Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har vært sliten og trøtt i 5 år, og legen finner ikke noe galt

Spørsmål

Hei. Jeg er en 24 år gammel dame. Jeg er sliten hele tiden og har slitt med dette i 5-6 år. Jeg sliter med at jeg sover mye, og at jeg ikke orker ting. Jeg har vært hos fastlegen min flere ganger ang. dette og tatt blodprøver for å se om det er mangel på vitaminer ol og for å sjekke om jeg har normalt stoffskifte. Alle prøvene er fine, og legene sier at jeg bare er sånn. Jeg er ble ferdig utdannet for ett år siden, har et barn på ett år og er i jobb. Før da det bare var studier og meg selv å passe på følte jeg det gikk bedre (men ikke bra!) fordi da kunne jeg sove (sov som regel 15 timer om natta) og slappe av mye mer - selv om jeg fortsatt var «helt ferdig» hele tiden. Men nå går det ikke lengre. Jeg har prøvd alt føler jeg. Jeg spiser sunt, har vært hos lege, jeg er utendørs (går til og fra jobb, jobber noen ganger ute) jeg har forsøkt å trene (alt fra to ganger i uka til seks ganger i uka over flere år) uten hell. Jeg kan ikke fortsette slik, da tar det knekken på meg. Jeg kommer hjem fra jobb uten noe overskudd (selv om jeg liker jobben min). Jeg er maktesløs og vet ikke hva som skjer om det fortsetter slik. Det går ikke, til slutt vil det gå ut over psyken. Dette har vart så lenge og går ikke utover bare meg, men også barnet mitt, samboeren min og resten av de rundt meg. Nå er jeg så desperat etter hjelp at jeg håper at det er en diagnose eller ett eller annet som kan hjelpe meg. Kan legge til at jeg er 178 cm høy og veier ca 57 kg. Er med andre ord undervektig, men det har jeg vært helt fra jeg var ett år. Får i meg mye og nok mat, og som sagt er blodprøvene mine fine.

Kvinne 24
Svar

Hei.


Å være svært sliten og trøtt kan i noen tilfeller ha medisinske eller psykologiske årsaker, men i flertallet av tilfellene finner man ingen påviselig årsak. Det er derfor naturligvis helt riktig å gå til lege om man har det slik du har det, for å se om det kan ha medisinske årsaker eller skyldes sykdom, fysisk eller psykisk. Det har du gjort, og legen finner ingen tegn til sykdom eller medisinsk årsak hos deg. Det kan så igjen enten være rett, eller legen kan ha oversett noe, teoretisk sett. Når jeg sier det, så er det ikke fordi at jeg har holdepunkter for å tenke det, men det er en teoretisk mulighet. Og sikkert litt av den grunn er det at du nå oppsøker second opinion her hos oss. 

Å oppsøke en second opinion hos en annen lege er ofte nyttig, både for pasient og lege. Enten kan den nye legen som ser på saken med nye øyne, finne ut det samme som første legen, det vil si at det er ingen tegn til sykdom som forklaring, og da er det i såfall nyttig for pasienten, for da blir det lettere å slå seg til ro med at det faktisk er slik. Eller så kan den nye legen kanskje tolke saken anderledes, finne noe som har vært oversett, og klare å påvise en medisinsk årsak, kanskje noe som kan behandles. Da er det isåfall også nyttig, så klart.

Problemet med å få til en second opinion her på Lommelegen er imidlertid det at jeg ikke kan snakke med deg, og ikke kan jeg lese din komplette journal, se tidligere prøvesvar osv, hvilket er helt nødvendig for å kunne uttale seg.

Jeg kan bare kommentere dette helt generelt, og forklare deg at når en lege ikke finner tegn til sykdom, så er det i det helt store flertallet av tilfellene ensbetydende med at vedkommende faktisk heller ikke er syk. 


Hvis det nå er slik at du ikke har noen medisinsk årsak til at du er så trøtt, så er det vanskelig for meg som lege å si hva som skal kunne hjelpe deg, siden det jeg kan noe om, er behandling av sykdommer. Da handler det kanskje mer om livskunst, analysere livet sitt nøye, identifisere ting som sliter på deg, velge vekk ting i livet som ikke behøver å prioriteres osv. 

Du sier forøvrig at du har et barn på ett år og er i jobb. De fleste jeg kjenner som har hatt småbarn, husker denne perioden som en periode med ekstrem trøtthet, så kanskje det er å anse som en livsfase. Men det er nok ikke hele forklaringen her, siden du var plaget med dette i lang tid før du fikk ditt barn også.


Mitt konkrete råd til deg ender opp med følgende:

Få en grundig second opinion fra en annen almennlege, med begrunnelse som forklart ovenfor.

Din fastlege kan organisere dette for deg, da vi har systemer og rutiner for dette, eller du kan selv bestille time hos en annen almennlege. Da må du isåfall si at det gjelder second opinion for trøtthet, og du må ha med deg en komplett legejournal fra fastlegen din, inklusiv alle prøvesvar m.v.


Følg dette rådet i første omgang, for jeg tror det er det viktigste du kan gjøre for å kunne komme videre med dette nå.

Kommer denne nye legen også til samme resultat, altså at det ikke er noen medisinske årsaker til din trøtthet, ligger altså forklaringen åpenbart ikke på medisins plan, og da er det ikke helsevesenet som kan hjelpe deg, og da tenker jeg dette med en dyptgående og ærlig egen analyse av livssituasjonen din er det du da bør starte med.


Håper at svaret og rådene er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-