Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har en kul under brystet, legene finner ikke ut hva det er

Spørsmål

Hei! Jeg har siden januar hatt sterke smerter i brystet. I januar kjente jeg en vond klump under det ene brystet, og det skal veldig lite til før jeg vrir meg av smerte. Jeg har vært og tatt ultralyd av dette. Ingenting var galt. I sommer hadde jeg fortsatt ikke fått svar på hva det kunne være. Da begynte det å utvikle seg til svært ømme ribbein overalt. Fikk tatt en CT av brystet og heller ikke her viste det noe galt. Etter fine blodprøver fikk jeg beskjed om å bruke smertestillende. Burde jeg godta dette svaret, ettersom de ikke finner ut hva som faktisk er galt? Smertene er fortsatt ikke over. Jeg våkner på nettene av at det verker i den klumpen og får ofte støt inn i det venstre brystet i tillegg. I tillegg til dette kjenner jeg på en følelse av å ikke være helt til stedet i hodet, noen ganger får jeg støt fra brystet og opp gjennom halsen. Samtidig som at jeg ikke kan ha noenting inntil kroppen. Burde jeg la det være ettersom prøvene ikke viser noe, eller skal jeg stole på magefølelsen om at noe er galt?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Her tenker jeg følgende:


Enten HAR du faktisk en klump under brystet, eller så har du det ikke. En klump er en fysisk følbar ting, og din lege bør da kunne si om du har det eller ikke. Hvis det er slik at legen ikke kjenner denne klumpen, og du mener at du kjenner den, så kan det teoretisk sett være slik at det ikke er en klump, men at du synes du kjenner en klump. Slikt er vanlig.

Men hvis det er en klump, så må legen din finne ut hva dette er og forklare deg det. Det kan for eksempel være en fettkul, for å ta et eksempel. Fettkuler kan fjernes.  Og er det faktisk ingen kul, så er det viktig at du får klar beskjed om dette.

Forblir det uklart om du har en kul eller ikke, bør det avklares via et MR-bilde. Diskuter dette med legen din.


Du skriver at du har "ømme ribbein". Jeg går ut fra at det heller dreier seg om musklene i mellom ribbeina, for ribbein i seg selv kan ikke være ømme. Men spenninger og ømhet i musklene mellom ribbeina er svært vanlig, og kan være riktig vondt. Legen din kan finne ut om det er dette, ved å kjenne på musklene. De pleier da å være ømme. Slike ømme muskler mellom ribbeina henger oftest sammen med underliggende spenninger, bekymringer eller stress, for eksempel bekymringer om hvorvidt man har en sykdom eller ikke, noe du åpenbart tenker endel på. Den mest effektive behandlingen mot dette er å få bekreftet at det er dette det er,  slik at man ikke trenger å være opptatt av det lenger, samt å øve seg på overse det. For når en får rede på hva det er, tar en bort bekymringsbiten, og da reduseres også vanligvis underliggende spenninger. 


Du spør om dette med at prøvene ikke viser noe. Til det kan følgende sies: Det er på ingen måte slik at blodprøver viser enhver medisinsk tilstand. Muskelknuter og fettkuler vil for eksempel ikke vises på blodprøver, og både godartede og ondartede svulster vil heller ikke nødvendigvis vises på blodprøver. Og CT-bilder viser ikke smerter og muskelspenninger, om det er det du har.

På ditt spørsmål om du kan stole på magefølelsen av at noe er galt, så vil jeg svare nei. Du kjenner noe, det kan du stole på, men det er på ingen måte ensbetydende med at du har en sykdom. Det kan for eksempel skyldes smertefulle spenninger i muskulaturen imellom ribbeina, jfr ovenfor.

Men siden du faktisk kjenner det du kjenner, -og det kan du stole på- og ihvertfall ikke blir bedre av å ikke få forklaringer, så vil jeg sterkt anbefale deg at du tar kontakt med fastlege nå og forklare at du trenger å få klarhet i dette. Ta med fordel med en utskrift av de vi har diskutert her, slik at legen kan lese gjennom dette, så kan dere ta det derfra. Hvis det er slike smertefulle spenninger mellom ribbeina du har, så er som sagt forklaringer den mest effektive behandlingen. Etter at man har fått forklaring og på den måten sluttet å bekymre seg, forsvinner vanligvis slike plager gradvis. 


Håper at informasjonen og rådene er til nytte. Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-