Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hyppige luftveisinfeksjoner i 9 mnd.

Spørsmål

Hei . Eg er ei dame på 61 år som har følt meg sjuk og "halvsjuk" i ca 9 mnd. Begynte med ein halsbetennelse veka før jul. Fikk så ein antibiotikakur for den. Siden då har eg blitt diagnostisert men 2 ganger bihulebetennelse, 3 ganger bronkitt. Har i perioder der eg føler meg "nesten" frisk, men er allikavel potte tett og snørrer grønt snørr. Fastlegen min har omsider bestilt meg time på ØNH, men har ikkje time der før i oktober. Når eg anstrenger meg med div ting (prøve å trene, jobbe hardt, slå plen, vaske hus) så får eg feber (38 ca) og blir tungpusten. Har teke allergitest der alt var negativt for det eg var testa for. Har tatt lungerøntgen, negativ. Tatt spireometritest. Hadde ikkje kols, men trolig astma sa fastlegen. Har brukt nasonex (uten at det hjalp) Har brukt ventolin (uten at det hjalp) Har vore røyker i over 40 år. Røykte ca 10-12 sigaretter pr dag og har holdt opp i 3 mnd no. Merker ingen forbedring. Har nettopp vore sjuk igjen med 39 i feber i to dager, deretter ned på 38, 38,5 nokre dager. Vondt i halsen, masse hoste og utrulig masse snørr. Slakk og trøtt. Eg er så lei av å ha det slik og det blir altfor mange sjukmeldinger og egenmeldinger ang jobb. Og lurer på om det kan vere nåke anna som ligg bak at eg ikkje blir ordentlig frisk. Jobber som hjelpepleier på sjukeheim og er derfor også utsatt for smitte der. Dei få gangane det har blitt målt crp så har den vore berre litt forhøya. 54 ein gang. 18 no sist. Så får beskjed om at det er virus og at det må gå sin gang. Andre ting eg vil legge til er: Svetter mykje. Har veldig tørr hud. Neglene mine har plutselig stoppa heilt å vokse. Er ofte trøtt. Litt deprimert. Har fått altfor mange antibiotikakurer mens dette har pågått. 3 eller 4 kurer. (Eg ahr ikkje alltid vore enig, men vi gjer jo som legen seier) Bruker ikkje anna medisin til vanlig enn omeprazol. Dvs har også brukt champix no siste 3 mnd. Takk på forhånd.

Kvinne 61
Svar

Hei.


Du har altså i en del måneder hatt hyppige luftveisinfeksjoner, og du har fått påvist sannsynlig astma. Du har røykt i mange år, men har nå heldigvis sluttet. Lungene dine vil komme seg betydelig, i årene som kommer etter at du har sluttet å røyke, men det er velkjent at røykere får luftveisinfeksjoner hyppigere og hardere enn ikke-røykere. I tillegg kommer dette med at du er eksponert for mye smitte i din jobb. Jeg ser for meg at det er denne kombinasjonen røyk / astma / smitteeksponering, som er årsaken til dine hyppige infeksjoner nå i den senere tid. Derfor tenker jeg at det smarteste du kan gjøre, er å bli enda flinkere med håndhygiene,  uansett hvor flink du er pr idag. Sprit hendene jevnlig, og ta aldri fingrene dine opp i ansiktet ditt når du er på jobb og ute i det offentlige rom, for da har du pr definisjon stort sett alltid virus på hendene, fra håndtrykk, penger, taster på betalingsterminaler osv osv. Og ubevisst tar vi oss i ansiktet utallige ganger hver dag, når vi kanskje fukter fingrene for å blade i en avis, klør under nesen, tvinner hår, gnir oss i øyene osv, og gjør en det, vil en "sette av" virus der, og utsette seg for muligheten til smitte. Så prøv å bevisstgjøre deg på å ikke ta fingrene opp i ansiktet i det hele tatt. Der kan du ha mye å hente.


Videre så lurer jeg på om du kanskje burde ha medisin mot din astma, hvis det faktisk er påvist. Diskuter det med din lege.

Når det gjelder dine andre symptomer som trøtthet, tørr hud, negleproblemer osv, så synes jeg du skal få legen din til å ta blodprøver av deg for å se etter årsaker til dette. Blant annet er det viktig å sjekke om du kan ha lavt stoffskifte, noe som både er vanlig og som ville kunne ha forklart mye av plagene dine.

Champix som du bruker, kan også ha en rekke bivirkninger, inkl trøtthet, så du bør kanskje begynne å tenke på om ikke du snart kan slutte med denne, nå som du har vært røykfri i noen måneder.


Jeg håper du kan ha nytte av informasjonen her, og ønsker deg lykke til.