Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føler at legen min ikke tar meg seriøst

Spørsmål

Hei, Er en mann på 28 år som har fått litt problemer med magen, har i flere år hatt vondt i venstreside, mye luftplager, før hadde jeg mørkere avføring en nå, den er også en del "fettete løs"også blitt lysere en den hva kfør, altså den er Brun, Men ikke som før da den hva veldig mørke mørke brun , Har tatt blodprøver av blodprosent, cøliaki, lever, alle prøver er fine... også vitaminer.. Har tatt et bar antibotika kurer siste årene pga tann bettenelse, ( vet ikke om det har en sammenheng), Har også en del ubehag/ smerter i rygg føles det som, visst ikke det er tarmene da det kan være vansklig og skille smerten, Har også en del stress /angst lidelse. har sluttet og røyke sigaretter, får 1-2 år siden, Føler alle problemene mine kom etter dette... kan også av og til ha brystsmerter, legen min mener det ikke er noe jeg skal bekymre meg får... jeg føler ikke jeg blir tatt seriøst, eller om jeg burde stole på hva hun sier. Har også noen rare svarte streker som beveger seg i synfelte, kun ved Hvit bakgrunn, Snø fks eller lyse vegger, vært oss øyenlege og alt er fint der og.. hun mente det hva normalt, men hadde aldri dette før, Jeg blir engstlig for MS da jeg har hørt dette kan komme av ms? altså di svarte "fluene" som beveger seg rundt, Også røyket en del cannabis i tidligere, stoppet med dette får 2-3 år siden, Kan også få veldig klamme bein, Kan nesten se det renner Vann av og til av beinen mine også er di veldig kalde. jeg vet du ikke kan si hva det er uten og ha undersøkt meg, men muligens en pekepinne, da legen min ikke sier meg så veldig mye, og føler jeg blir tatt useriøst, jeg er veldig flink til og google ting jeg kjenner i kroppen, og føler ofte jeg feiler d værste. takk får svar!

Svar

Hei. 

Du er altså en mann på 28 år, som er en del plaget av angst, og nå har du en del kroppslige bekymringer i tillegg. Dette har du vært hos legen din med, og legen har ikke funnet tegn til at det skulle skyldes sykdom. Det er jo i utgangspunktet veldig bra, for det kan jo faktisk stemme. Men problemet er at du ikke klarer å slå deg til ro med dette, og derfor har du begynt å google symptomer, og da finner du -som folk flest- gjerne verste mulige fortolkninger, slik du selv er klar over.

Jeg vil anbefale deg å ikke google symptomer, for har en tendens til angst og bekymringer for helsen, blir en ihvertfall ikke beroliget av å google symptomer, men som hovedregel heller mer bekymret. I tillegg er det viktig at du vet at på internett finner man kun generell informasjon, -i beste fall, men der står ingenting om akkurat deg og dine helseplager.


Det er lett å forstå at du synes det er vanskelig å stole på legens vurderinger, for du sier jo at du føler at du ikke blir tatt seriøst. Det å få opplevelsen av å bli tatt seriøst er nærmest en forutsetning for å få noen som helst nytteverdi av et legebesøk, og det er klart at så lenge du ikke stoler på legens vurderinger, vil du fortsette å spekulere og google osv.


Jeg tror derfor løsningen for deg må være å enten få sagt ifra til legen din at du ikke føler at du blir tatt seriøst, og derfor ikke klarer å stole på det legen sier, eller å skifte fastlege.

Det krever nok litt å si noe slikt direkte til legen, men jeg kan garantere deg at legen din vil sette pris på en så viktig tilbakemelding, for ingen lege ønsker at pasienten skal oppfatte han/henne slik. Det at du føler at legen ikke tar deg seriøst, er ikke det samme som at legen faktisk ikke tar deg seriøst, for det kan det jo være at legen din gjør, men det er uansett like ødeleggende for lege-pasient kommunikasjonen og tilliten, om du sitter med en slik følelse, uansett om det stemmer eller ikke. Hvis legen din får rede på at du opplever henne slik, så vil det også etter alt å dømme kunne gjøre noe med måten legen din er overfor deg og måten hun forklarer ting på, slik at du igjen klarer å få tillit til legens vurderinger.


Som du selv er inne på, kan jeg jo ikke undersøke deg her, og ikke si noe bastant om sykdom eller ikke-sykdom. Men jeg kan jo i det minste si at jeg ikke ser noen holdepunkter her for at legen din ikke kan ha rett. Det er forøvrig fullt mulig, og veldig vanlig, at angst kan gi fysisk følbare symptomer, f.eks. slike som du beskriver. 

Du har det imidlertid ikke greit nå, det er lett å forstå ut fra det du har skrevet, og trenger derfor god legehjelp, hvilket forutsetter tillit til legen og følelsen av å bli tatt seriøst. Derfor tror jeg at det beste du kan gjøre her, er det jeg har anbefalt deg ovenfor, med å ta opp akkurat dette med legen din, eventuelt å bytte fastlege.


Jeg håper og tror du vil ha nytte av det, og at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-