image: Dehydrert og særdeles sliten etter Birkebeinerløpet

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dehydrert og særdeles sliten etter Birkebeinerløpet

Spørsmål

Jeg løp Birkebeinerløpet i helgen og vart kraftig dehydrert, merket det tidlig i løpet. Jeg trodde jeg hadde en extremt dårleg dag, men to-tre timer etter løpet forstod jeg at det var dehydrert jeg var. Allmenntilstanden var ganske dårlig hele kvelden, litt høg puls og hjertebank også, men jeg fikk sovet en del. I dag er det torsdag, jeg kan kjenne innimellom som om jeg er kraftig tørst, men har drukket en god del og tisser blankt.

Jeg føler meg veldig sliten, men kanskje ikke så rart, da jeg var i kjelleren så pass lenge. Jeg lurer på hva som er ettervirkninger i dagene etterpå, etter noe sånt, hva som er vanlig, om jeg har gjort noe som har skadet min kropp.

Jeg har legetime om vel en uke, for å ta diverse målinger, bare for å sjekke om der er noe som er i ubalanse. Har vært aktiv i mange år, men aldri om jeg har vært borti å blitt syk etter strabaser. Men jeg vet jeg slumset med drikkingen. Jeg blir for glad for informasjon om dette

Kvinne 61
Svar

Hei og gratulerer med bragden!

Det er ikke uvanlig å kjenne seg "langt under streken" og særdeles sliten og kanskje føle seg halvsyk, etter lange kraftanstrengelser. Etter f.eks. en maraton, vil det svært ofte være snakk om uker før man er "seg selv" igjen.

Dehydrering kan være farlig, spesielt i sterk varme, men det lar seg raskt rette på med væsketilførsel, hvilket du ordnet. Det at din urin nå er det du kaller "blank", altså uten gulfarge, er et skråsikkert tegn på at du ikke er dehydrert nå. Jo er dehydrert man er, jo mørkegulere blir urinen. En får ikke noen varig skade og en midlertidig dehydrering slik du var gjennom.

Det som ikke er helt uvanlig, om viljen er sterkere enn kroppen, er en tilstand som heter rabdomyolyse. Det kommer av blant annet svær muskelskade ved gjentatte svært hard muskelbruk, evt kombinert med temperaturforstyrrelser som heteslag, sterk kulde, dehydrering m.v. Da får man te-farget urin, og blir svak i aktuelle muskulatur og føler seg syk. I verste fall kan det føre til nyresvikt. Men slike symptomer har du jo ikke.

Slik du beskriver din situasjon, har du nok ganske så sikkert kun en "normalreaksjon" etter svært kraftig langvarig fysisk anstrengelse, og jeg ser ikke at noe tilsier at du har pådratt deg noen varig skade av noe slag her. Men det er allikevel viktig at du nå lytter til kroppen, lar deg få den tid du trenger til å restituere osv., og ikke setter igang hardtrening før du kjenner deg i alminnelig form igjen. Når en skal starte trening igjen etter svært kraftige og langvarige anstrengelser, er det anbefalt å starte helt gradvis, f.eks. med gåturer iblandet småløping, og så heller øke treningsvolumet og intensiteten gradvis, etterhvert som man kjenner formen komme tilbake.

At du må huske væsketilførsel neste gang du er med på slike løp, vet jeg at jeg ikke trenger å si, men jeg vil allikevel nevne at det er IKKE vann man skal drikke, spesielt i varme, for da kan du risikere å komme i ubalanse i kroppens saltbalanse, ved at du mister for mye salt via svette. Tilfører man da kun vann for å kompensere for væsketapet, vil kroppens saltholdighet gå stadig nedover, noe som faktisk er potensielt farlig, spesielt i varme. Derfor skal man drikke såkalte isotone væsker, dvs drikker som tilsvarer kroppens egne saltnivåer. De fleste sportsdrikker er oftest isotone, og en kan også kjøpe isotone drikker i butikken, som f.eks. Gatorade / Powerade. Det skal være drikker uten koffein, siden koffein er vanndrivende. Jeg vil bare nevne det, siden det er mange slike produkter som er koffeinholdige i tillegg til inneholde salt og sukker.

Ha det bra.

Illustrasjonsfoto øverst: lzf / Shutterstock / NTB