Har jeg fått abstinens av å bruke Lyrica i 3 dager? Føler meg uvel og dårlig.

Spørsmål

Jeg er en mann 71 år. 30 sept. fikk jeg et kraftig utbrudd på låret av Herpes Zoster. Store rygg og lår smerter. I ca. 3 uker ble det benyttet mye smertestillende (Paralgin Forte, paracetamol og Tramagetik). Uvel med dårlig appetitt i 4 uker. Vekttap på 8 kg. Følte meg så bedre og fikk bedre appetitt . Gikk til lege og fikk Lyrica mot lårsmertene. Trappet gradvis opp til 250 mg. Blodtrykket ble så lavt at jeg brått sluttet med Lyrica. Går normalt på Losartan. Sluttet med det men allikevel sank blodtrykket til under 220 systolisk mot normalt 140- 150. Ble lett svimmel. Stoppet brått fordi legen ikke hadde sagt noe om gradvis nedtrapping. Jeg har følt meg uvel med dårlig appetitt de 6 dagene som er gått siden jeg avsluttet Lyrica. Fremdeles minus 8 kg. Synes det er rart at jeg fremdeles er uvel siden jeg kun brukte Lyrica i 3 dager med gradvis opptrapping til 250 mg. Hvor lenge må jeg vente før jeg kan føle meg frisk igjen? Er egentlig avhengig av Lyrica pga at Herpes Zoster har skadet nervecellen i låret. Men vet ikke om jeg tør å prøve Lyrica en gang til. Har lurt på om 75 mg Lyrica noen dager kanskje kunne fjerne mine abstinens plager.?

Svar

Hei.


Her på Lommelegen gir vi kun generelle råd og generell helseinformasjon, og ikke personlig medisinering og dosering m.v. For å kunne gjøre det, er vi nødt til å ha mer kunnskap om pasienten enn vi får her på nettet via et spørsmål og svar, vi må ha muligheten til dialog og samtale, muligheten for oppfølging osv, -alt sammen ting som vi ikke har her. Dette er blant annet for å gi et faglig godt nok svar, og ikke drive med uforsvarlig legebehandling. Ditt spørsmål her er et rent spørsmål om dosering og medisiner, og det bør skje hos den legen som kjenner deg og som har startet opp denne behandling. For å presisere, så er det for din del, for å sikre kvaliteten på behandlingen. 

Når det er sagt, kan jeg allikevel tenke litt høyt om det du tar opp her:

Jeg synes det virker litt pussig at du skulle få abstinens etter kun 3 dagers bruk av Lyrica. I utgangspunktet tror jeg derfor ikke spesielt på at det er abstinens av Lyrica som er årsaken til de symptomene du beskriver. Men jeg kan ikke kategorisk utelukke det. Men jeg synes ihvertfall at det virker så lite sannsynlig at det vil være riktig av deg å få legen din til å hjelpe deg med å finne ut hva årsaken da kan være, om ikke det er abstinens. Du sier at du har vært "uvel og dårlig" i de 6 dagene som har gått siden du sluttet med Lyrica.  Det er da selvfølgelig fullt forståelig at du tenker at det kan være abstinens av Lyrica, siden det oppstod akkurat da du sluttet med den medisinen, men det er ikke slik at fordi om noe skjer tidsmessig samtidig, så er det et bevis på årsakssammenheng. Hva som helst av andre ting kan skje når som helst, kroppslig og medisinsk. Og "uvel og dårlig" er jo et så uspesifikt symptom at det kan komme av tilnærmelsesvis enhver annen medisinsk årsak eller sykdom. Derfor er det riktig å ha flere tanker i hodet på en gang, dvs tenke på andre mulige årsaker til det at du er uvel og dårlig nå. Og siden det teoretisk sett kan skyldes sykdom, bør du involvere din fastlege i dette.

Men så spør du om du kan forsøke en lavere dose Lyrica, f.eks. 75 mg daglig, for å se om det kan hjelpe deg, -om dette er abstinens. Så lenge din fastlege faktisk har forskrevet Lyrica til deg, betyr det at legen har vurdert det slik at der ikke er noen grunn til at du ikke skulle kunne bruke dette, og da synes jeg det er et grønt lys for å gjøre et forsøk på dette. Hvis du da merker at du kjenner deg mindre uvel og dårlig, så kan det faktisk tale for at det er abstinenser du har kjent.

Du spør om hvor lenge dette kan vare og før du kan føle deg frisk igjen. Det kan jeg ikke si noe konkret om, siden jeg strikt sett ikke vet noe om årsaken til at du er uvel og dårlig, jfr over. Det vil avhenge helt av årsaken.

Så oppsummert: Dine plager behøver ikke å skyldes abstinens, oppsøk derfor fastlege for å få undersøkt om det kan ha andre årsaker, og du kan trygt i mellomtiden forsøke 75 mg daglig igjen.

Håper svaret er til nytte, og ønsker deg lykke til og god bedring.