Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hevelser i beina

Spørsmål

De siste årene har jeg slitt med pitting ødemer som bare blir verre. Det startet i beina (leggene), men siste året har det økt til å gjelde hele "nedre halvdel" av kroppen (ankler, knær, lår, mage). Jeg har en nyresykdom, men nyrelege som jeg går til hver 3 mnd mener at dette ikke har noe med nyrene mine å gjøre fordi proteintapet over nyrene er for lite og at han derfor ikke kan urede meg eller henvise for dette. Han viser til fastlegen. Fastlegen sier hun ikke vet hva dette er. Allergiprøver gir ingen funn. Hun har forsøkt henvise meg til medisinsk avdeling, men henvisningen ble avvist. Ødemene er i perioder så store at jeg i de periodene veier 5 kg mer. Furosemid 40 mg er forsøkt uten effekt! Hevelsene går ikke nødvendigvis ned om natta heller. Jeg er normalvektig, spiser sunt og trener regelmessig. Jeg har nesten blitt en tvangstrener fordi det er det eneste som letter på hevelsene selv om de ikke går helt ned ved f.eks en 10 km løpetur. Jeg ligger litt for lavt på albumin (34), men dette er visst ikke nok til å gi sånne store hevelser. Samtidig er blodprosenten på 10,4. Jeg spiser jern (niferex), men dette har ingen effekt. En privat lege tok en del prøver og sendte til Aker og EPO er for lav, men sykehuset vi ikke behandle meg for dette. Jeg tror ikke de synes jeg virker syk nok selv om jeg har det helt forferdelig med disse hevelsene og anemien. Jeg har mindre og mindre overskudd og "må" pakke meg inn i doble kompressjonsstrømper grad 2 og ikke engang da klarer kroppen å holde hevelsene tilbake og jeg blir iskald på føtter etc av dette. Jeg er trøtt, sliten, føler av og til at jeg skal svime av... Hva i alle dager feiler det meg? Fastlegen sa også at jeg hadde for lite gammaglobuliner. Jeg føler at jeg får så lite hjelp med disse tingene og at jeg stanger hodet i veggen. Jeg kunne gjerne ta dette privat, men hva slags lege skal jeg oppsøke? Se også bilde "uten ødemer". Innimellom "slipper" dette og da tisser jeg masse og har en normal kropp i noen dager...

Kvinne 48
Svar

Hei.


Ødemer (væskeansamlinger) i begge beina kan ha en rekke årsaker, og det kan også være flere medvirkende årsaker samtidig. Utredning av dette skal i første omgang foretaes av almennlege / fastlege, siden man må tenke bredt her. 

Her er eksempler på mulige årsaker til ødemer i beina:


Venøs insuffisiens: Klaffene i årene fungerer ikke optimalt, slik at det blir økt blodtrykk nederst i beina pga tyngdekraften, og væske fra blodbanen siver ut i vevet. Dette er blant de vanligste årsaker. Det løses best med mekaniske tiltak som f.eks. støttestrømper, samt å sette beina på en krakk hver gang man sitter. Det at du blir bedre av en løpetur, kan tyde i den retning.

Åreknuter

Hjertesvikt, noe du neppe har, du som klarer å løpe 10km

Bivirkninger av medisiner

Lavt stoffskifte

Overvekt

Lavt proteininnhold i blodet (hypoalbuminemi)

Nyresvikt


Jeg kan naturligvis ikke gi deg noe eksakt eller sikker forklaring her over nett og uten legeundersøkelse, dessverre.

Jeg ville definitivt spilt denne ballen tilbake til fastlegen igjen. Fastlegen din henviste deg til indremedisinsk avdeling for en vurdering, og det hørtes fornuftig ut. Da den søknaden ble avvist, synes jeg du skal anmode legen din om å ordne en ny henvisning, hvor behovet for utredning presiseres og forklares.  Et alternativ er at fastlegen din diskuterer dette med en indremedisiner, for å komme videre i utredningen. 

Eventuelt kan du oppsøke en privatpraktiserende indremedisiner på et av de større kjedene med privathelsetjenester, som finnes i mange av de større byene våre. Du kan spørre fastlegen om hvor du kan finne nærmeste, om ikke du finner det på nettet.

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan hjelpe deg videre, og ønsker deg lykke til.