga at vi ikke har vært i sol på lang tid (sol på huden lager jo d-vitamin) En kjenner vanligvis ikke d-vitaminmangel i det hele tatt, men det kan gi sykdommer på sikt, senere i livet, som f.eks. benskjørhet. Derfor tror jeg absolutt ikke at d-vitaminmangel er årsaken til det du har kjent. Jeg tror ikke de tingene du har kjent, har noen som helst forklaring i det hele tatt, slik det så ofte er med tilfeldige ting vi kjenner fra kroppen. Dette er veldig viktig å være klar over, så ikke du tenker at der pr definisjon "må være" en årsak til det du har kjent.


3) Er 17 i verdi lavt, slik at jeg føler meg svak og sliten i muskulaturen? 


Ja, 17 i D-vitaminnivåer er lavt. Men det er som ovenfor beskrevet, liten grunn til å tro at du har kjent dette på kroppen.


4) Hvis det er vitamin D mangel, hvor langt tid tar det før jeg merker bedring?


Du HAR d-vitaminmangel, det er udiskutabelt, og det er kjempefint at du får tilskudd nå og retter opp idet. Det skjer gradvis, over uker og måneder. Du bør bruke tilskudd resten av livet, som alle som bor her i Norge bør. Her er kort og godt ikke nok sol til at vi klarer å holde oppe D-vitaminnivåene våre, uten tilskudd. 

Jeg tror du vil kjenne bedring uansett nå, d-vitaminer eller ikke, for jeg har ingen mistanke om at du har noen sykdom. Du må for enhver pris ikke lese mer om MS. Det vil nemlig alle og enhver bli svært nervøs og urolig av, slik er et bare. Og symptomene er i tidlig fase slik at vi alle vil kunne nikke gjenkjennende, og tenke at vi har fått MS. Muskelsvakhet, rykninger, lemus mm. er ting vi alle kan kjenne fra tid til annen, men det alene gir ikke mistanke om MS. Det viktigste her er at hvis en begynner å være redd for å ha fått MS, er det ganske sikkert av vi etterhvert begynner å kjenne for godt etter på kroppen, og kjenner ting vi ikke behøver å kjenne etter på, og vi kan faktisk bli riktig syke av å bekymre oss over muligheten for å ha fått en alvorlig sykdom, hvis slike bekymringer står over tid.  Så legg helt fra deg tankene om MS, og for all del ikke les mer. Det er oppskriften på bekymringer og evt helseproblemer som følge av bekymringer.


Ha det bra!