Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fysisk ubehag et år etter fødsel

Spørsmål

Hei. Har siden fødsel ( 1 år siden, ) slitt med helsen min. Mye blodprøver er tatt, noen fine , andre utenfor normalområde. Er litt bekymret selv, da jeg ikke kjenner igjen kroppen min, kiropraktoren min er også litt i spm tegn og har tatt mr av nakke, der det var forandring i nakken, men denne kom igjen fin. Er generelt veldig stiv i kroppen, hoven på venstre side av halsen med endel smerter, tungt å holde oppe hodet. Er under oppfølging grunnet forhøyet erytrocytter, var 5,89 i mars og har steget jevnt siden juli i fjor. Har også forstørret milt, 14 cm ( vokst siden november i fjor med 0,6 cm ) Blodprøvene mine som ble tatt nå, har desse svarene. HB : 14,9 ( var 15,3 i mars ) Leukocytter : 5,7 b-evf: 0,46 e-mcv : 85 e-mch : 28 e-mchc : 33 e-rdw: 14,6 trombocytter : 242 nøytrofile: 3 lymfocytter : 2,3 monocytter: 0,3 eosinofile : 0,1 basofile: 0 natrium : 138 kalium : 4,1 kreatinin 53 ferritin : 13 ( var under 5 før jul og 15 i mars ) vitamin b12: 269 d-vit : 27 ( tar divisun 2000) flat ( 5,7) ps:albumin : 47 t4-fritt 13,5 ( var 11,4 i mars) ps-tsh 0,55 Er henvist til hematolog, men har ikke fått time før i oktober, og kjenner at det er litt lenge, vil så gjerne ha igjen helsen min. Trener 4-5 ganger i uken og har en aktiv hverdag ( 2 små barn ). Hadde en tøff fødsel for 1 år siden, med akutt svangerskapsforgiftning, og ble behandlet for blodpropp 4 dager etter fødsel. Gutten ble født med sirkulasjonssvikt, tykt blod. Men er en blid og frisk gutt nå :)

Kvinne 27
Svar

Hei,

Gratulerer med gutten din. Det er ikke godt å føle seg dårlig når man gjerne skulle kunne fokusere på og glede seg over en ny baby i tillegg til å ivareta barnet du allerede har. Jeg skal prøve å gi deg noen ideer her, men jeg er ikke helt sikker på hva som foregår med deg fordi jeg ikke har all informasjon jeg kunne ønske meg og fordi mange av blodverdiene dine er ganske normale. 

Jeg ville anbefale at du får en god fysisk undersøkelse av hode og nakke, og at man i den forbindelse ser på MR en du har tatt for se om man kan se bløtvevet godt nok til å kunne finne ut hva hevelsen du har i nakken evt er hvis fysisk undersøkelse ikke er nok. Dette er noe fastlegen din kan gjøre. I tillegg ville jeg ha sjekket en blodverdi som heter LDH (kan gå under S-LD i Norge), og jeg ville bestilt et blodutstryk hvor man ser på cellene i blodet ditt under et mikroskop. Igjen, en fastlege kan enten se på cellene under et mikroskop selv, eller bestille dette. En hematolog gjør ofte dette, men hvis det er gjort allerede og man finner noe der som trenger utredning, kunne du nok få time før oktober. I tillegg bør man gå igjennom familiehistorien din og se om du trenger prøver som sjekker for unormale koagulasjonsfaktorer. Det kan godt være at du har en arvelig genfeil e.l. som gjør at du trenger spesiell oppfølging. Det er veldig bra at du er så flink til å trene og styrer diabetesen din på den måten, og jeg regner med at du tar HgBA1C prøver hver tredje måned og sjekker at blodsukkeret ditt holder seg stabilt. 

En forstørret milt har ikke så veldig mange årsaker, og legen din jobber nok med å snevre inn mulighetene. Jeg ville som legen din vært ganske aggressiv med å finne ut hvorfor den er forstørret iom at du er så ung. Det er veldig fint at du skal se en hematolog.

Her kan du lese litt og se en video om milten:

https://www.lommelegen.no/blod-og-lymfe/artikkel/milten/69740740


Lykke til, og skriv gjerne tilbake hvis du har flere spørsmål.


Mvh,


Nina Bryhn, MD

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-