Fysisk sykdom, psykisk sykdom, eller lave testoteronnivåer? Sliten 45 åring uten sexlyst.

Spørsmål

Hei mann på snart 45 år har over lengre tid slitt med nattesøvn og føler meg sliten uansett har akkurat hatt 2 uker fri fra jobb føler meg like sliten og tungpustet mistet all lyst på sex og har ikke hatt sex med kona på lenge som da tror at jeg er utro. Noe jeg absolutt ikke er har ikke tenkt oå det engang . Trener også på helsestudio prøver men har ikke motivasjon blir bare mere lei. Jeg kjenner meg ikke igjen var aktiv før og nå er alt ett ork føler meg tom i hodet

Mann 45

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en hittil frisk mann "i din beste alder", og nå har du over en del tid merket problemer med nattesøvn, slitenhet, tungpust, mangel på sexlyst og treningsmotivasjon, og du føler at alt er et ork og du føler deg "tom i hodet".


Dette synes jeg er såpass mye og store endringer i fra normalt funksjonsnivå, at du bør oppsøke lege for å finne årsaken.

Det kan skyldes sykdom, forsåvidt nesten hva som helst, for du har det som heter "uspesifikke symptomer", som man kan få av sykdom generelt. Fysisk sykdom er mulig, men psykisk sykdom, spesielt depresjon, er også en meget aktuell mulig forklaring.  Mangel på nattesøvn og "tom i hodet" er symptomer som peker i den retning.


En annen mulighet er følgende:

Alle menn har synkende testoteronnivåer livet gjennom, ifra 25-års alderen, og det er normalt. Men hos noen kan testoteronnivene synke mer og raskere enn det som er vanlig. Det vil kunne gi omtrent alt av det du beskriver av symptomer her, så derfor er det viktig å sjekke også. Når man skal måle testoteronnivåene, må prøven taes tidlig om morgenen, og legen din må også ta en "tilleggsprøve" som heter SHBG og Fri Testoteron Indeks må regnes ut, for den viser hvor mye biologisk aktivt testoteron du har i kroppen. Hvis det skulle vise seg at du har for lave testoteronnivåer i forhold til alderen, og forøvrig ingen tegn til sykdom, er det en fullt mulig forklaring på alle dine plager. Hvis det er tilfelle, er det ofte svært enkelt å behandle effektivt med en liten dose testoteron. 


Det er viktig at du kommer deg til lege nå, for sykdom kan ikke utelukkes, og det kan jo være ting som er lett å behandle, og om ikke det er sykdom, så er altså dette med lave testoteronnivåer noe som også er svært viktig å få kartlagt.

Håper informasjonen er til nytte. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-