Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En diagnostisk nøtt

Spørsmål

Hei! Jeg har vært økende svimmel det siste halve året. I tillegg har jeg hatt veldig vondt i høyre tommel, med spredning til pekefinger, håndledd, oppover til albuen og under armhulen. Smertene i tommelen kjennes ut som om noen stikker en kniv gjennom den. Det andre verker. Jeg har og hatt vondt i nakken. Det er blitt tatt mr av tommelen uten funn. Forrige uke hadde jeg intens hodepine og nakkesmerter kombinert med svimmelhet, og ble lagt inn på sykehus. Det ble tatt mr av hodet og ryggmargsprøve uten funn. Alle blodprøver var normale. Jeg skal ta mr av nakken innen 3 uker. Jeg har i tillegg dypt bitt, og har tidligere vært plaget med tanngnissing og syreskader på tennene. Hva tror du dette kan være? Jeg er redd for at mr av nakken ikke viser noe og at jeg er like langt. Jeg vil gjerne ha en forklaring på hva dette kan være, men legen min kaller det en diagnostisk nøtt. Er du enig i dette? Hva ville du ha gjort? Nå er jeg kraftig hemmet og kan ikke jobbe pga smerter i nakke og tommel/hånd + svimmelhet.

Kvinne 37
Svar

Hei.


Ja, jeg er enig i at dette fremstår som en diagnostisk nøtt. Du spør etter gode råd. Det viktigste er å holde kontakt med fastlege til du har funnet forklaringer på plagene, for fastlegen er den mest egnede til å styre utredningsprosessen videre så hensiktsmessig og målrettet som mulig. Du kan også ta opp med legen dette med at det på ingen måte er gitt at det er ett stk forklaring som ligger bak alle dine plager. Med andre ord kan det godt være at smertene i hånd/arm har en annen årsak enn din svimmelhet, for å ta et eksempel.

Legen din må kartlegge smertene i fingrene dine: Er det nervesmerter, eller kan det være lokale årsaker i fingrene, f.eks. at det kommer fra ledd? Kan smertene i fingrene stamme fra håndleddet, det som heter karpal tunnel syndrom? Da er det for trange forhold til nervene igjennom håndleddet, og da kan en liten operasjon der for å lage rommeligere forhold, løse det problemet meget effektivt. Hvis legen din mener at dine smerter er nervesmerter, noe jeg får et inntrykk av, bør du nok utredes av en nevrolog, med det som heter nevrografi. Da setter man en svak strøm gjennom nerven og finner ut hvor problemet ligger.

Albuesmertene kan ha med de andre smertene å gjøre, eller det kan være noe i selve albuen, f.eks. fra sener eller slimposer. Tennisalbue er jo veldig vanlig. Slikt finner fastlegen ut av ved klinisk undersøkelse av deg, dvs tester og "trykking" på de aktuelle stedene.

Svimmelhet kan ha en tilnærmet endeløs rekke forklaringer, og hvis ikke legen din finner ut årsaken, bør du henvises til en ØNH-lege om legen din mener det kan ha med balanseorganet å gjøre, eller til en nevrolog hvis minstanken går mest i retning av nevrologiske årsaker. 

Vondt i nakken: Dette er særdeles vanlig, og skyldes i det helt store flertallet av tilfellene spente, stramme nakkemuskler. Det kan du jo kanskje ha pådrevet deg av stresset med å gå med smerter over lang tid uten å finne forklaringer og løsninger. Da blir musklene veldig stramme og vonde når legen undersøker de, altså er dette en diagnose fastlegen din kan avklare for deg.

En viktig kommentar til slutt: Du skriver at du håper at de ikke finner noe galt på MR av nakken. Jeg skjønner selvfølgelig hva og hvordan du tenker, men vil virkelig minne deg på at om man finner "noe galt" på et MR-bilde av nakken, så er det en langt verre situasjon enn at det ikke er noe galt i nakken, altså et bilde som viser helt normale forhold. Ingenting ville være bedre enn et MR-bilde som viste at alt er normalt i nakken din, siden alternativet er så mye verre.

Håper at mine innspill kan være til hjelp. Lykke til.