Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hodepine og slitenhet

Spørsmål

Hei Kvinne 38, plaget med konstant hodepine siste 8-9 uker, våkner med hodepine og legger meg med hodepine, trøtt, slapp, hjertebank, følelse av svimmelhet og nummenhet i hodet. Noe hevelse i ben i løpet av dagen, ikke når jeg våkner. Føles som en kamp å komme seg gjennom dagen, føler meg utslitt og kjemper av og til med å holde meg våken. Er i full jobb på kontor. Har nå fått blodprøvesvar fra legen. folatverdi 1,8. Ikke lav blodprosent. Følte meg svært lettet først, for at det var noe konkret. Fikk beskjed om å ta Folsyretilskudd i 3 mnd og komme tilbake hvis ikke bedring. Jeg har ingen fordøyelses- eller tarmproblemer, eller andre sykdommer. Anser at jeg har et normalt kosthold: Typisk for en vanlig dag: havregrøt, eple eller banan, grove knekkebrød med ost og tomat, mandler, hjemmelagd middag. Spiser både fisk og kjøtt. Drikker vann, kaffe og kanskje et glass lettbrus. Trener normalt 2-3 ganger i uken. Trening har vært tyngre i denne perioden, høyere puls enn normalt for meg og hiver etter pusten ved høy anstrengelse. Høyde 165, vekt 63. Medikamenter: p-piller: almina Legen sa jeg hadde tatt blodprøve i 2018, da var folatverdien på 6. Har ikke hatt noen spesielle livsstilsendringer siden den gang. Er det bekymringsverdig at folatverdien nå er såpass lav som 1,8? Googlet selvfølgelig når jeg kom hjem fra legen og synes ikke årsakene passer til meg. Bør jeg bare ta folsyre i 3 mnd og se hva som skjer, eller synes du jeg burde ta noen flere prøver/undersøkelser?

Kvinne 38
Svar

Hei.


Det er ingen grunn til å tenke at dine lave nivåer av folat kan være årsak til din hodepine og andre plager, for man kan ikke merke lave vitaminnivåer. Jeg synes allikevel at du skal ta tilskudd i noen måneder, og tilse at du får normale verdier.

De symptomene du beskriver, konstant hodepine siste 8-9 uker, trøtt, utslitt, slapp, hjertebank, følelse av svimmelhet og nummenhet i hodet, er det som kalles uspesifikke symptomer. Det betyr at de ikke er typiske for en enkeltdiagnose, men er generelle symptomer en kan få av en særdeles lang rekke sykdommer, både fysiske og psykiske, og ikke minst er det også svært vanlig å kjenne slike plager uten at det har noen medisins årsak. Da kan det handle om "livet en lever", påkjenninger, bekymringer, stress og så videre. Slike årsaker er vanligere enn sykdomsårsaker til slike plager du har.

Nå vet jeg ikke hva legen har utredet deg for allerede, og derfor heller ikke hva som eventuelt bør undersøkes nå, men mitt råd til det er uansett det samme: Oppsøk legen påny, siden problemene vedvarer, for å bli utredet videre for dette. Du kan begrunne det med at plagene vedvarer, og folatmangelen er definitivt ikke årsaken. 

Husk å spørre om du har sjekket stoffskiftet, og om du er sjekket for malabsorbsjonssykdommer. Det er tilstander hvor tarmen ikke tar opp næringsmidler i tilstrekkelig grad, som for eksempel cøliaki.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-