Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør først til fastlegen, ikke start med å vente på time hos gynekologen

Spørsmål

Jeg er superslank og merket for vel et halvt år siden at jeg ble oppblåst/hoven i nedre del av magen. Nå i den siste tiden har det også kommet smerter, dyptgående, sviende som stråler ut i korsryggen.Det første som slår meg er ovariene. Har bestilt time hos gynekolog, men lang ventetid , ikke før i desember. Ikke feber, men ofte kvalm og uvel og løs avføring(det har jeg hatt hele mitt voksne liv) Noen formening om hva dette kan være og bør jeg framskynde us? PS! Synes kroppen lukter rart, litt søtlig ekkel lukt.

Kvinne 61
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 61 år, som i et halvt års ti har følt deg oppblåst i nedre del av magen, og du har dype smerter der, som du også kjenner ut i korsryggen. Du er også kvalm og uvel. Din løse avføring kan vi nok se bort fra i denne sammenhengen, siden du har hatt det hele livet.


Du har bestilt time hos gynekolog, og det er greit, men jeg synes det er et feil utgangspunkt å ta for gitt at dette nødvendigvis har noe med kvinnelige kjønnsorgan å gjøre. Det kan være det, men både som pasient og lege er det ikke lurt å starte med å tenke så smalt, da det både kan føre til forsinket diagnose eller en oversett diagnose, -hvis det viser seg å være noe annet enn gynekologisk sykdom.


Mitt råd til deg er derfor helt klart å starte med å oppsøke fastlegen din, som vil utrede dette for deg langt "bredere" enn hva en gynekolog vil og kan. En må tenke på mulighet for sykdom i mage-tarmsystemet, en kan tenke på systemisk sykdommer, og muligheten for at det ikke skyldes sykdom i det hele tatt, f.eks. luft i magen for å ta et tilfeldig eksempel, er alt sammen ting som fastlegen din vil kunne hjelpe deg til å finne ut av. Det er et par mnd til du skal til gynekolog, og jeg synes du skal beholde den timen, men kun under forutsetning av at du oppsøker fastlegen før dette, og ikke utsetter det til etter at du har vært til gynekolog, som godt kan ende meg å finne ut av at du ikke har noen gynekologisk sykdom, og derfor ber deg oppsøke fastlegen.

Fastlegen din vil også kunne finne ut av om her er noen reell mistanke om gynekologisk sykdom, og er det det, så vil fastlegen kunne skaffe deg time hos gynekolog tidligere.


Det du spør om er om jeg har noen formening om hva dine observasjoner kan skyldes. Det har jeg, men det blir rent generelle betraktninger omkring dette, og ikke noen konkrete mistanker eller diagnoser, fordi at skal man uttale seg om det, kreves det en legeundersøkelse, blodprøver, avføringsprøver  m.v. Basert på kun dine beskrivelser av symptomer som er meget uspesifikke og derfor kan skyldes "alt eller ingenting" blir det igrunnen rent gjetning eller opplistning av mulige årsaker, det å uttale seg om eventuelle årsaker her over nett, og det har du ingen praktisk nytteverdi av. Det du har nytte av og bruk for, er derimot konkrete råd, slik som rådet om å ikke begynne med gynekologundersøkelse, men en generelle undersøkelse hos fastlegen.


Vanlige sykdommer skjer oftere enn ikke-vanlige, og derfor er det alltid hensiktsmessig å begynne med å se etter de vanligste årsaker. Det første jeg ville gjort, var å undersøke din urin med tanke på om du kan ha en urinveisinfeksjon. Det er ikke alltid de arter seg på den helt typiske måten med sviing og hyppig vannlating. Så ta derfor relativt snarlig en tur til fastlegen medbringende en morgenurin.

Sykdom i mage-tarmsystemet er mulig. Muligheten for det vil legen din kunne si noe om blant annet ved å undersøke magen din, og når du er slank slik du sier, er det lettere enn hos ikke-slanke, og det er derfor en viktig undersøkelse. Det er også ikke utenkelig at legen din vil ta avføringsprøver av deg, som f.eks. hemofec og kalprotektin, for å se etter mulig sykdom i tarmsystemet.


Finner legen en oppfylning i magen din ved undersøkelsen (altså med hendene) vil du bli henvist til bildeundersøkelser av magen. Og slår avføringsprøvene ut på f.eks. spor av blod i avføringen, så kan det hende at du vil bli henvist til f.eks. coloskopi, for å se etter sykdom i tykktarm. 

Men veivalgene og hvilke undersøkelser som er riktige, avhenger av hva legen har av konkrete funn og/eller mistanker underveis, inkl evt unormale blodprøvesvar.


Den uvanlige og søtlige lukten av kroppen din kan jeg ikke uttale meg om, da jeg ikke har hørt om dette som et symptom på noen konkret sykdom. Men du skal avgjort nevne det til legen din, det også.


Håper at mine innspill kan være til nytte, og følg rådet om å oppsøke fastlegen nå. Lykke til.