Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fikk en kraftig reaksjon med rødme i huden, uvel osv, etter et bad i 18 grader.

Spørsmål

Hei Jeg bader i sjøen fra 4 til 20 gr. 13/8 badet 18 gr. gikk hjem noen m. ikke langt. Kom inn i leilighet kledde på meg. gikk ned i garasjen. måtte legge meg ned. svimmel/kvalm hendene hovnet opp ble hvite blå i tuppene. fikk ikke på ringer før jeg gikk ned. Kroppen var veldig rød etter bading. har hent før at jeg ble uvel men da ikke opp i hendene. Hva er det?. Fin etter en liten stund. Hadde spist og drukket en stund før jeg badet. Redd for å bade nå. Blodtrykket har væert fint. Takk

Kvinne 65
Svar

Hei.


Så flott å høre at du er en "bader", i alle slags temperaturer. Det synes jeg er en vane du skal prøve å fortsette med, så la ikke dette hindre deg i dette i første omgang. Du prøver å finne ut hva det skyldtes, og det er en god start i så måte. 


Da tenker jeg følgende:

Det kan ha hatt med forutgående bading å gjøre, men det behøver jo ikke å være noen årsakssammenheng fordi om ting skjer etter hverandre. Vi mennesker har en iboende tendens til å trekke forhastede slutninger om årsakssammenhenger.

Derfor ville jeg rent praktisk sett, igangsatt badingen igjen, for å se om der kan ha vært / er noen sammenhenger. Men da ville jeg startet litt gradvis, med f.eks. å vasse litt første gangen du skal bade igjen.  Går det aldeles greit, så kan du neste gang vasse til livet, og neste gang litt lenger bad, og så videre gradvis, så lenge du ser at det går bra og at du ikke får noen reaksjoner.

Hvis du gjennomfører en slik gradvis test og utprøving av dette, så får du svar på om det var noen sammenheng mellom bading og dine reaksjoner, eller om det var en tilfeldighet.

Hvis vi skulle tenke på evt baderelaterte årsaker, så tenker jeg f.eks.  på det som heter kuldeurticaria / kuldeelveblest. Det kan gi rødhet, hevelse og kløe i huden, samt evt almensymptomer slik du hadde.

Det er ingen gode behandlingsmåter mot elveblest annet enn å unngå det som utløser elveblest, enten det er matvarer eller kaldtvann, så vi får håpe at det ikke er dette du har. Det at du har vært borti noe tilsvarende tidligere, slik du forteller om, kan i en viss grad øke mistanken om at dette er årsaken. Elveblest kan dempes med antihistaminer, men det er ikke gitt at en kan helt unngå elveblest ved f.eks. bading, om man har kuldeelveblest, selv om man tar en antihistamin.


Videre, siden du er 65 år, så synes jeg en alminnelig sjekk hos fastlegen hører med nå, spesielt med en hjertesjekk. Jeg har ikke noen tro på at det hjertemessige årsaker til det du beskriver, men det er nok en god ide nå, spesielt med tanke på at du er "rimelig voksen", og at du liker å bade i temperaturer helt ned i fire grader.


Håper at du finner ut av dette, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-