Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvite, kalde hender og urolige føtter

Spørsmål

Er i stresset situasjon for tiden, og da får jeg hvite, kalde hender og urolige føtter. Er det noe hjelp for dette? Er jo over 80 år, men bra oppegående, blitt stresset nå under pandemien. Er mye alene, og gruer meg å be om hjelp til ting som er uvanlig for meg. Er fullvaksinert, og noe tryggere, men likevel hanske urolig. Er det håp for meg?

Kvinne 81
Svar

Hei.


For det første behøver du jo egentlig ikke å bekymre deg så mye for Covid, da du er fullvaksinert, noe som gir en særdeles bra beskyttelse mot Covid. Det å minne deg selv på dette, er kanskje det viktigste du kan gjøre, så det anbefaler jeg det sterkt å gjøre, -igjen og igjen.


Det er også god terapi mot stress og bekymringer å få annen input i hodet, altså avledningsmanøvere. Finn ting å være opptatt av, vær sosial, og i det hele ting ikke la deg selv få rom til å sitte å tenke på Covid. 


Det at du får hvite, kalde hender synes jeg du skal la legen din undersøke, for å finne årsaken til det. Det er ikke utenkelig at det har med stress å gjøre, slik du selv tenker, men det kan også ha andre årsaker som for eksempel revmatologiske sykdommer. Derfor bør det avgjort undersøkes av lege, for å finne ut hva slags behandling som vil være mest effektivt, for det vil jo avhenge av årsaken. Jeg ser også at du skriver under Tilleggsopplysninger at du bruker blodstrykkstabletter. En del av disse kan gi kalde hender som bivirkning, så det er også en mulighet. Men så lenge jeg ikke vet hvilken blodtrykkstablett du bruker, kan jeg ikke si noe mer konkret om det. Men det er det også svært viktig å finne ut av, for hvis det er den som er årsaken, bør du jo ikke bruke den lenger, men få en annen type blodtrykkstablett.


Urolige føtter kan være svært plagsomt, og det er ikke alltid lett å behandle. Mange sier at de har nytte av en magnesiumtablett daglig. Det er trygt å teste, og du kan kjøpe det reseptfritt på apoteket. Hvis ikke det hjelper, spør du legen om råd med tanke på reseptpliktige medisiner som kan forsøkes.


Jeg håper informasjonen og rådene kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.