Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fingrene dovner om natta, knekkelyder i nakken. Angst om natten.

Spørsmål

Hei 1.Jeg er en kvinne på 53 år som sliter med at armer dovner bort på natta. Har hatt stiv nakke og skuldersmerter i mange år. Ved vridning av hode til siden, oppstår en knekklyd. Hva kan være årsaken? 2. Noen morgener våkner jeg at overleppen er nummen. Nesten som en bedøvelse, men mye svakere. Går over etter en dag eller To. Samtidig føles et trykk mot ørene. Noen ganger svimmel. Hva kan årsaken være? 3. Nesten hver natt våkner jeg av en voldsom angst. Noen ganger hjertebank. Har ikke dette på dagtid. Hva kan årsaken være? 4. Småblødninger, ubehag nederst i magen. Har hormonspiral. Aldri hatt ordentlig mens, så vet ikke om jeg har ov.gangsalder. Ingen hetetokter eller svette. Kan du si litt om det? Hvor kan jeg få ev. hjelp, da fastlegen bare sier at vi avventer. Jeg trenger hjelp til mine plager. Privatlege, kanskje?

Kvinne 53
Svar

Hei.


Du har endel spørsmål her, om jeg vil forsøke å besvare ett av gangen:


1.Jeg er en kvinne på 53 år som sliter med at armer dovner bort på natta. Har hatt stiv nakke og skuldersmerter i mange år. Ved vridning av hode til siden, oppstår en knekklyd. Hva kan være årsaken? 


Bortdovning av armer om natten skyldes oftest at man ligger mange timer i samme stilling, med press mot albuene, hvor nervene ut i hendene ligger overfladisk, og derfor kommer under press. Det er samme fenomen som når "beinet sover" etter at vi har sittet med beina i kors for lenge. Jeg kan ikke fastslå med sikkerhet at dette er forklaringen for ditt vedkommende, men det er utvilsomt en mulighet, og det er vanligste årsaken. Det er som forstås, ingen sykdom.

Knekkelyder i ledd, inklusiv nakken, er tilnærmet aldri sykdomstegn. Det oppstår ved vakumfenomener inni ledd hvor leddflater glit mot hverandre, evt sener som glipper over beinkanter.


2. Noen morgener våkner jeg at overleppen er nummen. Nesten som en bedøvelse, men mye svakere. Går over etter en dag eller To. Samtidig føles et trykk mot ørene. Noen ganger svimmel. Hva kan årsaken være? 


Det kan jeg nok ikke gi noen sikker forklaring på. Så lenge det ikke er hver morgen, men kun av og til, og det forsvinner igjen, så er et ihvertfall enhver grunn til å tenke at dette ikke skyldes alvorlig sykdom. Jeg tenker at dette ikke nødvendigvis er noe du behøver å søke lege for, men om du ønsker å prøve å finne ut mer om årsak, så kan du ta dette opp med fastlegen din.


3. Nesten hver natt våkner jeg av en voldsom angst. Noen ganger hjertebank. Har ikke dette på dagtid. Hva kan årsaken være? 


Kan du ha hatt mareritt, uten å huske det? Har du vansker eller problemer i "våkenlivet" ditt, som kan jobbe i det underbevisste mens du sover? Sjekk forøvrig stoffskiftet hos fastlegen, for høyt stoffskifte kan gi slike symptomer. Hormonspiralen kan også tenkes å være en årsak, da den kan gi psykiske bivirkninger.


4. Småblødninger, ubehag nederst i magen. Har hormonspiral. Aldri hatt ordentlig mens, så vet ikke om jeg har ov.gangsalder. Ingen hetetokter eller svette. Kan du si litt om det?


Hormonspiral kan gi småblødninger og magesmerter. Det er følgelig en klar mulighet. Men jeg synes du skal få foretatt en gynekologisk undersøkelse, for å tilse at det ikke skyldes sykdom av noe slag.


 Hvor kan jeg få ev. hjelp, da fastlegen bare sier at vi avventer. Jeg trenger hjelp til mine plager. Privatlege, kanskje?


Hvorvidt en lege er privatpraktiserende eller ansatt, har for det første ingen som helst betydning for kvaliteten på legehjelpen. Og tilnærmet alle fastleger er "privatleger", slik du vurderer å oppsøke. Dine plager er avgjort noe som en almennlege bør utrede, så hvis ikke du er fornøyd med hjelpen du får fra fastlegen din, bør du kanskje vurdere å skifte fastlege. Underlivsplagene dine bør utredes av en gynekolog. Fastlegen kan henvise til dette, eller du kan oppsøke en helprivat hvor du ikke trenger henvisning fra lege.


Håper svaret kan være til nytte for deg. Lykke til.