Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er utmattelsessyndrom?

Spørsmål

For ca 1 år siden begynte jeg å ha dager der jeg følte meg dårlig. Symptomene var törr i munnen og en følelse av å väre utmattet. Dette kom kanskje 2 dager i mnd, og jeg bortforklarte det med at jeg kanskje hadde sovet dårlig. Dette har vedvart til i dag, og har bare blitt verre. Nå kjenner jeg meg utmattet og er tørr i munnen rundt 4 dager i uken.

Jeg har aldri skrevet dagbok over hvilke dager det har kommet på, pga jeg ikke har hatt lyst til å se noe system på når det kommer. Det hadde bare gjort meg stresset. Jeg har ikke vondt i kroppen, ikke svimmel, ikke kvalm, og ikke hodepine.

Symptomene er egentlig tørr munn, følelse av å være totalt utmattet og at jeg kjenner meg urolig. Det varer i hele dager, og går ofte ikke bort over natten. Jeg våkner med det, og det er der hele tiden. Dette går veldig utover meg i det daglige, da jeg ikke kjenner at jeg har noe energi. Å sitte på jobb er helt grusomt.

Dro til fastlegen for å ta opp problemene mine. Han sa rett ut at han aldri hadde hørt om en sykdom som dette. Han sjekket likevel blodtrykk, kjente på magen, tittet i munnen og lyttet på ryggen min. Han så ikke noe galt. Så tok vi noen blodprøver, han sa at om blodprøvene ikke viste noe, så måtte jeg nesten glemme dette.

Ligger i historien at jeg har hatt helseangst for 5 år siden, men ble frisk etter kognitiv terapi. Jeg har også diagnosen sosial angst, som jeg går til psykolog med. Virker som om fastlegen avskrev alt med angst med en gang. Klart det kan være angst, men kan være mer også. Jeg er redd det er en utmattelsessykdom feks.

Jeg mener at jeg bør bli utredet nærmere. Har du noen tanker om hva dette kan være? Hva kan jeg be fastlegen min gjøre? Er det noe jeg kan be han teste/eller henvise meg til? Jeg orker ikke leve sånn her. Til info kom blodprøvesvarene tilbake. Viser normale verdier på stoffskifte. Markert rödt på S-Natrium(137), S-glukose ikke fastende(4,5), MCV (100) og Eosinofile(0,5). Fastlegen har aldri tatt kontakt etter prøvesvarene kom.

Kvinne 26
Svar

Hei.

Tørr munn kan man få av forskjellige årsaker, både psykisk og fysisk. Alle og enhver har vel opplevd å bli tørr i munnen ved emosjonelle påkjenninger og stress, for eksempel når en skal holde en tale og "tungen lugger". Tørr munn er et av de helt typiske kroppslige symptomene ved angst. Den revmatiske sykdommen Sjøgrens syndrom kan gi tørr munn, og da har en objektivt nedsatt produksjon av spytt og tårevæske. Det igjen betyr at dette er noe som kan måles, slik at en kan få et objektivt svar på om en har dette eller ikke. Jeg tenker derfor at du kanskje for ordens skyld bør henvises til en revmatolog for å utelukke dette, selv om dette så avgjort taler mer i retning av psykologiske forklaringer, slik din lege også mener.

Følelse av å være utmattet er et helt uspesifikt tegn, det taler ikke i retning av noen som helst spesifikk eller konkret sykdom. Faktisk er det slik at det kan forekomme ved omtrent enhver tenkelig fysisk sykdom, men langt oftere skyldes det psykiske årsaker og det uten sammenligning vanligste er at det ikke skyldes sykdom i det hele tatt.

Alt vi opplever, føler, tenker med, strever med, er ting som gjør noe med oss, og tapper oss for energi og overskudd. På samme måte som gode opplevelser føles oppbyggende og energigivende. Alle mennesker har en rekke forhold i livet som er strevsomme, frustrerende, vanskelige osv, og får en for mye av slike, kan det gjerne ende i en følelse av å være utmattet.

Hvis man i tillegg til å være utmattet tenker at det må skyldes sykdom, og ingen lege finner noen sykdom, så blir dette en ytterligere påkjenning og stressmoment, som vedlikeholder og forsterker følelsen av utmattethet. Frykten for å ha en uoppdaget sykdom må jo være noe av det som kan tappe et menneske for energi og overskudd på verste, og det er meget mulig at akkurat det er en stor del av dine plager nå. Derfor er det også så viktig at du må være svært klar over at det er mye mer sannsynlig at du ikke har en sykdom nå, enn at du skulle ha det. For hvis en forstår det og slår seg til ro med det, så fjerner man en stor og viktig bekymring i livet, som vil gjøre det mulig at slike onde sirkler reverseres. Jeg vil derfor sterkt anmode deg om en eller flere grundige samtaler med fastlege om akkurat dette, for det kan være noe av det viktigste du kan gjøre for å komme deg ut av dette.

Du sier at du er redd for at det kan være et "utmattelsessyndrom". Og det viser jo at du faktisk er redd, kanskje ordentlig redd, og det kan her og nå faktisk tenkes å være hele motoren i dine plager nå. Derfor er også løsningen å bli kvitt en slik redsel, jfr over.

Og hva er du redd for, jo et "utmattelsessyndrom". Til det må følgende sies: Det er ikke en eksisterende, objektiv tilstand eller sykdom som kan påvises, som heter utmattelsessyndrom. Det er kun et ord som noen velger å bruke for en viss type subjektive plager, og det er avgjort verd å spørre seg om hensiktsmessigheten med å bruke et ord som kan virke så skremmende (ihvertfall på deg nå, se bare selv), og som uansett hverken kan bekreftes, påvises eller avkreftes på noen som helst måte. Sagt med andre ord finnes det ingen test, blodprøve, røntgenbilde eller noe som helst annet objektivt, som kan brukes for å utrede en pasient for "utmattelsessyndrom". Og da kan en videre tenke litt videre på om det virkelig er noe du bør være "redd" for, når det ikke er en sykdom av noe slag, men kun et ord og ingenting annet, -som noen velger å bruke på visse typer subjektive plager. Det jo heller ingen behandling for en sykdom som ikke finnes (utmattelsessyndrom) og følgelig tenker jeg at det må kun være belastende å få en slik merkelapp på seg, i tillegg til å være utmattet og sliten i utgangsgpunktet.

Så på ditt spørsmål om du bør utredes nærmere for "utmattelsessyndrom", så er svaret nei, for det finnes ingen utredning for dette.

En mye greiere og mer konstruktiv måte å håndtere slike plager på, er å tenke og erkjenne at du har det slik du har det, og hvis ikke det skyldes fysisk sykdom, noe fastlegen din ser ut til å konstatere og jeg er enig i, (men få sjekket Sjøgrens også), så vil det for mange være første skrittet på vei ut av utmattelsen å se på det som en måte kroppen din forteller deg noe. Kroppen forteller at du føler lite energi og overskudd, og da er din jobb som "eier av kroppen" å svare med "Ja, da må jeg finne gnagsårene i livet mitt, hva trekker meg ned, hva kan og bør jeg gjøre anderledes?"

Det finnes et uendelig antall slike momenter i folks liv som kan gi utmattelse over tid, og tilfeldige eksempler kan for eksempel være bekymringer, frykt for sykdom, økonomiske problemer, sosiale problemer, vanskelige relasjoner, kjedsomhet, stress, for mye å gjøre, for lite å gjøre, problemer i relasjoner, vanskelige eller sure sjefer, medarbeidere eller partnere, frustrasjon.

Da er utfordringen å gå gjennom livet sitt med lykt og lupe og ærlighet, for å finne ut hva som bør ut av livet, endres, delegeres bort eller hvordan man enn kan angripe det. Manglende fysisk aktivitet er også en viktig årsaksfaktor til å føle seg utmattet.

Jeg føler meg rimelig sikker på at dine plager ligger på det psykologiske planet, alt du forteller om her taler sterkt i den retning. Og det at legen ikke finner tegn til sykdom hos deg, betyr faktisk at du etter alt å dømme heller ikke har noen sykdom, -heldigvis.

Ta gjerne med deg en utskrift av vår dialog her til legen din slik at legen kan lese hva vi har snakket om, og så kan dere ta det videre derfra. Gode samtaler med fastlege og/eller psykolog er etter alt å dømme løsningen for dine plager nå, sammen med de rådene jeg har gitt deg ovenfor om å se litt gjennom livet ditt, om der kan være ting du bør ta tak i.

Jeg håper og tror at svaret kan være til nytte, og ønsker deg lykke til. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-