Har smerter der leveren ligger, og lite energi. Hva kan det skyldes?org

Spørsmål

Hei. Dette er komplisert men skal prøve å forklare så godt jeg kan. Har slitt enormt psykisk siste 5 år,hatt den ene lange motbakke etter den andre. Havnet til slutt på psykiatrisk avdeling,fikk der foreskrevet quetiapine som ble 400 mg pr dag pluss 50 mg å sove på. De 400 er depot. Dette var like før jul i fjor. Medisinene gav meg stygge bivirkninger,blant annet gikk jeg opp 16 kilo på 9 mnd. Min fastlege reduserte dosen til 200 i august. Fikk forhøyet leververdi men den gikk tilbake når dosen ble redusert. Sist prøve var den 87.fortsatt lett forhøyet. Men hovedspørsmålet mitt er dette. Rundt mars fikk jeg vondt i lever området,merka det best når jeg satt,kjente lite liggende. Ikke sterke smerter,kanskje 4 på skala til 10. De forsvant ikke,dro til kiropraktor i høst,hun sahele høyre side var låst. Ble noe bedre etter 5 besøk hos henne.Kan den hurtige vektoppgangen spille inn? Har hele tiden mens jeg har brukt medisinen hatt veldig lite krefter og energi. Nå begynner jeg å bli redd at det er noe alvorlig med lever eller noe siden energi er lav og smertene fortsatt er der. Men det rare er at jeg finner steder på nederste ribben som gjør vondt når jeg trykker på det. Vet jo også at en alvorlig depresjon er energitømmer også. Føler meg ikke direkte syk,bare disse rare smertene og lite energi. Hva tenker du dette kan være? Har hatt psykolog og oppfølging regelmessig og hun sier en alvorlig depresjon som er så langvarig som min kan ta lang tid å bli bedre av,følger og mye angst med dette så sliter veldig med redsel for å være alvorlig syk. Håper du har noen gode råd. Takk på forhånd. Mann, 50 år.

Svar

Hei.


Du har smerter der leveren ligger, og er blitt noe bedre etterhvert, forteller du. Det er bra uansett årsak, for det er oftest slik at når smerter avtar, så betyr det bedring, og sannsynlighet for videre bedring også. Du finner steder på nederste ribbein som er vondt også. Det betyr at disse smertene du omtaler, ikke behøver å ha noe som helst med din lever å gjøre. Det er i det hele tatt veldig vanskelig å lokalisere smerte i buken, og derfor kan en ikke stole på ens egen opplevelse om at "det kjennes ut som at det kommer fra leveren". I samme område ligger galleblæren, tykktarmen gjør en nittigraders vinkel der, med muligheter for at luft kan stå og trykke der, og der er muskler og muskelfester i samme område, f.eks. festet til ribbein og brystkasse, og der er bukveggen med muskler, hvor også smerter kan oppstår. 

Du lurer naturligvis på hva dette kan skyldes, og det tror jeg ikke er vanskelig å finne ut av med en legeundersøkelse hos fastlegen, men det lar seg dessverre ikke gjøre over nettet uten legeundersøkelse. Det jeg kan bidra med her, er generelle tanker og råd om dette.  Det viktigste er altså å finne årsaken til smerten, for da vil det også kunne sies noe om dette er noe som kan eller skal behandles, eller om det f.eks. er ufarlige smerter fra muskler/sener m.v., som oftest går over av seg selv.

Du er redd for alvorlig sykdom, forteller du. Det at smertene har avtatt, er et godt tegn som taler sterkt imot alvorlig sykdom. Hvis vi tenker f.eks. på en kreftsvulst, så vil smerter fra en kreftsvulst bare bli verre hele tiden, ikke avta av seg selv. Det er i det hele tatt unødvendig å gå rundt å være redd for dette, når du kan slippe det, og det gjør du effektivt og greit ved å få fastlegen til å finne ut av dette for deg, fremfor å prøve å finne ut av det selv, for det gjør du neppe. 

Du forteller også om lite energi. Omtrent alt kan gi "følelse av lite energi", både sykdom og tanker og psykisk sykdom, ikke minst. Det å bekymre seg mye over om man er alvorlig syk, kan så avgjort gi en slik følelse, så det er absolutt en mulighet. Men igjen gjelder det samme som ovenfor, jeg kan ikke si noe skråsikkert om hva årsaken til dette kan være hos deg, uten legeundersøkelse, så ta det opp med fastlegen samtidig. Det er jo f.eks. fullt mulig å få en fysisk sykdom i tillegg til psykiske plager, f.eks. lavt stoffskifte eller lav blodprosent, for å ta tilfeldige eksempler, og slike ting skal utelukkes før en fastslår at det har psykologiske årsaker.

Håper at svaret og rådene er greie, lykke til!