Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et vanskelig utredningstilfelle

Spørsmål

Siden begynnelsen av januar har jeg hatt brennende smerter og verkende smerter i magesekken, stikkende/«lynsmerter» under ribbeina på høyre side. Smerter på venstre side av magen ca på høyde med navlen. Generell smerte i magen når jeg trykker, jeg er beskyttende ovenfor magen fordi jeg får ekstra smerter hvis noen skulle komme borti den. Følelsen av at «organer legger seg feil» i magen når jeg snur meg fra side til side. Virker som magen har økt i omfang over navlen. Smertefullt å bøye seg ned, som at det «ikke er plass rundt magen til å bøye seg». Smertestyrken i magen vil jeg kategorisere som 5/10 til vanlig, men under lynsmerter vil jeg si 9/10. Har pågått siden januar med ingen tegn til bedring. Mye hjertebank der det føles ut som at hjertet hopper over slag og slår ekstra hardt, noen ganger om dagen. Jeg har hatt dette i flere år, men da ca én gang hver tredje måned, de siste ukene er det økt til 2-3 ganger per dag. Ofte følelsen av «urolig hjerte» og «surklende hjerte». Akutt kvalme på kveldene med påfølgende oppkast, noen ganger i uken. Utpreget utmattelse, svimmel, sliten og kraftløs, sliter på grunn av dette med å gjennomføre dagligdagse oppgaver. Matlyst er vanlig. Normal avføring. I månedsskiftet januar/februar var jeg så utmattet at jeg ikke kom meg opp av sengen. Min mann ringte til legevakten og de ba meg komme ned for en undersøkelse på bakgrunn av utmattelsen, hjertebank og smerter i magen. Legen der ville at jeg skulle følges opp av fastlegen og ville ikke gjøre videre undersøkelser. Hun mente det var kyssesyken, men jeg har ikke hatt forkjølelse/influensa eller halsvondt det siste året. Fastlege med konklusjon om oppfølging om ca tre måneder. Jeg ønsker ikke vente så lenge på grunn av magesmertene og utmattelsen påvirker mitt liv så kraftig at jeg ikke får gjennomført mine daglige oppgaver. Jeg ønsker å finne ut av hva som kan feile meg, eventuelt hvilke undersøkelser jeg kan be om videre.

Kvinne 28
Svar

Hei.


Jeg forstår veldig godt at du har et sterkt ønske om å finne en forklaring og en løsning på dine helseproblemer. Derfor har du her nå bedt oss om det som kalles en "second opinion". Det er ofte hensiktsmessig og fornuftig i vanskelige og diffuse utredningstilfeller som dette. Noe av problemet her er imidlertid at for å få gjort en slik second opinion, så er man som lege avhengig av å ha tilgang til pasientens komplette journal, for å få se hva som er gjort av utredninger, blodprøver, hva som er tenkt, hva som er utelukket osv, for å kunne "tenke videre" For det er jo det du ber om her: Du ber om tips til hvilke undersøkelser som kan være aktuelle videre. Det første som slår meg da, er at du kan diskutere med fastlegen din som kjenner problemstillingen din bedre enn jeg gjør, om det kan tenkes at en gastroskopi kan være nyttig. Dette med tanke på at mye av det du beskriver, kanskje kan komme fra magesekk / spiserør. Da tenker jeg på reflux, magekatarr / syrerelaterte plager m.v.

En kan kanskje også tenke i retning av gallesteinsproblematikk, jfr at du får smerter under høyre ribbeinsbue, og du har også forhøyde leverprøver. De er forøvrig også et "spor" som må utredes videre, for å finne ut hva årsaken til det kan være. I vanskelige utredningstilfeller som dette, bør en gjerne følge ethvert spor som kan følges, i håp om at det kan føre til forklaringer og løsninger, og du har jo faktisk forhøyde leverprøver, -noe som igjen har en årsak, som bør finnes. En ultralyd av lever/galle kan da kanskje være aktuell, for å se etter gallestein.

Bivirkninger av medisiner skal en også alltid tenke på, ved uklare symptomer en ikke finner årsaken til. Du skriver under tilleggsopplysninger at du bruker Telfast. Den kan gi mageplager, hjertebank, slapphet og mye av det du beskriver. Kvalme, som du har, er en av de vanligste bivirkningene til Telfast. Derfor ville jeg helt klart ha forsøkt noen uker uten denne, for å se om noen av plagene dine forsvinner. Det er faktisk ingen utenkelighet, og derfor kan du ikke la være å teste ut dette, tenker jeg.

Jeg håper at noen av mine innspill her kan være til nytte for deg. Før noe annet, hadde jeg forsøkt en periode uten Telfast, for å se om du da blir bedre. Det er det lov å håpe på. Ha det bra og lykke til.