Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har mange plager, men legen ser bare på blodprøvesvarene

Spørsmål

Hei! Jeg er en dame på 53 år, har hatt Sjøgren i 30 år og levd helt OK med den, men for 4 år siden begynte kroppen å svikte. Det startet med ufrivillig vektnedgang (10kg) Jeg er tynn fra før. Jeg hadde store mensblødninger, fikk store leddsmerter i korsrygg, nakke, skuldre (bruker Paralgin forte mot smertene), prøvde Sarotex og de virket fra dag en, men fikk så store bivirkninger, så jeg turde ikke ta de lenger. Jeg er slapp og sliten, mistet kraften i ene armen i en uke, jeg har dårlig matlyst , er svimmel i perioder, sliter med uklart syn og har nå svært tørre øyne. Jeg har vært hos nevrolog og øyelege, fikk sterke øyedråper ( kur) men dette hjalp ikke. Nevrologen fant ingenting galt. Jeg fikk for 9 mnd siden frozen shoulder og fikk en kortisonsprøyte og den virket på smertene i alle ledd. Jeg var smertefri i 3 mnd, men nå har smertene kommet tilbake og jeg er nå sykemeldt. Jeg har i perioder stikkinger i brystet når jeg puster inn og for noen mnd siden måtte sykebil komme og hente meg da jeg fikk veldig vondt i brystet da jeg våknet en morgen. Det stakk i hjertet når jeg pustet. Jeg ble livredd, men legen sa det mest sannsynlig var muskelrelatert. Har også veldig vondt under fotbladene og innsiden på anklene. Det kjennes ut som om hele kroppen har stivnet og at leddene ikke har noe smøring, og kroppen føles klam. Har fått behandling hos kiropraktor og fysioterapaut, men det tærer på å ikke vite hva dette kan være. Jeg kjenner ikke igjen kroppen min. Har alltid drevet med idrett og er et aktivt friluftsmenneske. Jeg sier til legen min at dette umulig kan være normalt, men hun ser bare på blodprøvene og ikke på alle plagene jeg nevner. Jeg må nevne at jeg ikke har vært hos reumatolog siden jeg fikk diagnosen. Har tatt blodprøver, men det var kun et lite utslag på reumaprøve og d-vitamin. Hva tenker du om dette og hva ville du gjort om jeg var din pasient ? Kan Sjøgrens syndrom arte seg sånn?

Kvinne 53
Svar

Hei.


Det første som slår meg her, er at du og din fastlege etter alt å dømme kommuniserer litt "forbi" hverandre. Jeg er ganske sikker på at legen din har oppfatninger om hva plagene dine skyldes, men at kommunikasjonen dere imellom svikter. Du skriver jo blant annet at du er sykmeldt, og det kan man ikke være uten at legen skriver en diagnose. Spør legen hva du er sykmeldt for, som en start.

Du skriver at det "tærer på" å ikke hva hva plagene dine kan skyldes, mens legen din kun ser på blodprøvesvar, og på den måten får avkreftet en rekke sykdommer. Da synes jeg du skal starte det hele nå med en legetime, hvor du innleder med å fortelle legen din nettopp dette med at det tærer på å ikke vite hva plagene skyldes. Jeg er ganske så sikker på at legen kan forklare deg mye om dette, om du stiller spørsmålet så presist. "Bestillingen" til legetimen må altså være informasjon og kommunikasjon. 

Du skriver at legen din kun ser på blodprøvesvar og ikke forholder seg til alle plagene du har. Slik er det garantert ikke, for ingen lege jobber slik. Men det er igjen noe med kommunikasjonen dere imellom, som gjør at du oppfatter det slik. Enhver lege vet særdeles godt at det finnes særdeles mange typer helseplager og sykdommer som ikke vises på blodprøver, nemlig.

Jeg tenker at det er fullt mulig at Sjøgrens syndrom kan være årsak til mye av dine plager. Derfor er det mulig at du burde vært henvist til en revmatolog for vurdering av dette. En annen mulighet er å bli henvist til en avdeling for fysikalsk medisin og rehabilitering, som finnes på mange av de større sykehus. Der finnes tverrfaglig kompetanse på smertefulle tilstander i bevegelsesapparatet, hvor du vil få grundige, tverrfaglige og systematiske utredninger. Slik du beskriver din situasjon, tror jeg at du kan komme til å ha mye igjen for en slik utredning.

Men viktigst av alt tror jeg altså at dette med at du og fastlegen må kommunisere litt tydeligere til hverandre, og det avhenger i stor grad at du får formidlet til legen din, det du så greit og fint har fått formidlet her. Du må gjerne ta med en utskrift av spørsmål og svar her til fastlegens orientering, om du ønsker det. Jeg tror det vil være nyttig informasjon for fastlegen din for å kunne hjelpe deg best mulig, og det vil også være en fin innledning til en legetime med fokus på de tingene vi snakker om her.

Jeg håper at rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.