Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føler at jeg ikke blir tatt på alvor av leger

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste månedene hat generell nedsatt allmenntilstand og følt meg mye sjuk. Vært løs i magen i forbindelse med perioder der tilstanden har vært på sitt verste. Har klart å jobbe, men har også hat mange dager hjemme. Har vært hos legen flere ganger der de blant annet har tatt blodprøver, avføringsprøver, og urinprøve. På blodprøvene så de tendenser til betennelse. For noen uker siden ble jeg brått dårlig igjen. Fikk problemer med magen, smerter nederst i bryster og generell feberfølelse. Fikk da penicillin, og ble raskt bedre. Har også generelt mye vondt i nakken/ryggen i tillegg til at det verker i beina når jeg skal sove. Er også konstant tett i nesa, og kjenner trykk/smerte i ørene. Legger til at jeg er allergisk mot pollen. I går oppdaget jeg også en bløt, smertefri hevelse på den venstre underarmen. Den ble borte til dagen etterpå, men oppdager da en lik hevelse på samme sted på høyrearmen. Denne hevelsen er litt større og hardere. Ca 3-4 cm i diameter. Kjenner også nummenhet/ising i armen der hevelsen er, noe som også stråler ut i fingrene. Legger til at jeg akkurat har startet med Recrea Forte. Kan dette ha en sammenheng? Har også hat diaré de siste dagene. Føler ikke at leger tar meg på alvor, og at de bare gir meg en eller annen medisin for å få meg ut igjen så fort som mulig. Begynner å bli veldig bekymret for egen helse.

Mann 27
Svar

Hei.


Dette er veldig diffust, på den måten at det du forteller om, gir ikke holdepunkter for en konkret sykdom eller diagnose. Den eneste måten man eventuelt kan finne forklaringer på helseplager av denne typen på, er systematiske utredninger hos fastlege, hvor en utelukker det ene etter andre, og eventuelt finner noe det går an å nøste videre i. Derfor er det dessverre tilnærmet umulig å hjelpe deg i noen særlig grad her over nett, med akkurat din type diffuse og ukarakteristiske helseplager.


Jeg vet heller ikke hva slags prøver du har tatt, og derfor kan jeg heller ikke kommentere disse. "Tendenser til betennelse" slik du forteller om, er ingen egentlig medisinsk betegnelse, så det har heller dessverre ingen informasjonsverdi her. Hvis du har det fremdeles, må naturligvis legen din nøste videre i dette, for å finne hvor og hva dette er, i håp om at det kanskje kan forklare noe av helseplagene dine. 

Hevelsene du nå får, kan skyldes Recrea Forte. Derfor ville jeg under enhver omstendighet ha sluttet med dette nå, for å ikke skaffe deg flere plager enn du allerede har. Det er jo en medisin mot hårtap, altså ikke livsnødvendig og det spiller ingen rolle om du starter med den nå eller utsetter det noen uker eller måneder, til dine nåværende helseplager er over. Medisinen kan ha en lang rekke bivirkninger, og dette kan gjøre det enda vanskeligere å utrede deg videre, hvis en ikke vet hva som er bivirkninger og hva er eventuelle sykdomstegn.

Det som gjør dette ytterligere ugreit, er at du føler at legene ikke tar deg på alvor. Det bør du ta tak i, for det å sitte igjen med en slik følelse, uansett om det er tilfelle eller ikke, er et avgjørende hindre for å få god helsehjelp.

Jeg synes derfor du skal kun forholde deg til en lege, fastlegen din, og jeg synes du skal si til fastlegen neste gang du er der til videre utredning, nettopp dette at du føler at du ikke blir tatt på alvor. Det er nemlig slett ikke sikkert at det faktisk er tilfelle at legen ikke tar deg på alvor, det kan være at det er en følelse du sitter igjen med, f.eks. på grunn av et eller annet med kommunikasjonen, eller fordi du ikke har fått forklaringer på helseplagene dine. Hvis du velger å si det til legen, vil legen bli takknemlig for dette og i tillegg respektere deg for "motet" til å si dette direkte, og fremfor alt vil det hjelpe legen din til å kunne håndtere deg på en annen måte enn det som har vært gjort hittil, slik at du føler deg tatt på alvor. 

Det viktigste rådet jeg kan gi deg, er å ta med en utskrift av spørsmål og svar her til fastlegen din, og la legen lese igjennom før dere begynner å snakke sammen. Det er fordi her er mye informasjon av stor verdi for legens dins videre arbeid med å hjelpe deg, så følg for alt del dette rådet. Lykke til.