Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan skal vår voksne sønn få hjelp for sine helseplager?

Spørsmål

Refererer til mitt spørsmål vedlagt som pdf med ditt svar. Sett over det som er av offentlige leger i distriktet med ledig plass. De med dårlige omtaler har ledig og de med gode omtaler har fullt. Litt usikker hva vi bør gjøre her?Men er det altså slik at det er fastlege som utreder slike komplekse tilstander? har jo hørt om me utredning ol-men er en fastlegeutredning foretrukket forran sånt?- Videre så har vi begge pratet med nåværende fastlege om henvisning til sykehus, men fastlegen sier han må ha et funn for å henvise-så nå ventes det til min sønn klarer samle energi til å ta en avføringsprøve og blodprøve. Og deretter vente på svar og så får vi kanskje en henvisning. dette går fryktelig treigt og symptomene til min sønn er helt enorme- han sier kroppen holder seg i et hyperstressnivå døgnet rundt og at han må spise døgnet rundt for å ikke krepere samtidig som han blir superdårlig og får en bråde av symptomer når han spiser. Hvilke avdelinger finnes hvor han kan være inne over feks e uke hvor de finner utav alt?-Spør om dette siden han sier han sliter så kolosalt med å gå på mange småbesøk hos lege-og rett og slett er så omtåket at han sliter med å få til ting som fasting før prøver,gjøre prøver riktig osv-han er for redusert til den biten til å stå for det selv. Han vil ha utredning fra topp til tå med ferske undersøkelser, jeg er enig. Dette hyperstressnivået som kroppen hans ligger i har holdt på slik et år nå men med særlig forverringer ift fordøyelse og mat de siste 2 mnd og nå holder han ikke ut mer. Han har ringt legevakten flere ganger men de sier bare de ikke kan gjøre noe ift totalutredning. Dette haster. Hva kan vi gjøre?

Mann 31
Svar

Hei igjen.


Ja, det stemmer at utredning av slike komplekse tilstander som dette, hvor fokus for sykdom er helt ukjent i utgangspunktet, definitivt utredes best via almenlege. Der finnes ikke sykehusavdelinger for slike ting. Hvis han f.eks. hadde vært innlagt på en kirurgisk avdeling, for å ta et tilfeldig eksempel, så ville de fort kunne ha konstatert at han evt ikke hadde en kirurgisk lidelse, og da ville han blitt utskrevet samme eller neste dag, med beskjed om å ta kontakt med fastlegen for utredning.

Det ligger også i sakens natur at almenleger har høyest kompetanse på å utrede komplekse og uklare tilstander, nettopp fordi almenleger kan mye om alt, mens organspesialister kan enda mer om et mye smalere område. Derfor er ikke sykehusavdelinger stedet man utreder slikt med, i første omgang, før en eventuelt har en konkret mistanke om en konkret type sykdom, som tilsier utredning av organspesialist x eller y.


Du skriver at han vil ha "utredning fra topp til tå", og da kan du fortelle han at det er nettopp det fastlegen gjør, siden fastlegen kan mye "om alt", og ikke bare kjempemye om et lite fagområde eller ett organ, og fordi almenleger tenker og jobber bredt, dvs tar i betraktning enhver mulig sykdom, og ikke bare fokuserer på f.eks. indremedisinske tilstander eller nevrologiske sykdom, for å ta tilfeldige eksempler på hva sykehusspesialister kan og gjør. Det han ønsker, "topp til tå", er slik almenleger jobber, må du fortelle ham.


Din sønn sier at "kroppen holder seg i et superstressnivå". Det er ikke et tegn på en konkret sykdom, det er knapt nok for et symptom å regne, det er mer hans egen tolkning og ordvalg. Prøv å forklare for ham at han heller skal forklare legen konkret hva som plager han, enn å bruke slike helt generelle ord uten egentlig informasjonsverdi for en lege som skal prøve å nøste i symptomene. Det eneste jeg kunne komme på som vil kunne sette en kropp i "superstressnivå" måtte være høyt stoffskifte, så tilse at fastlegen hans har sjekket ham for dette, noe jeg nesten tar for gitt i utgangspunktet, men for all del sjekk dette.


"Hvilke avdelinger finnes hvor han kan være inne over feks e uke hvor de finner utav alt?", skriver du. Som forklart ovenfor, så finnes ikke slike avdelinger, og det er ikke slik helsevesenet fungerer. Da måtte en nesten ha sett for seg en sykehusavdeling med almenleger for å sjekke "alt", men det finnes jo ikke. En nevrologisk avdeling vil kunne finne ut om han har en nevrologisk sykdom eller ikke, men ikke noe annet. Og slik kan en ta for seg alle typer spesialister og sykehusavdelinger, de har smalnet inn søket i utgangspunktet.


Du nevner legevakten. Det stemmer at de ikke jobber med slike ting. Det legevakten stort sett gjør, er -litt enkelt fortalt- å drive en grovsortering av hvem som må behandles akutt for et eller annet der og da, evt innlegges på sykehus, mens alle andre helt korrekt blir bedt om å kontakte fastlegen for videre utredninger. 


En av de svært viktige poenger med å la ett stk fastlege drive utredningen, er at da er all informasjon om pasienten, etterhvert som den samles opp vha utredninger, samlet hos ett stk lege, som følgelig vil kunne få stadig bedre forutsetninger for å finne ut hva pasienten feiler, ettersom en får mer og mer kunnskap om hva pasienten ikke har av sykdommer / hva som er utelukket, og alle prøvesvar og funn sees i sammenheng. Denne særdeles viktige måten å jobbe på, mister en ved å ikke holde seg til ett stk lege over tid.


Skulle jeg foreslå noe annet enn fastlegen her, så måtte det være å få en second opinion hos en annen almenlege.


Jeg håper at deres sønn får hjelp for sine helseplager, og ønsker god bedring til ham.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-