Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diverse fysiske symptomer, -skyldes det alderen?

Spørsmål

Hei, Jeg har gjennom en tid fått flere og flere plager. Det startet for noen år siden med den "klassiske" slitenheten (som kan være ganske lammende på det verste), og har nå utviklet seg til mer fysiske plager.Mulig nevrologisk eller hormonelt? Det jeg har hatt lengst i tillegg til det å være sliten er en sterk kløe på innsiden av lårene og på leggene som kommer og går. Det er ingen utslett, bare kløe, og jeg kan noen ganger klø meg til blods. Annet relatert til huden er at jeg er overfølsom for berøring, særlig lett berøring (som at kjæresten kiler meg på underarmen, eller at dyna kommer borti innsiden av lår), har følelse av at det går fluer over ansiktet. Jeg har fått psoriasis i hodebunnen. Jeg har en flekk på huden ved skulderbladet som er nummen og følelsesløs, i tillegg til en ubehagelig, kriblende følelse. Jeg har kronisk leamus under venstre øye, har vart i 1,5 år. Har også nå begynt å merke smerter i et håndledd, i en tommel og på utsiden av en fot. Særlig tommelsmerten er plagsom, og det begynner å bli vanskelig å åpne flasker og glass. Smerten i foten er når jeg reiser meg etter en stund, og går over raskt. Puls: I et par års tid har jeg merket at pulsen kan øke når jeg sitter framoverlent og spiser - og stort sett bare da. Jeg har kjøpt meg pulsmåler, og pulsen øker til mellom 120-140 under disse episodene som varer alt fra noen sekunder til en time. Har også målt hvilepulsen og syns den er noe lav, den ligger på rundt 48-50. Jeg er ikke spesielt godt trent. Har også daglige tilfeller av kraftige hjerteslag, men merker ikke noe spesielt på pust. Jeg har også i lengre tid (tre-fire år)hatt vondt på halsen, nede til venstre på strupen. Merker dette godt når jeg gjesper. Dette er også konstant ubehag. Den siste plagen som har kommet nå er munntørrhet, merkes særlig på kveld/natt. Dette plager meg slik at det er vanskelig å sove. Er det noen sammenheng mellom alt dette, eller er det bare ting som kommer med alder?

Kvinne 45
Svar

Hei.

Du er altså en kvinne på 45 år, som har en del fysiske symptomer som du her har listet opp, og du lurer på om det er sammenheng mellom disse, eller om det er ting som "kommer med alder".


Du nevner blant annet kløe på innsiden av lårene og på leggene, overfølsomhet for lett berøring, psoriasis, en flekk på huden ved skulderbladet som er nummen og følelsesløs, kronisk leamus, smerter i flere ledd (håndledd, tommel og på utsiden av en fot), og smerter på venstre side av strupen og munntørrhet. 


Det er veldig vanskelig å se for seg noen mulig sammenheng mellom dine symptomer, blant annet fordi de kommer fra helt forskjellige organsystemer, og også fordi jeg ikke har hørt om noen systemiske sykdommer som skulle kunne gi denne sammensetningen av ganske så mangeartede symptomer. 

Det som er det letteste av dine spørsmål å svare på, er om dette er noe som "kommer med alder". Det er det ikke, og i tillegg er du jo slett ikke i en alder hvor helseplager begynner å bli vanlig. En frisk kvinne på kun 45 år kan i utgangspunktet i utgangspunktet ha som forventning å ha god helse, uten symptomer som det du beskriver her. 


Jeg tenker at det mest hensiktsmessige du kan gjøre, er å kontakte fastlegen din for å bli undersøkt for dette, om du synes det er for plagsomt. Jeg kan forøvrig heller ikke komme med noen diagnostiske forslag her, for uten undersøkelser og utredninger ville det bare ha blitt ren gjetning, noe som ikke har noen informasjonsverdi for deg.


Håper det var greit svar på spørsmålene dine. Ha det bra.