Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er jeg kandidat for slankeoperasjon?

Spørsmål

Hei Jeg lurer på hvordan jeg skal gå frem for å få søkt om dekket slanke operansjon. Jeg er 26 år, kvinne. Jeg har en ca BMI på ca 36. Jeg veier 105kg og er 169 cm høy. Jeg har flere ganger forsøkt og gå ned i vekt med hjelp av ærneringsfysiolog og personlig trenere. en gang med stor sukksess da jeg gikk ned 40kg fra 120kg. Men dette hold ikke, jeg prøvde å gå tilbake til et litt mer normal liv hvor jeg ikke trente hver dag og la på meg derifra litt og litt. Jeg ble pshykisk syk og helt opphengt i treningen at jeg tilslutt gikk på veggen. Jeg søker nå om hjelp. Vekten og utseende hindrer meg med det sosiale. Jeg er mye for meg selv og tilbringer dagene i skogen med hunden min. Jeg vil helst ikke møte folk da jeg er redd for at folk skal se meg og dømme meg. spesielt de som så meg da jeg var på mitt slankeste. Jeg orker ikke kjempe så hardt som jeg måtte for å være fornøyd med meg selv, jeg tilbringte 3-4t på treningsentere og levde på egg, grønnsaker og usaltet kylling og torsk. Jeg forsøkte å få hjelp i yngre alder i en vekt på 110kg ca, men ble kun henvist til psykolog. Håper på hjelp og veiledning. Mvh

Kvinne 26
Svar

Hei.


Kriteriene for å få utført slankeoperasjon er blant annet at BMI er over 40, eller BMI over 35 HVIS en har fysiske tilleggssykdommer som følge av overvekt. Du har ikke skrevet noe om eventuelle fysiske plager / sykdommer som følge av overvekt, så jeg vet ikke om du har dette, men eksempler er blant annet diabetes type 2, høyt blodtrykk, søvnapne, hjerte-karsykdom, belastningssykdommer.

Du har BMI på 36, så om du har tilleggsplager / -sykdommer som følge av overvekt, kan du diskutere med din fastlege om du kan henvises til en vurdering for slik operasjon. 

Hvis ikke, så har private aktører ofte noe lavere grense for operasjoner, les for eksempel her:

https://www.lhl.no/gardermoen/behandling-operasjon/slankeoperasjon/kriterier-for-slankeoperasjon/

Men da er du på det private marked, hvor du selv må betale for operasjon, og du spurte jo her om hvordan du eventuelt kan få utført kirurgi på offentlig sykehus. 

Jeg håper uansett at dette var svar på det du ønsket informasjon om, og ønsker deg lykke til.