Ekstrem tretthet under lång tid

Spørsmål

Ble dårlig for 3 år tilbake.Hjertebank,trykk på begge sider av hodet, ekstrem tretthet. sover fremdeles 12-15 timer/døgnet.(fordelt over2 soveperioder/daglig.)Orker bare det mest nødvendige. Vektøkning,konsentrasjonsprobl.,sprø negler/hår, nedstemthet,fryser lett. I det siste året smerter i ankler/håndledd.Jevnlige prøver har vist P-TPO på mellom 449-600. FT3(fritt)4.8-5.0 FT4(fritt)15.3-17.5.P-borrelia burgdorferi IGM er påvist.(var dårlig for ca 25år siden) Min fastlege mener jeg ikke skal medisineres, kun fortsette med blodprøver.Jeg har problemer med å godta at ikke noe kan gjøres. Jeg bruker ikke noen form for medisiner. Håper inderlig du kan hjelpe! Dette er ikke noe særlig til liv...

Kvinne 63
Svar

Hei och tack för ditt mail,

Dina symptom skulle absolut kunna stämma med en sjukdom som heter Hypothyreos. Detta är en rubbning av stoffskifterna. Din fastlege har givetvis funderat på detta och de resultat du skriver om (FT3, FT4, P-TPO) är ju helt normala. Det kan alltså inte röra sig om den typen av hormonrubbning. Antistoffer mot Borrelia av typen IgM är ett dåligt prov. Ofta är detta falskt förhöjt och säger inte särskilt mycket. En borreliainfektion passar dessutom inte med de symptom du nämner. Möjligen är det smärtorna i ankler/håndledd som passar men helthetsbilden inklusive att det har hållt på i 3 år stämmer inte med Borrelia.

Ja vad kan det då annars vara som gör dig så dårlig? Det är svårt att säga utan en undersökelse och flera blodprov. Det kan vara en blodbrist (anemi) som gör dig så trött. Det finns autoimmuna tillstånd som möjligen kan passa med symptomen, men det borde ha visat sig som en förhöjd sänkerekation, eller förhöjt CRP-värde. När man hör symptom som ekstrem trötthet, hjertebank, koncentrationsproblem och nedstämdhet tänker man också på psykiatriska sjukdomar. Det är främst depression som passar med dessa symptom.

Mer kan jag inte uttala mig om med den information du gett mig i din berettelse. Jag hoppas att du hade någon hjälp av mina funderingar. Jag hoppas du snart kommer till rätta med ditt långa lidande.

Med bästa hälsning,

Per Åkesson

lege