Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodepine og smerter i rygg og nakke. Hva bør jeg gjøre?

Spørsmål

Hei, Jeg ble utsatt for blind vold for ti år siden. De første to årene etter ulykken gikk alt fint, og jeg fullførte en master med toppkarakter. De siste årene har vært mer utfordrende, sykemeldt i lengre perioder og flere spontanaborter. Lurer på om blind vold og nakkeslengskade etter bilulykke for to år siden kan ha gjort seg gjeldende nå. Hva kan eller bør jeg gjøre? Får kun Paracet av fastlegen og god bedring. Veldig mye vondt i hodet, rygg og nakken. Migreneliknende hodepine. Også lettere angst.

Kvinne 34
Svar

Hei.

Du er en kvinne på 34 år, som forteller om mye hodepine og smerter i rygg og nakke, samt noe angst. 

Videre forteller du at du har vært sykmeldt i lengre perioder, men jeg vet ikke om det er overnevnte plager du har vært sykmeldt for, eller andre ting. Videre så stiller du spørsmål om hvorvidt det kan være sammenhenger mellom dine plager nå og dine tidligere opplevelser med blind vold og bilulykke.

Da tenker jeg følgende:

Det er ikke gitt at å påvise sammenheng mellom disse tidligere hendelser, og dine plager nå, er det som kan føre til bedre helse til deg. Det er saktens interessant, og jeg forstår fullt ut at du er nysjerrig på dette, men det er på ingen måte gitt at løsningen på dine helseplager ligger i å finne ut om der er sammenhenger der.

Det jeg derimot ville gjort, er følgende:

Du må få funnet ut hva årsaken til plagene dine er nå, dvs få stilt en eller flere korrekte diagnoser på plagene dine. Det er en ubetinget forutsetning for å finne ut hva som kan hjelpe deg videre. 

For hvis man får stilt en eller flere diagnoser, dvs funnet ut hva som er årsaken til din hodepine og ryggplager m.v., så vil det etter alt å dømme være mulig å finne ut hva som kan hjelpe deg også, f.eks. om det finnes noen aktuell behandling, og hvilken.

Dette kan du gjøre ved å ta kontakt med fastlegen din med en klar "bestilling" på dette: "Hva kan mine plager skyldes, og hva kan gjøres for at jeg skal bli bedre?" Mer presist enn det kan det ikke sies, og jo mer presist du formulerer ditt ønske og bestilling til fastlegen, jo bedre hjelp får du. Å påvise årsakssammenhenger med ting som har skjedd tidligere, er som oftest veldig vanskelig eller umulig, og det hjelper deg ikke videre i retning av løsninger og effektiv helsehjelp.


Nå sier du at fra fastlegen så får du kun paracet og god bedring. Da tenker jeg at det er jo kun symptomlindring og moralsk støtte, hvilket er greit i seg selv, men vi kan jo ikke utelukke at her kan finnes ting som kan behandles mer spesifikt, slik at du finner bedre og mer varige løsninger enn paracet. 


Du sier for eksempel at din hodepine er migreneliknende. Da bør du ta opp med legen om du faktisk har migrene eller ikke, slik at du kan få effektiv behandling for det. Det er bare et eksempel på hvordan dine plager bør kartlegges og konkretiseres. 


Jeg håper med dette at jeg har gitt deg konstruktive og konkrete forslag til hvordan du kan og bør gå frem for å få best mulig hjelp for dine helseplager, og ønsker deg lykke til, og legger samtidig til, at jeg ser ingenting i det du har skrevet her, som tilsier at ikke du vil kunne bli kvitt dine plager eller få det mye bedre. Ha det bra.