Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hosting og harking: Skyldes det reflux?

Spørsmål

Hei! Har siste tiden hatt plager i halsen som jeg ikke blir kvitt. Det kan kjennes ut som slim som sitter fast, noe som fører til mye hosting og harking. Er jeg i ro kjenner jeg ikke mye til det, men blir mer plagsomt når jeg er aktiv. Kjenner ut som den trigger brekningsrefleksen om jeg snur på hodet eller om jeg lener meg framover. Har sammen med dette hatt hetetokter i korte perioder, litt trett men det kan tenkes for at jeg sover dårlig for tiden. Allmentilstaden er ellers fin. Ingen smerter eller feber. Har også siste uken kjent at det føles så at hjertet hopper ekstra slag. Ene dagen kjenner jeg ingenting, mens andre dagen kjenner jeg det 4-5 ganger. Det skal sies at jeg siste måneden har trent 4-6 timer i uken. Er overvektig, 115kg og 160cm. Kan det være derfor? Jeg er godt utredet mtp på hjertet. September hadde jeg 1 uke med ekg måling og ultralyd av hjertet med normale funn. Hvilepulsen er fin. Er også utredet mtp bihuler der det er tatt mr av hodet og bihuler. Sliter en del med helseangst og blir fort engstelig når jeg kjenner at det er noe som ikke er normalt. Har en eller to ganger følt meg svimmel. Er det noe jeg brygger på, kanskje? ¨ Har time hos legen 25.03, men siden jeg skal ut å reise er det greit å få en mening på hva dette evt kan være. Kjennes ikke ut som hovne mandler. Mellomgulvsbrokk, nexium 40mg.

Kvinne 26
Svar

Hei. 

Du er altså en kvinne på 26 år, som har god almentilstand, veier noe for mye, men du har ingen kjente sykdommer. Du har påvist mellomgulvsbrokk og bruker Nexium mot dette. Du plages nå med mye hosting og harking, noe som forøvrig forverres ved fysisk aktivitet. Og du har noe tendens til ekstraslag, samt helseangst.

Du har fått foretatt EKG og ekko av hjertet, samt MR av bihuler, uten tegn til sykdom.

Nå har du bestilt legetime, og vil gjerne ha noen innspill før denne.


Det første som slår meg, er at mellomgulvsbrokk ofte gir reflux, dvs at syre og/eller mageinnhold kommer oppover i spiserøret, og gjerne helt opp i halsen. Det kan derfor ofte gi nettopp harking og hosting som symptom. En snakker også om en atypisk versjon av reflux, som kalles "stille reflux". Ved denne tilstanden har man ikke nødendigvis de typiske "magesymptomene" man oftest ser ved reflux som sure oppstøt, gulping, brystbrann, smerter øverst i magen osv. En har heller mer utypiske symptomer som f.eks. heshet, slimdannelse i halsen, klumpfølelse i halsen, sårhet i halsen, kribling i halsen, slimdannelse i nesen eller bihulene, stadig behov for å kremte m.v. Mao. så kan det slett ikke utelukke at du har "stille reflux", ut fra dine symptomer å bedømme.

Økt trykk i buken forverrer og trigger refluxsymptomer, for det er med å presse mageinnhold oppover. Overvekt gir økt buktrykk, så det kan mao. være en del av problematikken og utløsende faktorer her, og det samme kan også tenkes å være forklaringen på at du blir verre under fysisk aktivitet. Jeg synes følgelig at du skal diskutere denne muligheten med legen din.


Hosting og harking ved fysisk aktivitet kan også skyldes (anstrengelsesutløst) astma, noe du også bør lufte for legen din.


Noen ekstraslag av og til, slik du kjenner, vil svært mange folk kjenne nå og da i livet, og det er vanligvis ikke del av noen sykdom. Mange kan få økt tendens til ekstraslag ved stress, lite søvn osv, noe du sier at du har nå. Får legen din mistanke om hjerterytmeforstyrrelse, kan du henvises til langtids-EKG, hvor hjerterytmen registreres over 24 timer eller mer. 


Stoffskiftet bør også undersøkes, f.eks. kan høyt stoffskifte gi økt tendens til ekstraslag.


Håper at dette er innspill som i beste fall kan være med å finne svar og løsninger for deg. Ha det bra og lykke til.