Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fysisk sykdom eller psykosomatiske plager?

Spørsmål

Hei. Jeg har nå et vedvarende problem i over 3 mnd nå. Det begynte tidlig i mars med at jeg fikk stikkende smerte og trykk i bryst og tung pust. Jeg oppsøkte lege som tok EKG og blodprøver. Alt så helt normalt ut på dette. Etter å ha snakket med lege flere ganger konkluderte legen med at jeg muligens hadde refluks. Jeg begynte på somac og gikk på det i 3 uker uten å merke noe bedring. Samtidig hadde jeg problemer med avføring. Jeg kan gå hele dagen å føle at jeg må på do, men klarer kun å gå på do om morgenen, og da er det bløt/løs avføring. Resten av dagen er det forstoppelse. Legen mente at dette kunne komme av somac, men jeg har fortsatt de samme problemene etter jeg har gitt meg med somac. Jeg var innom lege igjen for ca 1,5 mnd siden. Da ble det tatt avføringsprøve som viste tegn til inflammasjon i avføringen. Da ble jeg henvist til både gastroskopi og koloskopi. De siste ukene har jeg merket mindre til trykk og stikking i brystet, men har fått et trykk i halsen som kommer og går litt. Dette kan skape en kvalmefølelse innimellom og en følelse av at det tetter seg litt i halsen. Har også hatt en del hodepine og trykk i hodet i ca 1 mnd nå. Legen har også tatt blodprøver for å sjekke stoffskiftet, disse er også helt normale. Nå har er det dette trykket på halsen og hodet som plager meg mest og jeg lurer på om dette har en sammenheng med refluks eller tarmproblemer? Er det noe jeg trenger å bekymre meg over, og er dette noe man kan finne ut på en eventuell gastroskopi? Jeg driver også med idrett på høyt nivå og har merket at dette trykket i halsen noen ganger øker når jeg presser meg fysisk på trening. Går en del å bekymrer meg for at er kreft ettersom jeg har opplevd kreft i nær familie i løpet av de siste årene.

Mann 24
Svar

Hei.


Jeg synes det er bra og riktig at du er henvist til gastroskopi nå, for det er ikke utenkelig at dine plager kan henge sammen med evt reflux. Dersom gastroskopien imidlertid viser helt normale forhold, så kan en eventuelt tenke at du kanskje burde vært undersøkt av en ØNH-lege, for å se nedover i halsen din etter eventuelle forklaringer eller årsaker.

Når dette er sagt, må det også legges til at det er riktig vanlig å kjenne slike symptomer fra halsen som du beskriver, uten at det foreligger fysisk sykdom eller fysisk forklaring. Da kan det handle om spenninger i muskulatur, unødig økt oppmerksomhet på halsen osv, og dersom det er slik, vil dette oftest avta og forsvinne når en får klare og gode forklaringer fra legen om dette, for da slutter man å kjenne etter og slutter å bry seg. Dette er en viktig og fullt mulig forklaring på plagene dine. 

Det at du hadde brystsmerter uten sikker fysisk forklaring, kan forøvrig også tale i retning av tendens til underliggende spenninger, som du først kjente i brystet, og nå i halsen.

Jeg tror ikke dette er noen usannsynlig forklaring på plagene dine, men slike konklusjoner kan og skal ikke trekkes før en er ferdig utredet, inklusiv gastroskopi, og en ikke finner noen fysisk forklaring på plagene.

Du har også fått påvist markører på mulig betennelsessykdom i tarm, på avføringsprøver, og det er vel derfor du er henvist til coloskopi. Det er fint å få gjort, slik at en får klarhet i om du har noen sykdom i tarmen eller ikke. 

Du forteller videre at du bekymrer deg for kreft, på grunn av det du kjenner, og naturligvis ytterligere trigget av at du hittil ikke har fått noen sikker forklaring på plagene dine. Dette er viktig informasjon, for det å gå med slike tanker og bekymringer, er i aller høyeste grad noe som kan trigge og forverre en tendens til muskelspenninger og unødig oppmerksomhet på og overvåking av kroppen, og derfor ser jeg for meg som rimelig sannsynlig at alle dine plager kan nå opprettholdes og forverres av at du nå har begynt å tenke på kreft, altså en snøball som bare ruller og ruller: Jo mer du kjenner, jo mer bekymret for kreft blir du, og jeg mer bekymret du blir, jo mer kjenner du fra kroppen. Slike psykosomatiske mekanismer er særdeles vanlig og almennmenneskelig, og følgelig også absolutt mulig for ditt vedkommende. Avslutningsvis vil jeg også legge til at dette klinger nok mest i den retningen, alt i alt, og mindre i retning av fysisk sykdom, spesielt ikke kreft. Diskuter med fordel slike mulige forklaringsmodeller med fastlegen din også, for om det er her hunden ligger begravd, så er nettopp det å bli klar over det og forstå slike sammenhenger mellom kropp og psyke, det som demper plagene mest effektivt.


Håper at informasjonen er til nytte for deg. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-