Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Borreliose, fibromyalgi eller MS?

Spørsmål

Hei. Ca 4-5 år siden startet det som skulle bli en veldig lang reise innen helsevesenet. Så jeg kan fortelle om symptomene som jeg har. Det hele startet med at jeg faktisk hadde brystsmerter som minnet om et trykk, og vansker med innpust. Jeg ble veldig tungpustet av ingenting. De sa det var astma, noe som viste seg å ikke stemme. Og så ble symptomene bare verre, med smerter mellom skulderbladene, akkurat som om det brant. Også fremme mellom brystkassen kunne jeg oppleve den brennende følelsen i hele ryggsøylen og det var smertefullt. Også som om noen presset ribbeina mine sammen rundt hele området, om det gir mening (vanskelig å forklare) Smerter også i skuldrene og i nakken hele veien opp til hodet og armene, og generelt vondt i hele kroppen. Jeg opplevde kraftløshet, høy puls, følte meg stiv og hadde vansker med å gå i trapper, og gangen min ble veldig rar. Veldig sensitiv for lyd og lys. Følte meg også konstant syk som om jeg hadde en forkjølelse plutselige frysninger og hetetokter. Har også hatt perioder der jeg glemmer veldig lett og har vansker med å finne ord, samt hodeverk som har sittet i øyehulen og veldig smertefullt å bevege øyet. Smerter i enten venstre eller høyre sidn av ansiktet, og jeg har veldige smerter i kjeven min. Lymfeknutene mine er også ofte vonde. Leddene mine er også veldig smertefulle, og jeg er utrolig sliten. Jeg er verre når jeg våkner enn når jeg legger meg. Og jeg har nå nylig blitt lagt inn på sykehuset pga nummenhet i ben og arm, samt nummenhet i venstre siden av ansiktet og veldige smerter i venstre arm, ubalanse, kvalme, svekket syn på det venstre øyet, brekninger og svimmelhet, løs mage. Jeg må understreke at alle disse symptomene er symptomer som jeg fremdeles har, men det som er merkelig er at jeg får disse symptomene i perioder. Det er altså slik at de kommer og går, men de siste årene så har periodene vært tettere, og de varer mye lengre og er mye verre. Jeg tok en MR på sykehuset som var fin, og jeg venter svar på spinalpunksjon. Må også få frem at legene er enige om at dette ikke er psykisk. Er dette lyme borreliose? Fibromyalgi? MS?

Kvinne 27
Svar

Hei.

Du har en usedvanlig lang rekke forskjelligartede symptomer, og du er nå under utredning for dette. Det er bra, for det eneste måten å finne ut hva det skyldes. Og finner man en årsak og stiller en diagnose, så vil det også være mulig å si noe om hva slags behandling som kan være aktuell.

Det du forteller, er at legenes konklusjoner så langt er at det ikke skyldes psykologiske årsaker. Det betyr at du utredes for fysiske forklaringer / sykdommer. Da er det også slik at hovedregelen er slik at om man har en fysisk sykdom, så vil denne kunne finnes og påvises. Det er derfor det er bra at du nå er under grundig utredning.

Det du spør oss om her, er helt konkret om dine plager kan skyldes borreliose, fibromyalgi eller MS.

Jeg håper du forstår at det er konkrete spørsmål som jeg på ingen måte har muligheten til å svare hverken ja eller nei på, for det krever undersøkelser og konkrete prøvesvar. Rent konkret kan jeg hverken utelukke at du har noen av disse sykdommene, eller bekrefte noen slik diagnose. Men siden du er under utredning, så går jeg ut fra at det holder deg orientert om hva de utreder deg for, og at du er i dialog med både sykehusleger og fastlege. Still derfor spørsmålet du har stilt her, til legene dine som utreder deg.

Borreliose og MS er sykdommer som kan påvises eller avkreftet blant annet ved hjelp av objektive analyser (prøvesvar). Fibromyalgi gir ingen påvisbare objektive forandringer i kroppen, og kan med andre ord ikke hverken bekreftes eller avkreftes ved hjelp av blodprøver, bildeundersøkelser eller noe annet. Det er mer en beskrivende diagnose, som en kan stille ut fra at symptomene pasienten har, samsvarer med det en vanligvis ser ved fibromyalgi. Siden det forøvrig er en tilstand som ikke kan behandles, mens mange andre fysiske sykdommer derimot kan være alvorlige, men også mulige å behandle, så er det naturligvis det eneste riktige å først fokusere på sykdommer som lar seg påvise eller avkrefte, jfr MS og borreliose, (tilfeldige eksempler). For å stille diagnosen fibromyalgi må en også først være så grundig utredet at en har utelukket andre sykdommer som årsaker til plagene, og før det er gjort, er dette ikke noe en skal eller kan ta stilling til. Og det er selvfølgelig for å ikke risikere å overse alvorlige sykdommer ved å "kalle det" fibromyalgi.

Forøvrig kan ikke fibromyalgi gi nedsatt syn, slik du opplever, og i det hele tatt så gir dine symptomer alt i alt overhodet ingen mistanke om at fibromyalgi skulle være årsaken.

Jeg håper at informasjonen her kan være til nytte for deg, og at de finner årsaken til dine plager og at du så får hjelp til å bli bedre. Lykke til og god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-