Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føler ikke at legen tar meg på alvor

Spørsmål

Hei! For ca. 1 år siden ble jeg svakere og svakere i musklene i kroppen, og begynte å merke at jeg var trøttere og slappere enn før. Ble lagt inn på sykehus februar 2019 fordi jeg fikk akutt puls på 200, mistet følelse i høyre arm, fikk feber, svimmel og ble veldig dårlig. Ambulansen tok blodtrykk som var på Ca. 150/90, puls når ambulansen kom var på 190 og temperatur på 37.9. På sykehuset var blodprøver normale, unntatt lav D-vitamin: 26, D-dimer: 0.9, LDL: 3.3, kolesterol: 5 og HDL: 1.4. Tok røntgen av lungene som viste en liten fortetning/atelektase som de kalte det, ellers alt normalt. EKG viste flate T bølger i avL, aner ikke hva det skal bety, og sinustachycardi fra 100-150 hele sykehusoppholdet på 5 dager. Ble skrevet ut utenat de fant ut noe særlig hva dette var, men mistanke om blodpropp pga. D-dimer. I oktober 2019 fikk jeg akkurat de samme symptomene som i februar, og ble hentet med ambulansen som trodde disse symptomene kunne være SVT. Ble kjørt til fastlegen men et skriv fra ambulansen om at jeg burde bli henvist til langtids EKG, men fastlegen mente dette ikke var nødvendig fordi han synes dette lignet panikkanfall. For en uke siden fikk jeg akkurat de samme symptomene og kjørte på legevakten, der hadde jeg igjen feber, og flat T bølge i avL. I de siste ukene/månedene har jeg hatt flere forverrede symptomer fra hjerte: blir fort sliten av å gjøre ting, tungpustet spesielt om natten, høy puls ved minimal aktivitet, ortostatisk BT-fall hver gang jeg reiser meg, og kronisk subfebril hver dag. Vil også legge til at jeg har hatt kronisk høy puls (90-130) hver eneste dag hele tiden i ca. 4 år, men blir bare høyere og høyere, og jeg blir bare slappere og slappere. Har ingen vitamin/mineral mangler. Tok en ultralyd i februar som viste mitralklaff lekkasje. Har en del hjerteproblemer i familien: hjerteinfarkt, venstre grenblokk og klaffelekkasje. Legen min tar ikke symptomene mine seriøst, jeg er sykemeldt nå og føler meg dårligere enn noen gang. Bruker P-piller (almina), gikk på Aduvanz mot ADHD i 2 måneder men sluttet på det for 2 uker siden. Sykdommer: ADHD, mitralklaff lekkasje, endometriose og migrene med aura.

Kvinne 21
Svar

Hei.


Her har du presentert dine helseproblemer tydelig og greit, men ikke stilt noe spørsmål, så jeg vet ikke helt hva du ønsker informasjon om fra oss, dessverre. Det handler ihvertfall om at du har helseproblemer som det virker som du ikke får effektiv hjelp for, uansett hva det skyldes, og i tillegg handler nok veldig mye her om at du føler at legen din ikke tar deg seriøst. Det høres spesielt ille ut, for du trenger legehjelp i en situasjon som din, og god legehjelp er nærmest utelukket, om en ikke føler at legen tar en seriøst, -uansett om det er slik eller om det eventuelt kun er din følelse av å ikke bli tatt seriøst, for det er like ille, og til hinder for å få hjelp. 

Da tenker jeg at du enten må snakke direkte med legen din om dette, det vil si å forklare legen din direkte at du har store helseproblemer du ikke får hjelp for, siden ingen ting blir bedre, og samtidig si at du føler at du ikke blir tatt seriøst. Det er naturligvis oftest noe som krever litt mot, men jeg kan love deg at enhver lege vil sette pris på en slik modig og seriøs tilbakemelding, for leger ønsker faktisk å være så gode leger som mulig, og å hjelpe sine pasienter. Det kan jo for eksempel godt være at legen din føler at han/hun gjør det som kan gjøres for deg, og faktisk også tar deg alvorlig, men så lenge du ikke føler det slik, er dette et vesentlig hinder for å få god legehjelp. 

Hvis du velger å gjøre dette, vil legen din kunne få tilbakemelding om at slik dette er håndtert til nå, er utilfredsstillende for deg, siden du har de samme uløste helseproblemer, uansett hva det skyldes.

Alternativet er å bytte fastlege. Det bør du avgjort gjøre, om ikke du velger ovenfornevnte løsning. For et eller annet er du nødt til å foreta deg, ellers vil jo ting fortsette slik det har gjort til nå, dvs at du ikke får hjelp for dine helseplager.

Jeg er helt sikker på at dette er det rette sted å begynne nå, for å finne forklaringer og løsninger på dine helseplager, så følg det rådet. 

Noe av problemstillingen her synes å være uklarhet om dine plager skyldes angstanfall eller en eventuelt uoppdaget sykdom. Det kan ikke jeg gi deg noe fasitsvar på uten å undersøke og utrede deg, men jeg kan ihvertfall bekrefte at begge deler er reelle muligheter, og det er akkurat det du må få klare svar på, og jeg har forklart deg ovenfor hvordan du skal gå frem for å oppnå dette.

Videre ser jeg at du har brukt medikamentet Aduvanz inntil for to uker siden. Det kan gi rask puls som bivirkning, så der ligger også en mulig forklaring på dine symptomer, enten helt eller delvis. Det kan vi ikke se bort fra.

Jeg håper at du kan ha nytte av min høyttenking og mine råd her, og ønsker deg lykke til. Følg mine råd, for jeg er helt sikker på at det er der du må begynne nå. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-