Brokk kan ikke gi kvalme, slitenhet og hodepine

Spørsmål

Hei . Det ble oppdaget brokk i lysken for litt over en måned siden. Ikke stort, men det kan gjøre veldig vondt. Jeg jobber i butikk 50 %, nå med sykemelding. Blir veldig fort sliten, kvalm og vondt i hodet. Har en anti tpo på ca 530. Prøvd også medisin mot lav stoffskifte, men måtte slutte etter 2 dager pga sterk hodepine. Skalv mer og var skikkelig svimmel. Kan det være pga brokket at jeg blir altfor sliten nå?

Kvinne 44
Svar

Hei.


Du har stilt ditt spørsmål til vår ortoped, som er spesialist på skjellettet og ikke trøtthet eller brokk. Han ba derfor meg som almenlege om å besvare ditt spørsmål.


Du har altså fått påvist et brokk. Det kan under abstolutt ikke gi slike symptomer som du beskriver: slitenhet, kvalme og hodepine. Slike plager som du beskriver her, kan ha særdeles mange årsaker, men ikke brokk.


Slitenhet, kvalme og hodepine er det vi kaller uspesifikke symptomer. Det betyr at de ikke er typiske for noen enkeltsykdom eller diagnose, men kan forekomme ved en lang rekke tilstander. Listen over mulige årsaker til slike plager er henimot endeløst lang, og det kan skyldes både sykdom, psykologiske årsaker og det vil ofte ikke skyldes sykdom i det hele tatt. Alt vi opplever, tenker og føler påvirker kropp og psyke, og det er meget vanlig at frustrasjoner, skuffelser, kjedsomhet, konflikter m.m. kan gi fysiske symptomer som dette. Det er vanlig og almenmenneskelig. Men en kan ikke trekke silke konklusjoner før en har utelukket fysisk sykdom, naturligvis.

Det er ikke mulig å si noe om hva årsakene kan være i ditt tilfelle her over nettet, siden mulighetene er svært mange, og siden jeg ikke kan undersøke deg, ta blodprøver av deg osv. Men det er ihvertfall skråsikkert at brokk ikke kan gi de plagene du her beskriver.

Fastlegen vil kunne utrede deg videre for dette, og hjelpe det til å finne ut årsaken, og om det skyldes sykdom eller ikke. Den typen utredning er alle almenleger meget godt kjent med, siden så mange kommer til legen med akkurat slike problemer, så det er enhver grunn til å tenke at du vil kunne få svar fra fastlegen din på hva plagene dine skyldes, og evt behandling om det skyldes sykdom.


Håper det var greit svar. Ha det bra.