Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et ømt punkt på halsen, hva kan det skyldes?

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig oppdaget et ømt punkt på høyre siden av halsen, rett ved siden av adamseplet. Ømheten merkes kun når jeg trykker på punktet. Jeg merker pulsen når jeg trykker på punktet, og mistenker derfor at det er i forbindelse med halspulsåren. I tillegg har jeg den siste tiden hatt mildt besvær med ørene, i form av svak verking som kommer og går. Dette er ikke særlig ubehagelig utover at jeg kjenner at det er der. I tillegg til verkingen kjenner jeg en slags trykk/proppfølelse i/rundt ørene. Jeg merker også en liten hard kul rett under venstre øre, som jeg kun merker når jeg trykker på den. Den ligger på en måte mellom kjevebeinet og øret. Lymfeknute? Av og til opplever jeg også at ørene er varmere enn normalt. I høst ble jeg utredet hos legen pga plager med halsbrann. Jeg tok da gastroskopi, og alt såg bra ut. Jeg fikk medisin mot halsbrann som jeg skulle ta ved behov. Jeg fikk også tilskudd mot D-vitaminmangel før jul, noe jeg tar hver dag (Divisun). Det jeg lurer mest på er det ømme punktet på halsen, i tillegg til de plagene jeg opplever med ørene. Kan dette ha sammenheng med halsbrannen eller d-vitaminmangelen? Kan disse symptomene være tegn på andre ting? Kan også ta med til slutt at jeg sliter litt med helseangst. Dette pga at jeg har hatt en del tilfeller av kreft i nær familie (ikke samme type kreft).

Svar

Hei.


Jeg starter med det jeg er mest sikker på her: Det er nok ingen tenkbar sammenheng mellom din d-vitaminmangel og de symptomene du beskriver her, slik som det ømme punktet på halsen, ørene m.v.

Det samme gjelder nok din tendens til halsbrann. Det er vanskelig å tenke seg at det skulle kunne gi et lokalt ømt punkt følbart på utsiden av halsen.

Av mulige sammenhenger tenker jeg mer i retning av øreplagene dine, og den mulige lymfeknuten ved kjevevinkelen, og det ømme punktet ved halsen. Dette punktet kan jo være en lymfeknute, det er det jeg tenker mest på når jeg leser din beskrivelse her. Hvis du har en ørebetennelse, vil det kunne gi opphovnede og ømme lymfeknuter rundt kjeve og hals.

Det at du kjenner pulsåren på halsen der det ømme punktet er, behøver på ingen måte å tolkes som at det har noe med halspulsåren å gjøre. Mer sannsynlig er det at der på halsen ligger strukturene så nærme hverandre, at det vil være lett å kjenne den kraftige pulsen fra halspulsåren, når en kjenner i dette området med fingrene.


Utover dette vil det bli feil å spekulere i hva dette ømme punktet er, uten å undersøke deg. Men jeg synes at du med fordel kan la legen din kjenne på det ømme punktet og på den sannsynlige lymfeknuten ved kjeven, så får du svar på hva dette er, og etter alt å dømme vil du da kunne slippe å bekymre deg, du som har noe tendens til helseangst. Først og fremst bør du som har helseangst, ikke prøve å finne ut av og å tolke disse tingene selv, for det gir tilnærmet alltid bare med angst og usikkerhet, og med sikkerhet ingen klare eller sikre svar, det viser enhver erfaring.


Håper du har nytte av svaret. Du nevner forøvrig kreft, til det må sies at det er ihvertfall absolutt ikke det første jeg tenker på når jeg leser dine beskrivelser her.