Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føler meg frisk, men synes jeg ser syk ut

Spørsmål

Hei. Jeg har mistanke om at jeg har kreft. Jeg har noen rare symptomer. Jeg bor i utlandet sammen med min familie. Det hele begynte i mars 2019 da besøkte jeg mor og min stefar som var på ferie her. Da påpekte min stefar at jeg ser syk ut. Jeg så meg selv i speilet og jeg så grønngul ut i ansiktet, men jeg følte meg frisk. Etter 3 uker reiste jeg tilbake til der jeg bor igjen igjen, men ansiktet mitt har etter dette forandret seg. Jeg har ikke frisk hudfarge lengre og jeg ser syk ut selv om jeg føler meg helt frisk, bortsett fra angstsymptomer som jeg alltid har hatt. Jeg synes også at begge øynene er blitt litt gule på kantene. Jeg har angst for leger, men i februar i år karret jeg meg til lege gastrospesialist. Han kjente på magen. Der tok de mange forskjellige leverprøver med blant annet billirubin, nyreprøver, blodbilde og blodprosent, samt ultralyd av mage. Alle blodprøver og ultralyd kom tilbake normalt bortsett fra fettlever grad 2 og sand i nyrene. Jeg er kraftig overvektig og drikker endel alkohol. I lysken på begge sider er jeg hoven, men der er ingen kul. Legen kjente på det, men mente det var fettansamlinger, så mitt problem er at jeg ser syk ut, men føler meg helt frisk med normale prøver, og det er så slitsomt og gå ut for jeg ser så anderledes ut. Jeg har det helt forferdelig. Jeg vet at med kreft kan en føle seg frisk og alikevel ha kreft, så jeg er redd jeg har kreft. Til slutt kan jeg også nevne at min urin ikke er mørkere en normalt, og min avføring er ikke lysere enn normalt, og jeg har heller ingen smerter av noe slag. Når jeg sitter ved stolen og presser bena mot stolen får jeg merker som først går vekk etter 1 time. Jeg har lyst og gå til lege igjen, men problemet her er at det er farlig å gå på sykehus her pga mye coronasmitte. Noe er galt i min kropp. Håper du kan foreslå noen blodprøver jeg bør ta. Noe er galt. Håper du har noen innspill her.

Mann 50

Mann 50
Svar

Hei.


Her har vi altså en situasjon hvor du ikke har noen subjektive tegn til sykdom, det vil si ingen symptomer eller plager av noe slag. Men du mener at du ser syk ut. I tillegg er det ingen tegn til sykdom i alle undersøkelsene som er tatt, bortsett fra fettlever, som sannsynligvis kommer av alkohol og overvekt, som er den vanligste årsaken til dette.


Hvis vi setter andre ord på dette, så blir det rett og slett at du ikke føler deg syk, og undersøkelser viser ingen tegn til sykdom, og det eneste man da faktisk sitter igjen med, er at du (og din stefar) mener du ser syk ut.


Det er det enhver grunn til å kommentere:

Hvordan man oppfatter noe eller noen rent visuelt, er høyst subjektivt. Det kommer an på øynene som ser. Det gjelder alt her i livet. En mann kan synes en kvinne er den vakreste i verden, mens andre kanskje ikke gjør det. En kan se seg selv i speilet og tenke at en har en stygg nese, mens andre ikke synes det. Eksemplene er uendelige.


Følgelig har dette med at du nå synes du ser syk ut, egentlig liten informasjonsverdi, og derfor er ikke dette alene, -uten symptomer eller tegn på sykdom av noe slag, noe som taler i retning av sykdom. Det handler om hvordan du selv synes du ser ut.


Her er det altså ingen objektive tegn til sykdom av noe slag, hvilket vanligvis betyr at en heller ikke er syk. Fremfor alt er det ingen tegn til kreft, så jeg vet ikke hvorfor du har tenkt på det. Det vil si, -jeg skjønner det egentlig, siden du viser til at det går an å ha kreft uten å føle seg syk. Men tolker man det slik, så vil jo det bety at isåfall kan alle mennesker som ikke føler seg syke, i bunn og grunn ha kreft. Og slik er det jo ikke. Det fleste som føler seg friske, er faktisk friske.


Men siden du frykter sykdom (uten å ha objektive tegn til sykdom) og ønsker å få dette utelukket, så finnes det ingen andre måter å finne ut av dette på, enn å la seg legeundersøke.  Blodprøver alene er langt fra tilstrekkelig. En grundig samtale med lege og legens systematiske undersøkelse av deg, er minst like viktig. Det er ikke slik at alle sykdommer oppdages med blodprøver. Dette har det lite for seg å ta tilfeldige blodprøver videre nå. Det som må til, er en grundig kartlegging i form av samtale og undersøkelse, og så vil dette avgjøre om det er noen mistanker man trenger å undersøke videre med blodprøver, bilder eller annet. 


Jeg forstår din skepsis til å oppsøke helsevesenet i et land med mye covidsmitte, men da tenker jeg litt bredere og foreslår at du reiser til Norge for å ta kontakt med din fastlege. For du har vel gjerne fastlege fremdeles? Isåfall kan du også ta kontakt med fastlegen pr internett, mail eller telefon. Mange leger har nå åpnet for mulighet for internettkonsultasjoner. Det ville jeg synes var den beste starten her.  En almennlege er den legespesialist som du bør oppsøke nå, for her må det tenkes så bredt som mulig, og det er det almennleger som har høyest kompetanse på. 


Du har vedlagt bilde av merker på leggene dine etter at du har sittet mot en stol. Det viser at du har ødemer, væskeansamlinger, i leggene. Det kan ha forskjellige årsaker. Det vanligste er at klaffene i venene (de årene som bringer blodet tilbake til hjertet) ikke fungerer optimalt, slik at blodet "siger nedover" med tyngdekraften når man sitter med beina nedover, og væske fra blodbanen siver ut i vevet. Det er en ufarlig tilstand. Ødemer kan også skyldes hjertesvikt og nyresvikt. En legeundersøkelse vil kunne avklare hva årsaken til dine ødemer er. 


En annen mulig forklaring på at du ikke synes du ser frisk ut, kan være ditt store alkoholforbruk. Det er velkjent at et høyt alkoholforbruk over tid endrer utseendet i retning av et mer ufriskt utseende, kanskje pløsete eller noe oppsvulmet og rødmusset. 


Når det gjelder det at du synes du er gul på øynene, så kan følgende opplyses: Hvis det hvite i øynene blir gult, eventuelt huden også, så tyder det på sykdom i leveren, for eksempel pga alkohol. Det gule skyldes høye nivåer av bilirubin i blodet. Men du har ikke høye bilirubinnivåer, forteller du, og da er det nok ikke nødvendigvis tilfelle at du faktisk er gul, siden du har normale bilirubinverdier. Da kan det skyldes forhold som jeg omtalte innledningsvis, altså noe om "øynene som ser".


Avslutningsvis spør du om forslag til blodprøver du kan ta. Som jeg forklarte, er det ikke slik at blodprøver nødvendigvis er det mest hensiktsmessige for å finne ut om en har en sykdom eller ikke. En legeundersøkelse er det viktigste. Og nå har du jo allerede erfart at blodprøver ikke ga noen forklaring på det du bekymrer deg for her, og derfor er jeg ganske overbevist om at videre blodprøver nå ikke er det som er det nyttigste for deg. Derfor har jeg heller ingen konkrete forslag til nye blodprøver, og det har også å gjøre med at jeg vet ikke hva man skulle lete etter her. Og skal en ta blodprøver, så kan en ikke ta det "i blinde", -man må vite hva man leter etter.


Alt i alt så kan dette kokes ned til følgende:

Her foreligger det såvidt jeg kan forstå ikke noen mistanke om sykdom, både fordi du føler deg frisk og fordi blodprøver hittil ikke har vist tegn til sykdom. Problemet består i at du synes du ser syk ut, men det er alt annet enn ensbetydende med at du er syk, det kan ha med "øynene som ser" å gjøre, og det kan også være at ditt høye alkoholforbruk påvirker utseendet ditt, hvilket er vanlig etter en del tid med høyt alkoholinntak.


Men siden du sier du har det forferdelig og er redd for sykdom, så synes jeg du skal la deg legeundersøke, og ikke ta mål av deg å finne ut av dette selv, for det klarer du ikke. Og blodprøver alene er på ingen måte nok til å avklare om en person er syk eller ikke.


Håper informasjonen er til nytte, og jeg ønsker deg lykke til.