Har strukket strikken for langt, nå mye spenninger og kramper i muskler

Spørsmål

Hei, har siden august i år slitt med helsa. Det hele startet med tungpust om morgenen og en følelse av et stram bånd rundt mellomgulvet En følelse av å ha hyperventilert om natta Samtidig har jeg vært sliten og trett. Parallellt med dette har jeg trent styrke med vekter. Situasjonen eskalerte for tre uker siden med senebetennelse i skuldrene og store muskelsmerter i skuldre og rygg. Har så stram muskulatur at det har blitt tungt å puste. Stivner også veldig fort til i ryggen og har blitt avhengig av å tøye ut flere ganger om dagen. For en uke siden gikk muskelspenningene over i kramper, for det meste når jeg sover eller hviler, og jeg våknet om natten med en følelse av at brystkassen var helt låst/stiv og den samme følelsen av å ha hyperventilert/være tom for luft. Samtidig var/er magen full av luft som ikke går hverken opp eller ned pga stramheten rundt mellomgulvet. Når jeg tøyer ut og kommer i aktivitet løsner det noe. Enkelte ganger raskt, andre ganger ikke. Har også hatt smerter i korsrygg og i nakken. Har fått et område under venstre arm/skulder med nedsatt følelse i huden og har i perioder følt på det samme opp mot nakken og halsen. Har naturlig nok blitt veldig engstelig av hele situasjonen og har fått tbl mot angst av legen. Kjenner krampene selv om jeg tar en tbl, så om jeg har angst er jeg usikker på. Har hatt et høyt tempo over lang tid, gitt 120 prosent i jobben og samtidig trent hardt. Har kroppen fått nok og sagt stopp? Kan disse muskelkrampene bli så svære at jeg rett og slett kan bli kvalt? (spesielt de som går helt opp i halsen/nakken) Har gått til lege og kiropraktor. Legen mener det er muskelspenninger pga angst, mens jeg heller kanskje tenker omvendt. Merket bedring etter to besøk hos kiropraktor, men etter en lett treningsøkt med fokus på rygg kom krampene nok en gang tilbake. Hva kan gjøres med disse muskelkrampene? Må legge til at jeg ble bitt av flått nå senhøstes en gang og har også tenkt i retning borreliose.

Kvinne 41

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du er altså en kvinne på 42 år, formodentlig tidligere frisk siden du ikke har nevnt noe annet. Du forteller at du i lang tid har "gitt 120 prosent i jobben" med svært høyt tempo, og når har du i tillegg begynt å trene med vekter. Siden august har du hatt helseplager som legen din mener skyldes spenninger i muskulaturen, forårsaket av angst. Du tenker at det heller er motsatt, altså at du får angst av de muskulære plagene dine. Jeg tenker at det gjerne kan være begge deler, for at du får angst av det du kjenner, kan man jo forstå, og så vet vi at angst setter seg i muskulaturen igjen, dvs at det forverrer plagene fra musklene. Veldig ofte så er slike situasjoner i skjæringspunktet mellom kropp og psyke, mer en snøball-effekt, enn en enkel årsak-virkning modell. Spørmålet om hvem som kom først, "høna eller egget", og hva som forårsaket hva, blir derfor ofte ikke nødvendig å hverken stille eller å svare på. Det viktigste blir å ta tak i begge deler, dvs både muskulatur og psyke, dvs spenninger og angst.

Rent generelt så vet en jo at å strekke strikken for langt, slik det ser ut som du har gjort med å "gi 120 prosent" i lang tid, ofte kan gi helseplager, spesielt psykosomatiske, som f.eks. spenningstilstander i muskulatur, så på ditt spørsmål om "kroppen har fått nok og sagt stopp", så er det fullt mulig at det er her årsakssammenhengende ligger. Viljen kan være sterk, og det ser den ut som den har vært hos deg, men ikke sjeldent vil kroppen si stopp. Jeg synes alt i alt at det høres ut som en rimelig måte å forstå plagene dine på, ut fra beskrivelsene dine, men også fordi at måten du beskriver plagene dine på, ikke gir noen konkret mistanke om en sykdom eller diagnose, og naturlig nok også fordi jeg ser at legen din som har undersøkt deg, heller ikke har funnet tegn til konkret fysisk sykdom, noe som naturligvis er bra.

Du spør om muskelkrampene kan bli så svære at du kan bli kvalt. Det kan du under ingen omstendighet ikke.

Videre spør du om hva som kan gjøres her. Da leser jeg at du har merket at du har opplevd bedring etter kiropraktorbehandling, og av tøyningsøvelser, og da tenker jeg at så lenger du merker effekt av dette, så bør du ihvertfall fortsette med det. Fysioterapeut er også et veldig godt alternativ, og spesielt tror jeg at det optimale for deg måtte være å gå til en fysioterapeut-spesialist som driver med det som heter psykomotorisk fysioterapi.  Disse jobber med både kropp og psyke, spesielt med fokus på underliggende spenninger og psykisk stress, som det er rimelig å anta at du har, både etter å ha presset deg selv så hardt, og nå også forverret ytterligere med den bekymring og angst du nå har fått pga plagene dine. Spør legen din om hvor du kan finne en psykomotorisk fysioterapeut nær der du bor, og bestill deg time der. Det tror jeg du vil ha utbytte av på sikt. Ofte har en jevnlig kontakt med psykomotorisk fysioterapeut over del tid, og får du tilbud om det, skal du bare gjøre det.

Her kan du lese mer om psykomotorisk fysioterapi:

https://nhi.no/sykdommer/muskelskjelett/diverse/psykomotorisk-fysioterapi/

Hvis du velger å følge dette rådet, synes jeg du med fordel også kan ta med deg utskrift av spørsmål og svar her til den psykomotoriske fysioterapeuten, da det kan være nyttig siden du har skrevet så mye viktig informasjon om deg og plagene dine her, og også for at terapeuten kan få vite hvordan vi har tenkt her.

Håper at informasjonen og svaret kan være til nytte. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-