Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diverse plager som sannsynligvis har oppstått samtidig, uten innbyrdes årsakssammenhenger

Spørsmål

Hei! For nesten to måneder siden dro jeg til tannlegen for å rotfylle en tann. Det hadde oppstått en betennelse. Etter en uke så følte jeg meg dårlig. Dro til legen og blodprøven påviste D vitamin mangel Etter det begynte jeg å ta vitamintilskudd til daglig. I påska dro jeg til legevakten fordi jeg hadde vondt i halsen, og ble da påvisst virus i halsen, fikk ikke medisin. Forrige helg fikk jeg feber og ble syk, så gikk det over etter et par dager. Nå ser det ut som om jeg har blitt betent i leppa og under den. Itillegg har jeg hatt vondt i leddene mine og hatt til tider svake vanskeligheter med å bevege på hendene mine. Itillegg så hovnet jeg opp i ben og hender. Jeg føler også til tider at jeg har dårlig blodsirkulasjon da det prikker i beina selvom jeg sitter eller ligger i en posisjon som ikke burde gi meg det. Har også fått frysninger av ingenting. Får lett blåmerker idet siste. Jeg er så sliten av å gå rundt og føle meg dårlig i snart 2 måneder. Har bytta lege og har ikke fått time før om 2 uker igjen. Er usikker på om jeg burde gjøre noe nå, eller om jeg bare overdriver da blodprøvene ikke viste noe. Jeg er redd for at alle disse symptomene er underliggende for kreft eller andre farlige sykdommer.

Kvinne 22
Svar

Hei.


Jeg tror det er svært lite sannsynlig at de forskjellige helseplagene du forteller om her, skulle ha noen innbyrdes sammenheng, eller at det kunne tyde i retning av en eventuelt bakenforliggende (alvorlig) sykdom.

Det er ofte ting oppstår samtidig, av helt tilfeldige årsaker, og da er vi mennesker ofte litt for flinke til å prøve å se årsakssammenhenger, også når de ikke er der. Slik tror jeg det er her, dvs at du rent tilfeldigvis på relativt kort tid, har fått tannverk, fått påvist D-vitaminmangel (noe som ikke en merker og som ikke gir subjektive symptomer), du har hatt en virushalsesyke. Dette er ting som store deler av norske befolkning opplever, og så aldeles vanlig at det ikke skal gi noen grunn til bekymringer eller spekulasjoner.


Hva gjelder leddplager,  hevelser og stivhet, så er det noe du kan få legen din til å se på, og evt ta blodprøver for å utelukke revmatisk sykdom, om ikke det allerede er gjort. Men det er også viktig å være klar over at de fleste tilfeller av slike leddplager, er forbigående og ikke skyldes noen påvisbar sykdom.


Du spør om du "burde gjøre noe nå", eller om du bare overdriver. Jeg synes ikke du overdriver noe som helst, du kjenner nå engang det du kjenner, og forteller om dette her, og det er veldig greit. Så forteller jeg deg tilbake at jeg ikke ser det som spesielt sannsynlig at det du her beskriver, skulle skyldes noen bakenforliggende, uoppdaget alvorlig sykdom, slik du har tenkt litt på.

Jeg synes ikke at det er nødvendig at du foretar deg noe mer her og nå, slik du spør om, men heller ser utviklingen an. Akkurat det med å gi ting litt tid, er som hovedregel svært lurt, da svært mye går over med litt tid, og da trenger man ikke legeundersøkelser osv. Kroppen har en svær evne til å kurere seg selv, og med mindre man er akutt og alvorlig syk, er det å la kroppen få tid til å ordne ting selv vha tid og immunsystemet osv, en svært god løsning. Om ikke alt er helt greit igjen om to uker da du har legetime, så kan du ta opp disse tingene da. Men om du føler deg frisk igjen, trenger du ikke legeundersøkelser.


Håper det var greie forklaringer, svar og råd. Ha det bra.