Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er en granulomatøs betennelse?

Spørsmål

Hei Jeg hadde for noen mnd siden en del kuler i brystet, tok mammografi og vevsprøve, det var mistanke om tuberkulose men det det var ikke det, «ingen syrefaste staver». Hun sa det var en kronisk betennelse, en granulomatøs betennelse og at jeg antagelig var født med det, hun sa ikke stort mer.

Jeg har nå lest litt og lurer på om det er det samme som Kronisk Granulomatøs Sykdom (CGD)? Isåfall burde jeg fått vite mer om det etter det jeg har lest.

Jeg skjønner vel fortsatt ikke helt hva en Granulomatøs betennelse er og om det svekker meg på noen måte, om jeg har dårligere immunforsvar pga det?

Kvinne 27
Svar

Hei.

Her vet jeg for lite om deg og din tilstand, hvilke funn som er gjort og hvilke konklusjoner som er trukket, til å kunne gi deg noe konkret svar, dessverre. Dine spørsmål er helt relevante og gode, men du er definitivt nødt til å ta dette opp med fastlegen din for å få grundigst mulig informasjon om dette. Fastlegen har jo tilgang til svaret på vevsprøver, patologens konklusjoner m.v., og er den rette til å kunne besvare deg.

Det jeg generelt kan fortelle, er følgende: Et granulom er en knuteformet ansamling av betennelsesceller og bindevev, en slags klump. Det finnes mange årsaker til slike granulomer og granulomatøse betennelser, blant annet tuberkulose og sarcoidose. Det førstnevnte vet vi nå at du ikke har, mens sarcoidose vet jeg ikke om du er utredet for, så spør legen din.

Kronisk Granulomatøs Sykdom er en arvelig / genetisk sykdom, og nok et eksempel på en granulomatøs betennelse. Jeg vet ikke om du har det eller om du er utredet for det. Det gjøres blant annet med genetiske prøver. Ta opp med legen din om du bør utredes for dette eller ikke.

For meg så virker det alt i alt som at du har fått for lite informasjon om de funnene som er gjort, og det er din fastleges plikt og jobb, så ta kontakt. Noe mer konkret enn dette kan jeg desverre ikke være her, ut fra de opplysningene som foreligger her. Lykke til og ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-