Forhøyde leverprøver, alkohol, fettlever, ikke i form

Spørsmål

Hei, I Januar og februar så slet jeg med diarè, som tilslutt gjorde at jeg oppsøkte fastlegen. Han mente at det helt sikkert hadde vært en form for baktriell infeksjon som kroppen over tid har håndtert på egenhånd. (E-Coli, eller lignende) Det ble da tatt en haug av prøver som i sin tur gjorde at jeg fikk påvist fettlever etter en forhøyet ALAT og en tur til ultralyd. Det ble samtidig utelukket både Cøliaki og andre betennelse sykdommer i tarmen. Nå nylig tok jeg en ny prøve som viser at ALAT er nede på et tilnærmet normalt nivå. Det som er spørsmålet/begymringen min er derimot at jeg helt siden januar har gått med en generell sykdomsfølselse i kroppen som jeg kan sammenligne med de dagene før influsensa bryter ut. Jeg har null overskudd og sover mer en før, (sov nok for lite før). I tillegg så har jeg en rar følelse i magen, som at det ligger et trykk på høyreside fra hoften og opp til ribbeina. Tidligere var jeg plaget med magesyre og kjenner igjen følelsen som da satt i mellomgulvet(magesekken) men nå er dette i selve tarmene. Mitt konkrete spørsmål er derfor: kan det hende at det er fettleveren som gir de symptomene, til tross for at flere leger (ink. DR. Google) mener at det ikke er noe symptomer på dette, eller kan de ha oversett noe annet da fokuset storsett har vært på leververdiene mine? Hvordan skal jeg forholde meg til alkohol i fremtiden? Siden februar så har jeg vært tilnærmet avholds, minus 2dager i påsken der jeg drakk 4-5øl pr dag. Jeg antar at det har hatt mye å si for at ALAT har gått ned til nærmere normalt nå, kombinert med et lavere fettinntak. Kan jeg gjøre mer skade med et moderat forhold til alkohol? Alkohol inntaket tidligere har vel ligget på 15-20øl i mnd. for å si et ca.tall. Det er mye mindre fristende med en øl i vinterhalvåret, da man ikke sitter så mye i solveggen.

Mann 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er bra at dine leververdier nå er nærmest normalisert. Det at de har blitt bedre ved at du reduserte alkoholforbruket og spiste sunnere, kan bety at det kan ha vært hele eller deler av årsaken til de forhøyede verdiene og fettleveren du fikk påvist.


Ditt spørsmål om du nå kan drikke "noe". Det finnes det ikke noe fasitsvar på, det er et spørsmål som må vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle, og en må se det ut fra både rent medisinske forhold (er det noe som gjør at din lever tåler mindre alkohol enn andre, eller kan det foreligge noen annen sykdom også?) og personlighetsmessige / psykologiske faktorer, dvs hva slags forhold du har til alkohol, hvor lett du har for å evt drikke noe for mye osv. Derfor synes jeg det spørsmålet ditt, som er et svært viktig spørsmål naturligvis, er noe du skal ta en grundigere samtale med legen din om. Det vil også være naturlig å kontrollere blodprøvene dine videre, for å tilse at prøvene normaliseres helt. Og jeg synes også at du skal diskutere med fastlegen din om du bør få kontrollert endringene i leveren din med en ny ultralyd.


Problemet ditt er imidlertid er at du helt siden januar har gått og ikke følt deg i form, "som dagene før en influensa bryter ut". Det er et generelt sykdomstegn, dvs at det kan forekomme ved sykdom generelt, og ikke er et spesifikt tegn på en-1-konkret sykdom eller diagnose. I tillegg har du plagene fra magen din, som du beskriver. Jeg er enig med deg i at det ikke nødvendigvis kan forklares ut fra fettleveren du fikk påvist. Derfor synes jeg alt i alt at så lenge du går med uavklarte helseplager, og "tegn på mulig sykdom", bør få utredet dette videre ifra fastlegen. Det kan være riktig å ta avføringsprøver med tanke på sykdom i tarmen (hemofec, kalprotektin), og dine forhøyede leververdier må følges opp med ytterligere blodprøver for å se om det kan ha hatt / har andre årsaker enn kun alkohol, for det er også en mulighet. For eksempel hører det med til utredning av forhøyede leverprøver, å bli sjekket for en rekke hepatittvarianter.


Alt i alt: Jeg mener du bør følges opp videre og utredes for disse tingene, til tross for at blodprøvene går i riktig retning. Du føler deg jo ikke frisk, og det er i utgangspunktet noe som kan gi mistanke om sykdom.


Håper at rådene er til nytte, og anbefaler deg å holde en svært lav profil mht alkohol i tiden fremover, uansett. Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-