image: Høy puls og uro i kroppen, legen finner ikke ut av dette

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høy puls og uro i kroppen, legen finner ikke ut av dette

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 59. Har vært plaget av stort ubehag i kroppen i lengre tid. Plagene er høy puls, urolig i kroppen, kvalme, ubehag opp under ribbeina på høyre side.

Er sjekket med ultralyd av lever/ galle/ bukspyttkjertel og nyrer. Ingen funn. Jeg er også sjekket for cøliaki. Jeg har tatt mange blodprøver og avføringsprøver, men intet funn.

Ubehaget kommer i tak. Jeg har også fått påvist et adenom i en binyre. Sammen med disse takene får jeg vondt og ubehag over høyre øre og blir vissen i bein og fingre. Og siden min fastlege ikke finner ut av dette, ville jeg høre her. Jeg er i full jobb og sliter mye med dette som kommer og går. Lurer fælt på hva dette kan være. Hilsen bekymret.

Kvinne 59
Svar

Hei.

Det du spør om her, er det som kalles en second opinion, og det er ofte et hensiktsmessig tiltak i en slik situasjon som du er i nå, dvs at du har helseplager, men legen finner ikke tegn til sykdom.

Skal man som lege gjøre en ordentlig second opinion, så er man imidlertid helt avhengig av å ha tilgang til pasientens komplette journal, inklusiv prøvesvar med videre, for å kunne se hva som er undersøkt og hva som eventuelt ikke er undersøkt, og for å se om det går an å tolke resultater anderledes m.v. Det har jeg ikke her. Derfor anbefaler jeg deg å få en slik second opinion hos en annen almennlege. Du kan be fastlegen din om å organisere dette, da vi har rutiner og prosedyrer for akkurat dette. Jeg er sikker på at legen din også synes det er et fornuftig tiltak. Eller du kan selv oppsøke en almennlege, men da må du selv sørge for å ha med en komplett utskrift av din journal, slik at den nye legen kan se hva som er gjort og tenkt til nå, så ikke du må gjøre en rekke undersøkelser påny.

Det første jeg tenker på når jeg leser dine symptomer, er at du må få utelukket høyt stoffskifte. Det kan gi blant annet høy puls og uro i kroppen, slik du har. Det undersøkes ved hjelp av blodprøver.

Du kan også diskutere med fastlegen din om du kanskje burde vært utredet for det som heter phaeochromocytom. Det er en tilstand hvor man har en hormonproduserende svulst i binyrene, som produserer stresshormon, hvilket kan gi en del av de plagene du beskriver her. Spesielt viktig blir dette, tatt i betraktning av at du har et adenom i en binyre, for da må man finne ut om dette produserer stresshormoner eller ikke.

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsfoto øverst: zoff / Shutterstock / NTB