Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forhøyet kroppstemperatur som følge av Somac?

Spørsmål

Hei! Jeg har noen spørsmål i forbindelse med kroppstemperatur. Det har seg slik at jeg har fått en høyere kroppstemperatur. Dette er noe jeg har lagt merke til de siste 2 årene. Før dette har jeg ligget på en mer normal kroppstemperatur (36-37 grader). Nå ligger jeg stort sett alltid på 37,5 grader, og temperaturen stiger ofte opp til 38,4-38,7 ila. dagen. Spesielt etter lett til moderat fysisk aktivitet, men kan også oppleve en slik høy temperatur også når jeg ikke har vært spesielt aktiv. Ble diagnostisert med fibromyalgi og IBS i 2019. Bruker Somac (mot sure oppstøt) og p-piller fast. Jeg føler meg ikke spesielt påvirket av den høye kroppstemperaturen. Har ingen andre infeksjonstegn. Hva kan være årsaken til forhøyet kroppstemperatur? Og er det normalt å komme så høyt opp i kroppstemperatur etter lett til moderat fysisk aktivitet? Lurer fælt da jeg forbinder feber/høy kroppstemperatur med stress for kroppen, og det vel ikke være bra å ha en såpass høy kroppstemperatur daglig?

Kvinne 24
Svar

Hei.


Man kan få forhøyet kroppstemperatur av for høyt stoffskifte, så det bør du kanskje for ordens skyld sjekke. Men aller mest interessant synes er følgende: Du bruker Somac. Den har økt kroppstemperatur som en kjent bivirkning. 


Måten du kan finne ut om det er Somac som er årsaken til din forhøyede kroppstemperatur, er å la være bruke den i noen dager, kanskje henimot en uke eller to, for å danne deg et sikkert bilde av dette. Hvis da temperaturen synker, og så eventuelt øker igjen når du prøver den igjen, så har du bevist en årsakssammenheng. Og da er det vel naturlig å ta en prat med fastlegen om valg av annet medikament.


Hvis du skulle ha behov for annen medisin mot sure oppstøt mens du tar en pause fra Somac, så kan du kjøpe reseptfri syrenøytraliserende medisin som for eksempel Novaluzid eller Pepcid.


Forøvrig stiger kroppstemperaturen ved trening, det er blant annet derfor vi varmer opp, så det er normalt, noe du sikkert vet. Hvor mye den stiger avhenger av intensiteten på treningen og på klær / utetemperatur.


Jeg håper at vi har funnet løsningen her. Lykke til.