Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig almentilstand kan skyldes "alt eller ingenting", og må derfor utredes hos lege.

Spørsmål

Hei! Jeg har i veldig mange år hatt nedsatt allmenntilstand, stort søvnbehov, humørsvingninger, depressive tendenser og menstruasjonsforstyrrelser. Jeg har hele tiden ment at det er fysiske problem som gir alle symptomene, i og med at jeg egentlig er en livlig og glad jente full av energi. Jeg har etter mye mas på div leger funnet frem til at jeg har endometriose og har blitt operert for dette nå i des-18. Da smerte ved samleie ikke ga seg, ble det avdekket på UL at jeg også har cyste på 3 cm. Jeg fikk satt inn hormonspiral, men måtte tas ut igjen pga brun utflod. Jeg har hatt vondt i halsen og vondt for å svelge i mange måneder, har kuler på halsen ved skjoldbruskkjertel. Ønsket utredning for stoffskifteproblemer, men har bare fått ett tall i retur, 13. Regner med at det er T4-nivået, men skal det ikke tas TSH og Anti-TPO også? Jeg har hoven lymfeknute i venste lysk, den er hard og har vært der i 2 år. Jeg har symptomer som "amoniakklukt i nesen", har hatt ømme bryst i veldig mange år. Legen har netopp gitt meg antibiotika for urinveisinfeksjon selv om jeg ikke har hatt symptomer på det. Han fant nitritt i urin visst. Generell almenntilstand er elendig, men jeg går på jobb og sliter i alt jeg gjør. Jeg jobber skift to uker på og to av, så vanskelig å komme seg fort til legen. Har før blitt så syk at jeg kollapset, vil gjerne finne ut hva som kan være galt, det er forferdelig tungt å ha det slik. Kan også nevn at hver gang jeg har fått mensen, har jeg også fått vondt i halsen i et par dager. Jeg har ikke mandler, så det må være enten noe i lymfene eller skjoldbruskkjertel. Beklager lang og rotete avhandling..

Kvinne 37
Svar

Hei.


For å finne ut om man har en stoffskiftesykdom, må en også ta prøvene TSH og anti-TPO, det har du rett i. Det er vanskelig å tenke seg at ikke legen din har undersøkt dette, siden det er alment kjent, men du kan jo saktens høre med legen din om dette hvis du vil være sikker på det.


Lymfeknuten i lysken din har vært der i to år, sier du, og hvis ikke den har vokst på den tiden, trenger du ikke å bekymre deg. Hadde det vært noe ondartet, ville den ha vokst jevnt. Men siden jeg ikke kan kjenne på den, kan du for ordens skyld la legen kjenne på den neste gang du er hos lege.


Det med at du har fått vondt i halsen hver gang du har fått mensen, må skyldes tilfeldigheter, for der finnes ingen tenkbar sammenheng. Vondt i halsen får man ved infeksjoner, og det er jo svært vanlig med slike luftveisinfeksjoner, spesielt nå om vinteren. Og når både luftveisinfeksjoner OG menstruasjon er svært vanlige ting, er det slett ikke usannsynlig at de tilfeldigvis kan oppstå samtidig noen ganger.


Du beskriver videre dårlig almentilstand. Det kan skyldes "alt eller ingenting", eller sagt på annen måte: Det finnes knapt en diagnose eller sykdom som ikke kan gi dårlig almentilstand, og samtidig vet vi også at det også kan forekomme uten påviselig sykdom. Da dette er et helt uspesifikt tegn som kan skyldes hva som helst eller ingenting, så går det ikke an å si noe om mulige årsaker til dette hos deg over nettet, uten videre samtaler og undersøkelser. Men siden det kan skyldes medisinske årsaker, og siden du plages av dette, så synes jeg at du bør ta dette opp med legen din, selv om du forteller at det er praktisk sett vanskelig å få til, for du har ingen andre gode måter å finne ut av dette på. 


Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.