Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hudblødninger og muskelsmerter

Spørsmål

Hei. Lang historie kort. Det hele startet i november 2020 da jeg fikk påvist kyssesyken etter mye frem og tilbake. Fikk påvist forstørret milt og forhøyede leververdier, men ble godt fulgt opp av fastlegen og verdiene var fine igjen over nyttår. Men så kommer problemene. I februar startet jeg med veldige smerter i nakken/bryst-rygg med påfølgende svimmelhet. Fikk akuttime og prøvene viste ikke noe galt, bare at jeg hadde litt lite væske i blodet. Var på etterkontroll for dette og prøvene var fine. Går til kiropraktor en gang i uken på grunn av smertene i nakke og bryst/rygg. 4.mars var jeg så «heldig» å få første dose av Astra Zeneca-vaksinen, og etter 10 dager fikk jeg muskelsmerter og hodepine. Da jeg ringte legen for dette ble jeg litt «avvist» med at jeg hadde fått typiske senskader slik andre med gjennomgått covid-19 fikk, men de tok en blodprøve med tanke på blodplatene. Prøvene var fine. Litt under en måned senere begynte jeg å få små hudblødninger (små røde prikker) Ikke mange, men nok til at jeg bemerket dem. 5-6 stykker på føttene, et par på leggene, noen få på armene. Tok prøver på nytt og fikk dette til svar: Blodprøver du tok sist gang viser normal blodprosent( Hb) på 14,9 (referanseområde 11.5-15.0 g/dL). Fint nivå på jernlageret ditt med ferritin på 79 (ref.område:10-200 µg/L). Øvrige blodprøver (lever-, stoffskifte, diabetes- og nyrefunksjonsprøver) var normale. Blodprøver avdekket litt lav vitamin B9 (Folsyre) på 5 (ref.område>7 nmol/L). Jeg har det fortsatt slik at det kommer små hudblødninger og portable smerter i muskler. Smertene kommer oftest ved hvile og er verst i lår/legger. Er «latterlig» blek, veldig synlige blodårer over hele kroppen og mye vondt i hodet, nesten migrenelignende smerter ved tinningen. Så spørsmålet mitt er: bør jeg kontakte lege på nytt med tanke på de små prikkene, og kan smertene være senskader fra kyssesyken? Skal legge til at jeg er mye redd når jeg oppdager noe nytt. På forhånd takk for svar.

Kvinne 28
Svar

Hei.


Ja, jeg synes du skal oppsøke lege påny nå. Dette for å få en fornyet vurdering av hudblødningene dine, inklusiv måling av blodplater, differensialtelling av blodlegemer, hvor man ser på antallet og fordelingen av alle typer blodlegemer, leverfunksjonsprøver påny m.v. Selvfølgelig må blodprosenten din måles påny, siden du sier du er så blek. I det hele tatt må du bli undersøkt grundig og bredt for å se etter årsaker til det du beskriver her. En medvirkende grunn til at jeg anbefaler en legeundersøkelse, er at det er en stund siden du ble undersøkt sist, samt at du trenger en objektiv vurdering av dette, for din egen vurdering av det du her observerer, kan jo teoretisk sett være farget av din redsel for sykdom, slik du forteller om. Det er svært vanlig at en pasient tolker det en ser på kroppen og i speilet ganske anderledes enn en lege gjør med en objektiv vurdering.


Dine muskelsmerter kan nok ikke skyldes det at du hadde kyssesyke / mononukleose i november 20. Mononukleose er en sykdom som vi alle gjennomgår en-1-gang, og som tilnærmet aldri gir senplager. Og muskelsmerter er ikke noen typisk ettervirkning etter kyssesyken. Det man kan få i enkelte tilfeller, er uttalt trøtthet av mange måneders varighet. 

Videre så er det fullt mulig at det er dine helsebekymringer nå som gir deg muskelsmerter. Bekymringer gjør at vi ubevisst spenner musklene, og muskler som er i spenn over lang tid, blir lett vonde. Slikt er særdeles vanlig. Hvis det er slik, vil en det å få klarhet i hva dette skyldes, være det som vil hjelpe deg mest, for da vil du slutte å bekymre deg, noe som igjen fører til at du ikke spenner musklene konstant.


Så alt i alt er mitt klare råd til deg at dette er noe du med fordel bør oppsøke legen din for. 

Lykke til.