Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diffuse helseplager, hva kan det skyldes?

Spørsmål

I lengre tid slitt med mye helseplager som nå er i ferd med å sette meg helt ut av spill. Hodepiner av mange slag. Cirka annenhver dag. Forsøkt lindret med alt fra paracet, ibux, naproxen,Paralgin forte og imigran. Noen ganger lindres den. Andre ganger ikke. Kun vært til fastlege med dette. De siste 4 mnd økende smerter i omtrent alle ledd. Stivhet i fingre som kommer og går, hvor jeg lett mister ting, og opplever nedsatt kraft. Revmaprøver tatt uten funn. Ikke henvist til revmatolog. Går til fysio 1-2 ganger i uken som finner muskelknuter og betente muskler og sener i skuldre og nakke, ifølge han. Dette har litt effekt. Gjentakende infeksjoner i blære og urinrør. Siden september har jeg hatt 5 ab.kurer, hvorpå en på 3 uker. Kan være på do opptil 12 ganger pr døgn inkl flere gang på natt. Henvist til gu for cystoskopi, uten funn. Har kraftig menstruasjon som kan vare i 12 dager. Cyklokapron prøvd uten effekt. Satt inn hormospiral for en mnd siden da det kunne hjelpe. Store kramper og smerter under mensen. Tinnitus som har utviklet seg gradvis over flere år. Lydsensitiv. Utmattet. Aldri uthvilt. Sover dårlig og hatt innsovningsproblem i mange år. Våkner ofte. Godt ekteskap, stabilt, 3 herlige barn. Har full jobb som spl på en helt fantastisk arbeidsplass. Halvt sykemeldt. Sliter med å klare dette. Har nå i den siste uken prøvd neurontin som slo meg heilt ut. Massiv hodepine og føler et stort trykk i hodet. Føler meg full på disse og har ikke turt å økt dose til 3 x300. Utredes nå for fibromyalgi, men kan ikke skjønne at det kan være hverken rett diagnose, eller at Neurontin kan hjelpe meg slik jeg føler meg når jeg tar den. På smerter er det paralgin som har fungert best, men jeg skjønner at dette ikke er bra å stå på. Min lege prøver så godt han kan og er på saken, men jeg føler det går så sakte, og at han ikke skjønner helt hva slags nederlag dette er. Bl.pr som D-vitamin, b12, stoffskiftet, hb og lever er også helt fine. MR av tinning og indre øre tatt i forbindelse med henvisning hos ØNH pga tinnitus.

Kvinne 37
Svar

Hei.

Du har her gitt en grundig oversikt og beskrivelse av dine sammensatte helseplager, som det ser ut som det til nå har vært vanskelig å komme til bunns i, og å hjelpe deg med. Jeg skjønner godt din fortvilelse og at dette gjør det sliten. Du har imidlertid ikke skrevet noe konkret spørsmål til oss om noe, så det er vanskelig for meg å vite hva du ønsker informasjon eller råd om. Jeg tar jo imidlertid for gitt at ditt overordnede mål er å bli kvitt dine helseplager, men da må en jo først få stilt korrekte diagnoser, før det er mulig å si noe om hva slags hjelp, tiltak eller behandling som kan hjelpe deg. Og du har jo hittil ikke fått stilt noen konkrete diagnoser, såvidt jeg forstår. Å stille diagnoser lar seg som hovedregel ikke gjøre over internett, uten å undersøke pasienten, og uten tilgang til pasientens journal, prøvesvar, og uten muligheten til å snakke med og følge opp pasienten. Det gjelder især ved komplekse og uklare tilstander som det du her beskriver. Jeg har som du da skjønner, ingen mulighet til å antyde noen konkrete diagnoser her, kun ved å lese gjennom dine symptomer og sykehistorie.

Men jeg kan gi deg noen konkrete råd om hva som kanskje bør gjøres videre:

1) Hodepinen: Bli henvist til nevrolog. Skriv "hodepinedagbok". Legen din har en mal / skjema for dette. Det er veldig viktig og gir god diagnostisk informasjon.

2) Ledd: Vurdere henvisning til revmatolog. Evt også til en Avdeling for fysikalsk medisin, som gjør tverrfaglige kartlegginger av smertefulle tilstander i muskel-skjellettsystemet. Det tror jeg kanskje er det mest hensiktsmessige her, siden du har muskulære plager også, jfr fysioterapien.


Det er også verd å være klar over, på et generelt plan, at den typen helseplager du beskriver her, ikke nødvendigvis behøver å skyldes påviselig organisk / kroppslig sykdom. Det er riktig vanlig å få mye av det du sliter med her, uten at man har en diagnose eller påviselig sykdom. Å være sliten er et typisk eksempel. Flere og flere i dagens samfunn ser ut til å bli syke av å strekke strikken for langt, alltid kreve det beste og litt til av seg selv osv, og det kan ofte gi kroppslige plager, som ikke lar seg diagnostisere med blodprøver og bilder osv. Jeg sier selvfølgelig ikke at dette er årsaken i ditt tilfelle, men jeg legger merke til at du er sykepleier i full stilling, og har tre barn, og enhver kan vel skrive under på at en slik livssituasjon er riktig krevende, samme hvor godt man liker både jobb, barn og ekteskap. Det kan for mange bli i overkant "mye", især om en er en overambisøs, perfeksjonistisk overyter i tillegg, hvilket mange innen helse-omsorgsyrker er som personlighet. 

Jeg ville bare nevne dette som en teoretisk mulig forklaring, i tilfelle utredninger ender med å ikke vise noen påvisbar fysisk sykdom. "Fibromyalgi" er jo nettopp en slik type diagnose, som på en måte handler om kroppslige plager pga ikke-fysisk sykdom, for den kjennetegnes jo blant annet av at der ikke er noen påvisbar patologi eller endringer på noen objektive undersøkelser, hverken blodprøver eller bilder eller noe annet. Siden det heller ikke finnes kurativ behandling for fibromyalgi, er jeg ikke sikker på hvor mye "nytte" du egentlig vil ha av å få satt en slik merkelapp på dine plager. Jeg bare nevner det, slik at du kan være obs på dette og ta en dialog med fastlegen din om akkurat det.

Håper at mine innspill, råd og informasjon kan være til nytte. Lykke til.