Bør jeg ta jern?

Spørsmål

Hei, Gikk til lege etter ca 4-5 mnd pga lav på energi. ble verre og verre. trett, sliten, behov for mer og mer søvn, kvalm (i perioder) uregelmessig blødninger. Dvs mens stoppet helt opp i 3 mnd. tok graviditetstest som var negativ. blødning kom og var veldig kraftig med mye smerter. blodprøver ble tatt og svar på denne var: på vei inn i overg.alder. Ferritin:18 Jern:7 B12: 300 Folat:20,9 TSH:3,8 FSH:53 LH:15 Øs tradiol:<0,07 Vitamin D:64 MCV:84 Hemoglobin: 12 Røde:4,40 TROM:295 HVITE.6,6 HCT:36,8 EOS#:0,21 BAS#:0,06 Lymfocytter ant:1,67 Neutrofile ant:4,19 Monocytter ant: 0,51 Spørsmålet mitt er egentlig: bør jeg ikke ta jern her og eventuelt hva annet? fikk ikke noen annen beskjed fra legen enn at jeg da var på vei inn i overg.alderen. tilleggsinfo: Brystkreft/cellegift/stråling 2013 -tamoxifen 5 år. (bruker ikke lenger).

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Ferritin ("jernlager") lavere enn 20 betyr høyst sannsynlig jernmangel. Hvis den er under 12, er det en sikker jernmangel. Din hemoglobin er 12, og det er helt på grensen til definisjonen for anemi (= "lav blodprosent") Så du ligger ihvertfall helt kloss opp i en jernmangelanemi, om ikke du er der allerede. Jeg ville ha anbefalt deg å ta jern i f.eks. 3-6 mnd, og så sjekke verdiene igjen.

Noe annet enn dette ser jeg ikke ut fra blodprøvene at du har bruk for å innta.

Men grunnen til at du gikk til lege var svær trøtthet m.v. Det kan i utgangspunktet skyldes nærmest hva som helst, hvilket igjen betyr at det er ikke skråsikkert at det faktisk er dine lave jernverdier eller litt lave blodprosent som er årsaken til plagene dine. Det kan naturligvis være det, men det er viktig at du er oppmerksom på at dersom du ikke blir bedre av å få økt blodprosenten, så må legen din utrede deg for evt andre årsaker. Det jeg for eksempel ser av blodprøvene dine, er at du har 3,8 i stoffskifteprøven TSH. Det kan tyde på en viss mulighet for at du er i ferd med å utvikle lavt stoffskifte , eller at du ligger i kategorien "subklinisk hypotyreose". Hypotyreose betyr lavt stoffskifte. Subklinisk betyr "ikke fullt utviklet".  Med andre ord mulighet for at du ligger i gråsonen for et begynnende lavt stoffskifte, eller at du er på vei mot et lavt stoffskifte. Det kan absolutt gi trøtthet og slapphet. Derfor bør du ta tilleggsprøver hos legen din å se om det kan være en mulighet. Da bør du ta en prøve som heter anti-TPO, som viser om du har en viss type antistoffer som en ser ved sykdommen lavt stoffskifte. Og du bør avgjort i det minste følge med på TSH-verdien din for å tilse at du ikke utvikler lavt stoffskifte. Dersom legen din vha tilleggsprøver kommer frem til at du har en såkalt "subklinisk hypotyreose", dvs at du er i grenseland for sykdommen lavt stoffskifte, så går det i noen tilfeller an å forsøke medisin mot lavt stoffskifte. Det er hormonet tyroxin. Du kan evt diskutere dette med legen din. 

Håper at svaret er til nytte. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn