Hva skyldes min svimmelhet?

Spørsmål

Hei. Jeg har i over 2 år vert plaget med svimmhelhet. Det startet med krystallsyke i første omgang der svimmelheten kom i anfall,gikk til kiropraktor og fikk øvelser og ble satt i sånn stol som dunker krystallene på plass. Ble da bra etter 1 -2 uker. Men etter jeg ble gravid,og mot slutten av svangerskapet kom den gyngende svimmelheten tilbake,følelse av og være på båt ,føles som jeg er ustø og snart detter av og til. Det er skikkelig plagsomt og er til stede hele tiden. Det er blitt tatt masse blodprøver som er fine,mr av hode som var helt fine,og klinisk nevrologiske undersøkelser er helt fine. Å de finner ikke utav hva svimmelheten kommer av. Men konkluderer med psykisk stress over tid som har gitt svimmelhet. Jeg ble også utredet nevrologisk pga muskelrykninger i hele kroppen,negativ emg og nevrografi. Konkluderte igjen med at det var stress relatert. Jeg har også mye vondt i ledd og har tidligere blitt utredet revamatologisk pga betennelser i ledd og skuldre. Men alle blodprøver er fine. Men vonde ledd er tilbakevendende. Sliter også mye med hjertebank,og ekstra slag og som om hjerte stopper opp. Har en bilyd. Men føler meg veldig fin i formen ellers,har masse energi og føler meg overhode ikke syk. Men disse plagene tar snart knekken på meg, svimmelheten er utrolig plagsom! Og føler ikke at svaret stress er konklusjonen "diagnosen" jeg tenker så klart masse på disse symptomene og det gjør det nok heller ikke bedre. Prøver nå psykomotorisk fysioterapi som ikke har hjulpet så langt. Hva kan dette være? Kan dette virkelig kun skyldes stress? Eller kan det være underliggende sykdom som gir alle disse symptomene? Blodtrykk er fint, ligger jevnt på 110/70 og puls rundt 60. Blodsukker er fint og det samme er stoffskifte. Går ikke på noen medisiner.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Svimmelhet kan ha en lang rekke forskjellige årsaker, både fysiske og psykologiske årsaker er mulig. Du er altså grundig utredet for dette, ser jeg, og en har ikke funnet noen tegn til fysisk sykdom som kunne forklare dine plager, forteller du. Men samtidig sier du at det startet med krystallsyke, og det er jo en tilstand som ikke lar seg påvise på blodprøver, bilder eller med andre objektive undersøkelsesmetoder. Den kan også dukke opp igjen etter at du har blitt god, og den kan hos noen ha et langtrukket forløp. Kan du være så sikker på at det ikke kan være krystallsyken som "rører på seg" igjen da? Er det en utenkelighet?


Dette må å si at et fysisk symptom, f.eks. svimmelhet, skyldes psykologiske årsaker som f.eks. stress, er noe en ikke har "lov til", før en har utelukket fysisk sykdom. Og det er jo gjort hos deg. Følgelig er det jo teoretisk sett ingen umulighet at det kan være årsaken hos deg også. Vi vet ihvertfall på generell basis at psykologiske årsaker, inkl stress, bekymringer over hva noe (f.eks. svimmelhet) skyldes, kan vedlikeholde eller forårsake svimmelhet. Det er mao. ikke mulig for meg å fastslå at årsaken IKKE kan være stress hos deg, ut fra det du forteller her, og jeg kan i tillegg som du skjønner, på rent generelt grunnlag bekrefte at psykologiske årsaker kan gi svimmelhet.


Du snakker om svangerskap her, og jeg forstår at du har en baby / lite barn nå? Mange vil jo da få svært endrede søvnvaner, evt lite søvn, og det kan jo i aller høyeste grad gi svimmelhet. Er det en mulighet?


Når det gjelder hjertebank som du har, så bør du sjekkes for høyt stoffskifte. Det kunne evt ha forklart svimmelhet også. Følelsen av ekstraslag, kombinert med svimmelhet, tilsier at du bør få foretatt en 24-timers EKG for å se etter hjerterytmeforstyrrelser.  Det kan gi svimmelhet.


Avslutningsvis så kan jeg svare konkret på dine to siste spørsmål:

"Kan dette virkelig kun skyldes stress?" Svaret på det er altså et klart ja. Det er fullt mulig.

"Eller kan det være underliggende sykdom som gir alle disse symptomene?" Svar: Ja, det er også mulig, naturligvis, se ovenfor.


Mer endelige konklusjoner kan jeg naturlig nok ikke komme med her over nettet, uten å undersøke deg, gå gjennom din journal osv.

Håper du har nytte av svaret og rådene, lykke til!