Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg perikarditt eller er det noe annet?

Spørsmål

Hei. Jeg er en gutt på 26 år som våknet for 5-6 uker siden brått med veldig tett nese og hals (kvelningsfølelse) selv om jeg får luft. Det føles veldig som det sitter nederst i halsgropen. Det stråler også opp halsen langs sidene. Jeg følte ikke jeg hadde noe feber, men mer at jeg var dårlig med med bera allmmentilstand. Det gikk 4 dager og jeg ble bare verre, og det ble tettere i halsen (pustevansker) Dette varte i cirka 2 timer før jeg følte at det gikk tilbake til å bare være veldig tett. Jeg ble verre når jeg satt, og ble bedre hvis jeg fikk luft ute og fikk stå Jeg begynte også å få stikkinger i brystet. Jeg reiste til legevakten som så noe forhøyet verdier på EKG og trodde det var perikarditt. Men de så ikke noe. Jeg har vært inn og ut av sykehuset 4 ganger nå, og de tror det er det, selv om de egentlig ikke kan se noe. Fastlegen min tror det bare er en virusinfeksjon. Men jeg blir ikke bedre. Jeg får så pustevansker at jeg nesten svimer av, men føler at jeg ikke kommer noen vei. Jeg har de samme plagene i dag, bare enda mer plaget, egentlig. Jeg får også stikkinger i brystet når jeg puster dypt. Og jeg kan ikke bli anpusten, for da tetter det seg helt. Når jeg blir tett blir jeg veldig hes og må jobbe hardt for å få luft. Det føles som dette sitter nederst i halsen. Har brukt Ibux av og på i lengre perioder, noe sykehuset har skrevet ut. Men jeg føler ikke noe kjempevirkning mot noen av smertene egentlig, annet en at allmentilstanden føles litt bedre. Sykehuset sier at jeg har normal crp, altså mellom 5-12. Jeg har ikke feber. Vanlige lymfer. EKG har hatt noe forhøyning, men de er ikke bekymret for det, selv om det er det som får meg innlagt hver gang. Blodprøver er fine. Jeg er også vaksinert mot difteri.

Mann 26
Svar

Hei.


Her har du beskrevet en situasjon hvor det kan se ut som at sykehuset stiller en diagnose, og din fastlege en annen, men uansett så føler ikke du at du blir bedre. Noen konkrete spørsmål til oss har du ikke stilt, så derfor er det vanskelig for meg å vite hva slags informasjon eller råd du ønsker fra oss. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd. Håper det er greit.


Når det gjelder hva som er rett diagnose, så er det dessverre ikke mulig for meg å uttale meg om dette her, siden jeg ikke kan undersøke deg eller lese dine journaler fra sykehus og fastlege. 

En mulighet er at begge kan ha rett, en annen mulighet er at det kan være noe annet som forårsaker problemene dine, f.eks. angst og aspenthet, som absolutt kan gi slike plager du beskriver, men det kan ikke gi forandringer på EKG.

Men det kan være en medvirkende faktor, kanskje. Det ville ikke undre meg, ut fra de beskrivelsene du gir her.


Jeg synes også det er ganske åpenbart at du etter alt å dømme ikke har fått god nok eller tilstrekkelig informasjon fra sykehus og fastlege, både om hva som "feiler deg" og hva prognosen er osv. Jeg får i det hele tatt et klart inntrykk av at det viktigste du kan gjøre nå, er å bestille en time hos fastlegen (gjerne dobbelttime) for å gå gjennom alt dette. Da vil du få forklaringer, og du vil kunne få svar på alle spørsmål du måtte ha. Jeg anbefaler deg da sterkt at du bruker tiden før legetimen til å tenke grundig igjennom hva du ønsker å vite, og å skrive ned en liste med temaer dere skal snakke om.

Og et råd som jeg nesten insisterer på at du skal følge, er følgende:

Ta med deg utskrift av spørsmål og svar her til fastlegen, slik at legen kan lese gjennom dette før legetimen. Dette fordi det fremgår så tydelig av det du har skrevet, hva du sliter med og trenger hjelp for.  Følg dette rådet.


Jeg er helt sikker på at akkurat dette er det mest hensiktsmessige du kan gjøre nå, for å få hjelp til å komme deg ut av dette.


Lykke til.