Hjerneslag og blod i avføringen

Spørsmål

Oppblåst mage en time eller to etter matinntak, etterfulgt av høyt blodtrykk. I perioder og de siste fjorten dager: blod og slim, blodlever, luft og lys blod før og sammen med avføringen. Har vert til div. undersøkelser, til ingen nytte. Resultat hjerneslag. (diagnose og eventuell medisin takk).

Mann 60
Svar

Hei.

Du er en mann på 60 år, som nå har fått hjerneslag. Før dette var du også plaget med oppblåst mage, og blod og slim med avføringen.

Du skriver "Resultat hjerneslag", men jeger usikker på om du mener at hjerneslaget var et resultat av mageplagene? For det ser ikke jeg for meg som en mulighet. Det er slik at fordi om ting oppstår like etter hverandre, f.eks. hjerneslag etter tarmplager, så betyr ikke det at det var det ene som førte til det andre.  Jeg tror derfor at disse to tingene skal holdes helt fra hverandre, og utredes og behandles hver for seg.


Det som er litt vanskelig her, er at du avslutter med et ønske om diagnose og eventuelle medisin.

Det er vanskelig, fordi jeg ikke kan undersøke og utrede deg, og ikke har jeg tilgang til din journal eller noe av all den informasjon som er nødvendig for å stille en diagnose. Men hjerneslag er jo en diagnose, så den har du åpenbart fått allerede. Når det gjelder hjerneslag, så er det viktig å finne ut om det var en blødning eller en blodpropp, for behandlingen etterpå, for å forebygge nye hjerneslag, vil avhenge av hva hjerneslaget skyldtes. Det finner man vanligvis ut ved CT eller MR av hjernen. Jeg går ut fra at du har gjort dette? Da bør du høre med fastlegen din om hva årsaken var, blødning eller propp, og så få oppstartet forebyggende behandling videre. 


Når det gjelder tarmen din, så er det slik at blod og slim fra tarmen hos en såpass voksen mann som deg, er et potensielt alvorlig symptom, og det kan skyldes alvorlig sykdom. Derfor skal en forholde seg til dette og utrede det som "mulig kreft" inntil det motsatte er bevist. Med det sier jeg selvfølgelig ikke at jeg "tror" at du har kreft, men det jeg sier er at dette skal og må utredes for å utelukke kreft eller annen alvorlig sykdom. Coloskopi kan være nødvendig da, men ta dette opp med legen din, så får du oppstartet korrekt utredning videre for dette.


Du skriver at du har vært til "diverse undersøkelser, til ingen nytte". Da tenker jeg at du kanskje har blitt fortalt at man f.eks. ikke har funnet noen tegn til sykdom ved disse undersøkelsene? Det er isåfall veldig viktig informasjon, det å vite hva årsaken til sykdom IKKE er, for det er ofte slik man utreder pasienter med uklar sykdom: En eliminasjonsdiagnostikk, hvor en utelukker det ene etter det andre, og på den måten i beste fall kan nærme seg en diagnose etter hvert. Men du må jo få fortsatt utredningen, for det er jo ikke bare det å vite hva du IKKE feiler, som du er ute etter. Du trenger en eksakt diagnose, for å vite hvordan du eventuelt skal behandles.

Ta derfor dette opp med fastlegen igjen, for å fortsette utredninger. Jeg er også rimelig sikker på at dette også handler om at du kanskje ikke har fått fullgod informasjon av legen din om utredningsresultater, diagnoser osv., eller at legen din har forklart dette på en måte som ikke har gitt deg noen tilstrekkelig forståelse av situasjonen. Det er derfor veldig viktig, kanskje noe av det viktigste nå, at du tar opp også dette med legen din, og ber om en grundig samtale hvor legen orienterer deg godt og forståelig om alle viktige forhold om din helse og sykdom nå.


Håper at du har nytte av rådene og informasjonen her. God bedring videre.